DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Doktor Bojan Plantak održao posljednju ovogodišnju zdravstvenu tribinu

U organizaciji Udruge umirovljenika Slatina danas je održana posljednja ovogodišnja zdravstvena tribina a vodio ju je dr.med.dent.Bojan Plantak. Pozdrav velikom broju članova udruge koji su se odazvali tribini i gostu dr.Plantaku uputio je predsjednik udruge Vladimir Domić.

Za temu tribine odabrana je, samorazumljivo, dentalna medicina starije životne dobi odnosno gerontostomatologija. Kako je rekao dr.Plantak, ljudski organizam počinje stariti nakon 40.-te godine, a gerontostomatologija odnosi se na starije od 60 godina. U svome predavanju, dr.Plantak se osvrnuo na promjene u usnoj šupljini u toj- starijoj dobi.Usta se nazivaju zrcalom cjelokupnog zdravlja, naglašavajući da je oralno zdravlje sastavni dio općeg zdravlja. Nekada se smatralo da je oralno zdravlje ekvivalent čistim i bijelim zubima. Međutim, danas znamo da je puno više od toga. Oralno zdravlje je stanje usne šupljine bez prisustva simptoma i znakova bolesti. Omogućuje nam govor, smijeh, okus, žvakanje, gutanje, prenosi emocije i izražava mimiku lica. U starijoj populaciji loše oralno zdravlje smatra se čimbenikom rizika za opće zdravstvene probleme. Danas se, međutim, još uvijek suočavamo s niskom stopom stomatološke skrbi te skupine pacijenata. Prema brojnim istraživanjima provedenim u različitim zemljama, oralno zdravlje starijih osoba je loše kvalitete te se očituje velikim brojem izgubljenih zuba, dentalnim karijesom, učestalim parodontnim oboljenjima, smanjenom funkcijom žlijezda slinovnica te oralnim prekanceroznim/kanceroznim stanjima. Na oralno zdravlje prvenstveno utječu prehrana, genetika i opće zdravstveno stanje te higijena, a kako čovjek stari navedeni faktori samo poprimaju sve veći utjecaj.Česte su gljivične, virusne, te bakterijske infekcije, osjetljivost sluznice te sklonost ozljedama u usnoj šupljini.Potrebna je kvalitetna higijena proteze i usne šupljine. Zbog problema koji se javljaju u usnoj šupljini starijih osoba izrazito su važne redovne kontrole kod stomatologa(svaka tri mjeseca) kako bi se na vrijeme uočile i prevenirale bolesti. Dakle,od neizmjerne je važnosti briga za zdravlje usne šupljine.

Ovo su kratki zaključci današnjeg predavanja, a najviše su naučili oni koji su ga posjetili i pažljivo poslušali savjete dr.Plantaka.

Odmah po završetku njegova izlaganja, za onaj ležerniji dio pobrinuo se član literarne sekcije Udruge umirovljenika Borislav Radanović pročitavši dvije prigodne pjesme šaljivog karaktera.

Udruga umirovljenika za početak slijedeće godine, u siječnju, planira još jednu tribinu, ovoga puta u suradnji s PP Slatina.

(tks/Tea Kiš Slačanac)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button