NASLOVNICARADIO EMISIJEUDRUGE

Dobre priče: “Za sretan Uskrs i sretnu djecu” – Ozren Rastija i Jurica Culej

Jučerašnje “Dobre priče” su nam ispričali Ozren Rastija, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina i Jurica Culej, predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije. Humanitarne akcije koje su pokrenuli u ovo predblagdansko vrijeme će zasigurno uveseliti mnogu djecu, ali i sve nas.

Krajem 2022. godine smo uz podršku tadašnjeg dogradonačelnika koji danas vrši dužnost gradonačelnika Ilije Nikolića i Mate Bubaša preuzeli ovu udrugu kojoj je pomalo prijetilo gašenje. Trudili smo se kroz 2023. godinu odraditi što više aktivnosti kako bi dokazali da mislimo ozbiljno i da udruga ima smisao djelovanja u našem okruženju. Naša udruga je najbrojnija i najstarija na području republike Hrvatske, podružnice su diljem Lijepe naše i mi smo jednostavno osjećali da naš grad i naša povijest zaslužuje jednu takvu udrugu. Tako da smo bili vrlo aktivni u odrađivanju i sudjelovanju u različitim manifestacijama. Uspjeli smo organizirati i odraditi tri velika događaja na koje smo posebno ponosni i za koje ćemo se truditi da postanu tradicija. To su regata rijekom Dravom od Sopja do Vukovara. Druga je fišijada povodom Dana grada Slatine gdje smo podijelili preko tisuću porcija fiša građanima. Treći događaj je veliki Memorijal za naše poginule branitelje Marija Grahovca, Mariju Angeliku Strasser i Gordanu Loborec i sve druge naše branitelje gdje se okupilo mnoštvo branitelja iz naše županije na sportskim igrama – rekao nam je za uvod Rastija i istaknuo kako se posebno ponosi biciklističkom ekipom i Matom Bubašem i Pavom Tutenovim i njihovim biciklističkim pothvatom od Voćina o Knina te hodočašće od Čačinaca do Vukovara. Na tim aktivnostima su ostvarili iznimne kontakte i prijateljstva s ostalim braniteljskim udrugama.

Također, krajem 2022. godine osnovana je i Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije na čelu s Juricom Culejom.

Cilj udruge je podrška ostalim braniteljskim udrugama kroz različite projektne aktivnosti. Brojimo 50 aktivnih članova na području naše županije, a sjedište nam je u Slatini. Kroz 2023. godinu smo odradili oko četrdeset različitih aktivnosti, a sve je krenulo s akcijom pomoći braniteljima slabijeg imovinskog stanja koje smo darivali u predbožićnom razdoblju. U suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata smo organizirali uređenje spomen obilježja Hrvatskih branitelja, organizirali smo i turnir na streljani u Gornjem Miholjcu – ističe Jurica Culej te nadodaje kako je bitno spomenuti i sportske igre djece hrvatskih branitelja koje su se održale na stadionu Antuna Tone Butorca na kojem je sudjelovalo preko stotinu djece s područja općine Slatina.
Udruga djece hrvatskih branitelja također je imala veliko predstavljanje filma “Rujanski dani” kojeg su izradili Dino Mataz i Mihael Puljić, tako da je protekla godina bila puna aktivnosti za ovu mladu udrugu.

Razlog gostovanja u programu Radio Slatine su hvalevrijedne humanitarne akcije koje su ove dvije udruge pokrenule.
Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata je pokrenula projekt za prikupljanje sredstava za nabavu CRP analizatora za odjel pedijatrije u Slatini.

