DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGE

Doživjeti stotu: Održana edukacija na temu prevencije i liječenja raka dojke

Jučer je u dvorani Hrvatskog doma u sklopu projekta “Doživjeti stotu” i povodom Dana ružičaste vrpce, koji se obilježava početkom listopada, održano predavanje na temu prevencije i liječenja raka dojke.

Suočavanje s dijagnozom raka kod bolesnika može izazvati cijeli niz osjećaja – od iznenađenja, tuge, pa sve do straha i ljutnje. Tu se mogu javiti i osjećaji besmisla, izgubljenosti i nesigurnosti. Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović su tri žene koje su također prošle kroz ove nimalo jednostavne osjećaje te su 2008. godine odlučile pokrenuti udrugu koja bi pružala informacije, podršku i smještaj ženama koje se nađu u sličnoj situaciji. Danas, gotovo 15 godina kasnije, tu udrugu poznajemo kao centar koji pruža informacijsku, psihološku, nutricionističku i medicinsku podršku onkološkim bolesnicima i članovima njihove obitelji – SVE za NJU.

Projektom „Doživjeti stotu“ (UP. 02.2.1.08.0165) koji provodi Grad Slatina, želi se, između ostalog, promicati važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke, posebice kod mladih žena koje sve češće pogađa ovaj oblik zloćudnog tumora. Zbog toga je ostvarena suradnja upravo s Udrugom SVE za NJU kako bi se što više naših sugrađana osvijestilo o ovome problemu te kako bi se upoznali s preventivnim pregledom dojke koji žene mogu same obaviti i tako što prije detektirati mogući problem te ga riješiti putem daljnje liječničke skrbi.

O statističkim podacima vezanim uz rak u Hrvatskoj, posebice uz rak dojke koji je i dalje najčešći oblik raka u žena, govorila je psihologinja Ljiljana Vukota. Posebno je istaknula rizične čimbenike kao što su starija dob, osobna i obiteljska anamneza raka dojke/jajnika, kasna menopauza, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine itd. S obzirom na to kako se ne može točno predvidjeti u kojih će se žena ovaj tumor razviti, bez obzira na rizične faktore, iznimno je važno usavršiti metode prevencije, odnosno ranog otkrivanja karcinoma. U kombinaciji s redovitim ultrazvučnim i mamografskim pregledima, samopregled je važan alat u otkrivanju zloćudnih promjena dojki u što ranijem stadiju. Rano otkrivanje karcinoma dojke najčešće je ključan čimbenik u prognozi bolesti, stoga su redovite pretrage i pravilno izvođenje samopregleda grudi od izuzetne važnosti za svaku ženu. Dotaknula se i jedne od najznačajnijih misija Udruge, a to je pružanje psihosocijalne skrbi ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Činjenica je da veliki broj oboljelih žena pokazuje potrebu za psihološkim savjetovanjem i podrškom u ranim fazama bolesti, ali i tijekom kasnijih faza bolesti, zbog toga Udruga ima cijeli tim psihologa koji su tu za sve one kojima je potrebna pomoć.

Psihologinja Maja Erceg Tušek govorila je o ulozi i važnosti Udruge SVE za NJU te je predstavila način na koji sustavno pružaju psihološku i psihosocijalnu podršku ženama oboljelima od raka dojke. Zbog ograničenih bolničkih resursa i broja bolesnica koji je uslijed pandemije koronavirusa znatno povećan, osoblje se često ne može dovoljno posvetiti bolesnicama i uvijek im odgovoriti na sve upite. Zbog toga je tu Udruga SVE za NJU koja sa svojim educiranim volonterima i mentorima pomaže oboljelima i njihovim bližnjima da lakše prođu kroz proces liječenja. Iako je oboljelima vrlo bitna podrška obitelji i okoline, ona im često nije dovoljna te je puno lakše kada svoje probleme mogu podijeliti sa stručnom osobom jer je i kvalitetna povratna informacija također od velikog značaja.

Za sve one koji (još) nisu spremni javiti se u Udrugu, stvorena je internetska stranica Psihoonkologija, sa savjetima stručnjaka kojima mogu pristupiti anonimno kada im je to potrebno.

Briga za vlastito zdravlje predstavlja odgovornost ne samo prema sebi nego i prema cijeloj obitelji, a djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Zato su obje psihologinje posebno istaknule akciju “Mama, budi zdrava” koju Udruga provodi već pet godina, a koja im je iznimno draga jer senzibilizira djecu o važnosti prevencije raka te ih motivira da svoje majke potaknu na obavljanje redovitih pregleda i samopregleda.

Srednja škola “Ivan Švear” Ivanić Grad

Statistički podaci nam nažalost pokazuju kako broj oboljelih od karcinoma dojke raste, no također nam pokazuju kako je broj izliječenih u porastu, odnosno broj umrlih je u padu, što znači kako programi kojima se pokušava podići svijest o ranom otkrivanju ovoga oblika raka ipak imaju učinka i treba ih i dalje provoditi i podupirati. Jedan od načina je svakako organiziranje ovakvih edukacija, no činjenica je kako nažalost i dalje dosta mali broj žena želi sudjelovati na takvim radionicama. Međutim, bez obzira na nešto slabiji odaziv naših sugrađana, psihologinje su bile zadovoljne provedenom edukacijom jer je takvo intimnije okruženje omogućilo sudionicima da lakše podijele svoje neposredno iskustvo s ovom zloćudnom bolesti.

Psihologinje su također poručile kako je sasvim normalno da je teško nositi se sa svim izazovima koje donosi ova dijagnoza, ali je važno uvijek imati na umu kako ne moraju kroz to same prolaziti jer su oni upravo tu za sve one kojima je potrebna pomoć.

Nastavak ovog dvodnevnog predavanja će se držati danas, na istome mjestu s početkom u 14 sati, a odnosit će se konkretno na psihološku pomoć oboljelima od raka dojke.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button