DOGAĐANJANASLOVNICA

Domovinski pokret i slatinski gradonačelnik održali tiskovnu konferenciju – Nadležne inspekcije ocijenile rad gradonačelnika i Gradske uprave zakonitim

Predstavnici Gradskog ogranka Domovinskog pokreta grada Slatine i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić danas su održali tiskovnu konferenciju u prostoru EPIcentra Sequoia na temu aktualnih događanja u Gradu.

Uz gradonačelnika Denisa Ostrošića i zamjenika gradonačelnika i predsjednika slatinskog Gradskog ogranka Domovinskog pokreta Iliju Nikolića konferenciji su prisustvovale gradske vijećnice iz redova Domovinskog pokreta Nikolina Tomić i Snježana Žilavi, zatim pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok i direktor tvrtke Neokod d.o.o. za savjetovanje iz Siska Bojan Dadasović.

Tiskovnu konferenciju je otvorio Ilija Nikolić istaknuvši kako je ista sazvana kao odgovor na brojna otvorena pitanja i optužbe koje su iznijeli vijećnici Gradskog vijeća Grada Slatine iz redova SDP-a Ksenija Plantak i Sanja Mrzljak Jovanić, te Fokusa Martina Tepeš i Dario Vrbaslija na tiskovnoj konferenciji održanoj 4. travnja ove godine. 

Tada su javnosti htjeli ukazati na, kako je između ostaloga navedeno, nezakonito razrješenje vijećnika GV i drugih članova iz redova stranaka SDP i Fokus s dužnosti članova upravnih odbora radi izraženih sumnji u nezakonit rad Gradske uprave – gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća te pročelnika Stručne službe Grada Slatine, odnosno nezakonite radnje, nezakonito poslovanje, nezakonito i nesavjesno trošenje proračunskih sredstava, te između ostaloga sumnji u izvlačenje novca preko gradskih ustanova.

– Mi smo od početka mandata imali dobru suradnju s vijećnicima SDP-a i Fokusa te smo sve zajedničke dogovore ispoštovali. To je funkcioniralo sve do siječnja ove godine kada smo dobili nekakve zahtjeve, prohtjeve, uvjete, a najviše je problema bilo oko vrtića, vatrogasne zajednice i rada gradonačelnika čije su zatražili odstupanje s dužnosti. Domovinski pokret će u svakom trenutku stati iza svog gradonačelnika jer se ne bojimo ničega što smo napravili u zadnjih sedam-osam mjeseci. Sve je kulminiralo kada je gradonačelnik spomenute vijećnike razriješio dužnosti u pojedinim upravnim odborima. Da su u Gradu, prema njihovim insinuacijama, pronađene određene nepravilnosti valjda bi do sada bilo nekakvih sankcija, – rekao je Nikolić, te odgovarajući na novinarska pitanja dodao kako nije siguran na koji će se način nastaviti rad slatinskog Gradskog vijeća budući da su se vijećnici SDP-a i Fokusa na svojoj tiskovnoj konferenciji izjasnili kako više nisu dio vladajuće koalicije i da gradonačelnik više nema njihovu podršku, no to će se vjerojatno pokazati već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća najavljenoj za 28. travnja ove godine. Domovinski pokret je spreman na sve opcije za boljitak grada Slatine, pa i na nove izbore, – zaključio je Nikolić.

Budući da su spomenuti vijećnici podnijeli više prijava DORH-u, USKOK-u te drugim nadležnim institucijama zbog navedenih sumnji u nezakonite radnje gradonačelnika, Gradske uprave i gradskih ustanova, Domovinski pokret i slatinski gradonačelnik su sa svojom reakcijom na iste pričekali dok sve službe nisu obavile svoj nadzor te dostavile rješenja. Pojasnio je to gradonačelnik Ostrošić te dodao kako nijedna nadležna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u radu gradonačelnika i Gradske uprave, kao ni jedne gradske ustanove.