Na taj način će se pregled moći obaviti u Slatini, a do sada su roditelji morali djecu voditi u Viroviticu. Tako pomažemo i djeci i roditeljima. Smanjit će se i troškovi, a i utrošeno vrijeme – priča nam Ozren te ističe da su naišli na izvrsnu podršku ostalih braniteljskih udruga, a punu pomoć i bezrezervnu podršku od gospodina Nenada Križića, predsjednika HVIDR-e Slatina, Mate Bubaša, predsjednika odbora za hrvatske branitelje i HVIDR-e VPŽ te Pave Tutenova, predsjednika “Glasnika istine”, a također su se uključili svi predstavnici braniteljskih udruga. Tu su i brojni slatinski poduzetnici koji su se odazvali ovoj akciji. Završnica ovog projekta bi bila 13. ili 20. travnja kada će se u Parku 136. slatinske brigade upriličiti mali događaj i uručenje donacije pedijatriji.

Drugi projekt koji je ova udruga pokrenula je prikupljanje sredstava za nabavku računala za djecu slabijeg imovinskog stanja.

Ovaj projekt provodimo u dogovoru s našom krovnom organizacijom odnosno Udrugom dragovoljaca i veterana domovinskog rata iz Zagreba. Prikupljamo sredstva za nabavku računala i to ćemo darovati djecu kojoj je to prijeko potrebno. Mislimo da ćemo uspjeti nabaviti oko 10 računala i da ćemo uspjeti razveseliti djecu do kraja školske godine – ističe Rastija. Svi koji žele pomoći u prikupljanju sredstava za ove akcije, svoje donacije mogu uplatiti na žiro račun udruge HR6024120091120013225.

Humanitarna akcija koju je pokrenula Udruga djece hrvatskih branitelja pod nazivom “Uskrs najpotrebitijima” koju ostvaruju u suradnji s Caritasom župe sv. Josipa iz Slatine i župe Pohoda blažene djevice Marije iz Voćina.

Da bismo onim najmlađima što više uljepšali uskrsne blagdane prikupljamo slatkiše, igračke te školski pribor. Već smo dosta toga prikupili, a završnica će biti sutra, 21. ožujka 2024. u terminu od 18 do 20 sati u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “Sequoia” – ističe Culej te napominje da je odaziv zaista dobar i da u budućnosti planiraju odrađivati takve humanitarne akcije kako bi darivali djecu i iz drugih župa.

Što se tiče planova za naredno razdoblje, Udruga djece hrvatskih branitelja VPŽ za rujan priprema i festival domoljubnog filma, a u Voćinu bi u prosincu organizirali i koncert domoljubne glazbe.

Osim projekata koje ćemo aplicirati s ostalim braniteljskim udrugama i evenata koje smo odradili i prošle godine, planiramo organizirati i različite tribine na temu prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji jer mislimo da na tom polju ima dosta prostora da se ljudi educiraju. Planiramo snimiti i kratki film na temu Domovinskog rata na području Orahovice – napominje Culej.

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata također ne miruje.

Već 6. travnja naši biciklisti Mato Bubaš, Mario Kovač i Pavo Tutenov će krenut na turu Slatina – Petrijevci u spomen na Mirka Adžića koji je stradao u Petrijevcima. Naša regata od Sopja do Vukovara će ove godine biti još brojnija. Fišijada povodom Dana grada Slatine i Memorijal za naše poginule branitelje. Moram spomenuti da smo konačno dobili i prostor na katu iznad Glazbene škole, pa pozivam sve branitelje da nam se obrate. Tu smo da odgovorimo na bilo koje pitanje, damo informaciju ili pomognemo – priča nam Ozren te ističe kako im je prostor ustupio Dražen Zelenka kojim se također ovim putem zahvaljuje.

Za sam kraj emisija Ozren Rastija i Jurica Culej su još jednom pozvali sve zainteresirane da se priključe radu njihovih udruga, da podrže njihove akcije jer tako ne pomažu samo toj djeci, već i cijelu zajednicu čine boljom.
Slažemo se s njima i dijelimo mišljenje da trebamo pomagati jedni drugima, a osobito djeci jer njihova sreća je i naša sreća.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button