DOGAĐANJANASLOVNICA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kozice svečano obilježilo svoju 90. obljetnicu

Danas je Dobrovoljno vatrogasno društvo Kozice svečano obilježilo 90. obljetnicu postojanja i rada.

Svečanost koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Slatine započela je svečanom svetom misom u mjesnoj kapelici sv. Roka koju je predvodio novobukovački župnik, vlč. Ivan Štivičić koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost vatrogasnog poziva i očuvanje vatrogastva jer upravo su vatrogasci ti koji prvi stižu u pomoć ljudima u nevolji. Budući da je župniku Štivičiću ovo euharistijsko slavlje bilo prvo u kozičkoj kapeli od nedavnog preuzimanja upravljanja Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica na kraju svete mise najmlađe članice KUD-a Lipa Nova Bukovica Lucia i Ema Feldi odjevene u narodne nošnje uručile su mu cvijeće i prigodni poklon.

Okupljanje u prigodi proslave 90. obljetnice DVD-a Kozice održano je ispred prostorija DVD-a gdje je uz taktove Gradske glazbe Slatina uzvanike svečano dočekala muška A desetina u svečanim vatrogasnim odorama predvođena zapovjednikom Ivanom Medvedom Draženovim, a potom je gostima dobrodošlicu zaželio i predsjednik DVD-a Kozice Ivan Medved Anin.

Potom je održana svečana sjednica DVD-a Kozice u Mjesnom domu koju je nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, te odavanja počasti minutom šutnje svim poginulim i preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, riječima dobrodošlice otvorio predsjednik Mjesnog odbora Kozice Josip Cader.

Voditeljica ceremonijalnog dijela protokola provela je nazočne kroz povijest DVD-a Kozice dugu 90 godina, a koja je započela 23. travnja 1933. godine za dobrobit mještana sela Kozice.

Osnivači društva bili su: Marko Filković, Johan Kas, Pero-Perče Medved, Ivo-Ivče Medved i Stevo Krumerac, a važno je napomenuti da su Kozice i prije osnivanja DVD-a imale organizirane ljude za gašenje požara koji su se kasnije uključili u njegov rad.

Najveći požar koji je zabilježen u Kozicama izbio je 1908. godine kada je izgorjelo 40 kuća u donjem kraju, tzv. Stare Kozice.

DVD Kozice nakon osnutka imao je svoj odbor i zapovjednika te ukupno 46 vatrogasaca. To su uglavnom bili mladi mještani sela koji su se uvježbavali kako bi se mogli suprotstaviti vatrenoj stihiji.

Početkom Drugog svjetskog rata većina je otišla u rat u kojemu je na žalost 50 % članstva ili poginulo ili nestalo.

Nakon rata Društvo se ponovno formira, Tomica Cader i Mato Medved imenovani su za komandire, a Stevo Vukša, Pavo Medved, Andrija Jager i Tomica Cader proširili su Društvo mladim kadrovima, među kojima je bilo i žena.

U razdoblju od 1947, do 1960. godine radilo se najviše. Organizirane su vatrogasne zabave, napravljene su vatrogasne garaže, odnosno spremišta koja i danas postoje. Nabavljena je i vatrogasna pumpa s potrebnom opremom, kojom se vatrogasci i danas služe.

U to je vrijeme DVD Kozice brojalo 80 vatrogasaca, što je bilo najviše od njegova osnutka, a vatrogasci su uglavnom bili nositelji kulturnog i sportskog života u selu.

Većina podataka o radu ovoga Društva datira od 1952. godine, jer je na žalost većina dokumentacije do tada zagubljena i nemarom uništena.

Od 1952. godine pa na dalje, iz vatrogasnog se zapisa vidi da je to društvo bilo prilično dobro organizirano, te je bila čast biti članom društva kozičkih vatrogasaca i vatrogaskinja.

1953. godine DVD je predvodio predsjednik Pavo Medved, tajnik je bio Stevo Vukša, a Društvo je tada imalo 59 članova.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Kozice napredovalo je iz godine u godinu te je dočekalo još niz velikih obljetnica, pa tako i 50.-tu, a te 1983. godine predsjednik DVD-a bio je Pero Vorcinger, njegov zamjenik Stevo Vukša, zapovjednik Ivica Krznarić, a zamjenik zapovjednika Stevo Medved.

Brojni su vatrogasci prošli kroz DVD Kozice a ovom prigodom prisjetili su se pojedinih koji su uvelike doprinijeli njegovom radu a nisu više među nama, to su Stevo Vukša, Zdenko Kiš, Vinko Medved, Pavo Medved, Tomo Filković, Milan Stipanić…

Kozički vatrogasci oduvijek su imali dobru suradnju s Mjesnom zajednicom te su zajedničkim snagama i uz dobrovoljan rad mještana 1982. izgradili novi Seoski dom na mjestu Seoske kuće i vatrogasnog spremišta.

Tijekom Domovinskog rata u obranu Hrvatske bila su uključena 32 vatrogasca iz Kozica među kojima su bili i Ivica Filković i Perica Sabo koji su dali i svoje živote.