– To je samo potvrda da zapravo od svega onoga što se pokušalo plasirati neće biti ništa, a mi ćemo to danas i konkretno demantirati.
Prije svega bih naglasio kako su određene smjene u upravnim odborima odrađene u skladu s ovlastima i nadležnošću institucije gradonačelnika i da je takvih smjena u proteklih pet godina bilo po potrebi. Činjenica je da je kapacitet slatinskog vrtića takav kakav je i da je na čekanju pedesetero djece, ali anonimne prijave, prijave sindikata i djelatnika koje smo dobili o mobingu u vrtiću smo morali zaustaviti postavljanjem ljudi kojima vjerujemo te na taj način promijeniti nezdravu atmosferu unutar same ustanove i zajedničkim snagama iznaći rješenje tekućih problema, – istaknuo je gradonačelnik te se kratko osvrnuo na svoje radno vrijeme koje su također pokušali diskreditirati.

– Svojim sugrađanima i suradnicima sam dostupan 24 sata dnevno, ili u uredu ili telefonski i javljam se na sve pozive, a brojna pitanja i problemi rješavaju se redovito službenim kanalima, a to što je netko nezadovoljan odgovorom to je nešto drugo ali nije istina da nije bilo dvosmjerne komunikacije, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

U nastavku tiskovne konferencije pročelnik Šarabok je podastro sve odluke i rješenja koja svjedoče o radu Gradske uprave i ostalih gradskih institucija u skladu sa zakonom.

Između ostaloga je iznio kako je prema iznesenom mišljenju od 6. travnja ove godine Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo da je gradonačelnik spomenute promjene u upravnim vijećima napravio u skladu sa svojim ovlastima.
Što se tiče prijave Državnom uredu za reviziju ista se oglasila s informacijom da reviziju financijskog poslovanja ne obavlja na zahtjev pravnih i fizičkih osoba nego na temelju godišnjeg programa i plana rada sukladno odredbama Zakona o državnom uredu za reviziju, a kako smo doznali Grad je prošle godine imao četiri različite vrste revizija i bit će ih još regularnim putem.

Šarabok je nadalje istaknuo kako su nadležne inspekcije osim u Gradskoj upravi bile i u Pučkom otvorenom učilištu Slatina gdje je također utvrđeno poslovanje u skladu sa zakonom, dok rješenje inspekcije u Dječjem vrtiću Zeko Slatina još uvijek nije stiglo, no neslužbene su informacije da je i u toj ustanovi sve u skladu sa zakonom.

Bilo je spornih i 680.000 kuna uplaćenih Slatinskom informativnom centru od kojih je, kako je pojasnio pročelnik, 25% otišlo u državni proračun na ime PDV-a, dok je velika stavka od tog iznosa upravo investicija Grada u laptope za sve gradske vijećnike i programe za lakši, brži i transparentniji rad Gradskog vijeća. Osim toga brojne su usluge koje SIC obavlja za Grad a jedna od njih je Slatinsko ljeto kao i brojne druge manifestacije što je uredno potkrijepljeno računima koje treba platiti kao i npr. svaki zasađeni svijet na gradskim zelenim površinama.

Gradonačelnik Ostrošić je bio prozvan i za podizanje kredita u visini od 1,5 milijuna kuna bez odluke Gradskog vijeća, na što se Šarabok osvrnuo na Odluku o izvršenju proračuna za 2022. godinu koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Slatine gdje u članku 22. stoji da za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, gradonačelnik može donijeti odluku kojom se Grad kratkoročno zadužuje do 12 mjeseci, bez mogućnosti daljnjih reprograma ili zatvaranja postojećih obveza po kratkoročnim kreditima ili zajmovima uzimanjem novih kratkoročnih kredita ili zajmova.
Grad se može kratkoročno zadužiti uzimanjem kredita ili zajmova kod poslovnih banaka i drugih kreditnih institucija ili okvirnog kredita kod poslovne banke kod koje ima otvoren račun za iznos do 1.500.000,00 kuna.

Grad Slatina je sukladno ovoj odluci gradonačelnika o kratkoročnom zaduženju podigao revolving kredit za isplatu sudskog spora, odnosno odštete u ukupnom iznosu od 1.387.000,00 koji je Presudom Visokog trgovačkog suda izgubio, jer taj iznos nije mogao uzeti ni s jedne druge stavke gradskog proračuna za 2022. godinu budući da je sudski postupak započeo još 2016. godine.
Dodao je kako se ista odredba nalazi u Odlukama o izvršenju proračuna od  2016. godine te su je potpisala tri različita predsjednika Gradskog vijeća, Robertino Repić, Dario Vrbaslija i Damir Jakšić.

– Grad mora funkcionirati, i dalje isplaćujemo redovito plaće, imamo projekte, ali moramo biti pametni i voditi jednu realnu politiku te reagirati u skladu s ovlastima kada se nađete u sličnoj situaciji kao što je ova s izgubljenim sporom iz 2016. godine, – nadovezao se gradonačelnik.

Osvrnuo se i na pitanje kampusa u Slatini za koji, kako je istaknuo, politika zaustavlja određene procese već neko vrijeme, te naglasio da će u narednom periodu, ukoliko se nešto ne poduzme, Slatina izgubiti Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti budući da prostor Sequoie u kojemu se trenutačno održava nastava nije dovoljan za izvođenje dvije studentske generacije, a kamoli za neke nove planirane programe poput logopedskog koji je isto tako prijeko potreban.

– Ukoliko se ne osigura dodatan prostor za izvođenje nastave za drugu generaciju, studenti će biti prebačeni u Osijek čime Slatina jako puno gubi što vjerujem nije u ničijem interesu, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Na kraju se oglasio i Bojan Dadasović koji je suradnju s Gradom Slatinom započeo 2017. godine, kako je istaknuo na prijedlog tadašnjih gradskih vijećnika SDP-a i predsjednika Gradskog vijeća Darija Vrbaslije, a koji su ga nakon višegodišnje uspješne suradnje također prozvali na svojoj tiskovnoj konferenciji održanoj početkom travnja.
Istaknuo je kako u suradnji s Domovinskim pokretom u proteklih pet mjeseci svoje usluge za Grad Slatinu, a time i gradske ustanove obavlja volonterski.

– Sve moje usluge koje je naručio Grad Slatina izvršene su u njegovu korist, bile su opravdane, a moj je posao profesionalan.
Pojedinci iz Gradskog vijeća Grada Slatine već godinama mi nanose štetu i s obzirom na ovaj javni linč i nanesenu štetu meni i mojoj tvrtki danas sam podnio tužbu protiv vijećnice Sanje Mrzljak Jovanić za iznesene laži vezane za ugovore s gradskim ustanovama koji ne postoje već je sklopljen samo jedan ugovor s Gradom Slatinom kao servis gradskim ustanovama. Još će jedna tužba biti podnesena vezana za rad slatinskog Vatrogasnog vijeća, odnosno klevete o mom navodnom zastrašivanju gospodina Jovanića dok je bio predsjednik istoga što također ne stoji, – naglasio je Dadasović te dodao kako ni u jednom gradu nije doživio ovoliko zločestoće i podmetanja kao u Slatini te je primoran podnijeti određene tužbe nadležnim sudovima jer svatko za svoju riječ mora odgovarati, no suradnja s Gradom i dalje stoji zbog fer i korektnog odnosa s gradonačelnikom Ostrošićem, njegovim zamjenikom Nikolićem i ostalim suradnicima iza čijeg se rada vide pomaci napretka u gradu Slatini.

– Sporno bi bilo da ja nešto nisam od svojih poslova odradio međutim ja sam u ovom području specijalist, radim taj posao godinama bez ikakvih problema na dnevnoj komunikaciji čak i za državu i zato je tiskovna konferencija SDP-a i Fokusa pucanj, ne u prazno nego u vlastitu nogu, – zaključio je Dadasović s kojim je Grad Slatina, prema riječima gradonačelnika, zbog „mira u kući“ raskinuo ugovor početkom ove godine kako je bilo dogovoreno na međustranačkom vijeću, ali je suradnja nastavljena na volonterskoj bazi.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button