Po završetku Domovinskog rata DVD nastavlja s intenzivnim radom pod vodstvom predsjednika Steve Medveda, tajnika Viktora Kokanovića i zapovjednika Ivana Medveda Aninog zahvaljujući kojemu je 1997. godine u DVD učlanjeno 30 novih članova te se intenzivno vježba za vatrogasna natjecanja. Tih godina DVD broji preko 100 članova, te nastavlja s tradicijom čuvanja vatrogastva i do danas nastavlja s marljivim radom.

Kozički vatrogasci u sklopu svoga DVD-a djeluju preventivno te obavljaju dežurstva za vrijeme žetvenih radova, prema potrebi rade na saniranju šteta nastalih elementarnim nepogodama, svake godine redovito pomažu mještanima pri ispumpavanju bunara i podruma pomoću vlastitog agregata, te ulažu u operativni rad Društva.

Tako je 2018. godine izgrađena nova garaža za vatrogasno vozilo, nabavljeno je kombi vozilo kao donacija iz Austrije, nadopunjava se vatrogasna oprema te su nabavljene radne i svečane odore za operativno odjeljenje.
U suradnji s Mjesnim odborom kontinuirano se radilo na uređenju i sanaciji Mjesnog doma te je između ostaloga zamijenjeno krovište i stolarija.

DVD Kozice sva je ulaganja u svoj prostor i opremu, uz vlastita sredstva i radne akcije kozičkih vatrogasaca, odradio uz potporu i suradnju Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Vatrogasne zajednice Grada Slatine na čemu im se i ovom prigodom zahvaljuju.

Osim rada i djelovanja na kozičkom području vatrogasci DVD-a Kozice uskaču u pomoć svojim kolegama te ljudima u potrebi i na drugim područjima.

Svoje utiske o radu DVD-a Kozice iznijeli su zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Slatine i predsjednik DVD-a Slatina Josip Bićanić koji se ujedno obratio i u ime ostalih gostujućih DVD-a Sladojevci, Sladojevački Lug, Bakić i prijateljskog DVD-a Darda.
U ime Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, te Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije obratila se županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus, zatim zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, te u ime glavnog pokrovitelja proslave 90. obljetnice DVD-a Kozice gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

Svi su redom u svojim govorima uz čestitke na 90. obljetnici, DVD-u Kozice obećali i daljnju potporu u radu te kozičkim vatrogascima zaželjeli uspješan rad u narednom desetogodišnjem razdoblju sa željom da se ponovno vide na svečanosti u prigodi 100. obljetnice.

Uz već spomenute uvažene goste svečanosti su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić te novobukovački župnik, vlč. Ivan Štivičić koji je predvodio molitvu prije svečanog ručka.

U drugom dijelu svečanosti uslijedila je dodjela vatrogasnih spomenica zaslužnim kozičkim vatrogascima na doprinosu radu Društva, a koje su uz predsjednika DVD-a Kozice Ivana Medveda Aninog i zapovjednika Ivana Medveda Draženovog uručili zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Slatine Josip Bićanić i županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus.

Na kraju je govor zahvale održao predsjednik DVD-a Kozice Ivan Medved Anin koji je, osim što se zahvalio u ime svih nagrađenih, ujedno zahvalio i svim gostima na dolasku te svima koji podupiru rad ovoga Društva.

Nakon zajedničkog fotografiranja domaćini i gosti svečanim su se ešalonom uz policijsku pratnju službenika Policijske postaje Slatina uputili kroz selo do prostora ispred kozičke trgovine gdje je održana pokazna vježba gašenja požara zapaljenog vozila u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Kozice i Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine.

Nakon povratka u Mjesni dom Kozice održan je svečani domjenak, te druženje uz glazbeni sastav Stari bećari.

Spomenice za 10 godina članstva u DVD-u Kozice zaslužile su: Silvija Vukovski, Ljubica Medved, Vesna Filković i Ana Nikolić.

Spomenice za 20 godina u vatrogastvu zaslužili su: Mihael Funko, Drago Kiš, Andrej Slavetić, Ivan Medved Draženov, Marko Medved, Marijan Božić, Robert Filković, Igor Heniz i Kristina Vitman.

Spomenicu za 30 godina u vatrogastvu zaslužio je Ilija Nikolić.

Spomenice za 40 godina članstva u DVD-u Kozice zaslužili su: Damir Medved, Zvonko Podboj, Stevo Sabo, Tomo Vukomanović, Stjepan Filković, Mirko Franjević, Zlatko Medved, Goran Filković, Josip Vidas, Branislav Dudaš, Dražen Medved, Goran Cader, Ivica Božić i Tihomir Vikert.

Spomenice za 50 godina članstva u DVD-u Kozice zaslužili su: Ivan Medved Džoni, Josip Lipovac, i Aurel Filković.

*Spomenice za 60 godina u vatrogastvu zaslužili su: Ivan Medved Anin, Luka Zagorac, Zdravko Medved i Mato Cader.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button