NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJEUDRUGE

Dobre priče: Ususret 9. Obrtničko-gospodarskom sajmu

Današnju emisiju “Dobre priče” smo posvetili obrtnicima i 9. po redu Obrtničko-gospodarskom sajmu koji će se održati 5. svibnja (nedjelja) te su nam u goste došli predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi i Jurica Culej, v. d. ravnatelja GRAS-a te jedan od suorganizatora ove tradicionalne manifestacije.

Prva obrtna zadruga u Slatini osnovana je davne 1883. godine o čemu svjedoči i prvi pisani Statut slatinskih obrtnika. Savez hrvatskih obrtnika Slatina osnovan je 1926. godine te je brojao 60-ak članova pod nazivom Udruženje zanatlija Podravska Slatina koji je djelovao od 1932. godine. Od 1994. godine djeluje pod današnjim nazivom Udruženje obrtnika Slatina. Sjedište udruženja se nekada nalazilo u zgradi stare pošte iz koje smo bili prisiljeni iseliti zbog opasnosti urušavanja te smo se 2011. godine uselili u vlastiti, novouređeni prostor u samom centru grada na adresi A. Kovačića 1 – priča nam predsjednik Šomođi te nadodaje kako su članovi obrtnici s područja Slatine, Čađavice, Sopja, Nove Bukovice i Voćina kojih ukupno ima 439 u pet cehova.

Članstvom u udruženje obrtnika članovi dobivaju podršku i pomoć pri izradi i ispunjavanju potrebne dokumentacije. Pomaganje u pisanju molbi, žalbi, prigovora, ugovora i slično. Omogućeno im je pohađanje seminara i prezentacija. Svim zainteresiranima je omogućeno i savjetovanje te pomoć pri pokretanju određene djelatnosti te pomoć i savjetovanje pri obnašanju određenih obaveza koje njihov posao nosi.

Udruženje obrtnika Slatina je, kao i uvijek, glavni organizator 9. Obrtničko-gospodarskog sajma koji će se održati pod pokroviteljstvom Grada Slatine, Turističke zajednice grada Slatine, Gradske razvojne agencije Slatina, Virovitičko-podravske županije te Hrvatske obrtničke komore i HOK VPŽ, a medijski pokrovitelj je Radio Slatina čija će zaposlenica Mihaela Feldi voditi cjelodnevni program.

Sajam je jedno od najvažnijih obrtničkih događanja na ovom području jer na jednom mjestu skuplja sve najbitnije čimbenike gospodarstva i razvoja samog grada Slatine, ali i okolnih mjesta naše regije. Izuzetna je čast biti dio organizacije ove manifestacije – istaknuo je Jurica Culej.

Zlatko Šomođi nas je kroz priču vratio na prvi sajam koji se također održavao u Parku 136. slatinske brigade.

Tada je bilo 110 izlagača i budući da naš park ima dobar kapacitet, bio je izuzetno bogat. Kroz godine nam pogoduje i vrijeme jer je već toplije, tako da je svaki sajam do sada bio bogat izlagačima, a svake godine se trudimo obogatiti program nekim novim sadržajem da posjetiteljima bude što ljepše i zanimljivije – ističe predsjednik Zlatko Šomođi te nadodaje kako će ove godine biti izuzetno raznolik program za djecu s napuhancima, toboganima i ostalim dječjim sadržajima.

Program sajma počinje već u 11 sati. Za dobru slanu gastro ponudu bit će zadužena Udruga Ličana “Vila Velebita” sa svojim ličkim delicijama. Za dobar glazbeni štimung bit će zaduženi Suhopoljski tamburaši, a plesove slatinskog kraja za sve posjetitelje će predstaviti KUD Dika Slatina. Bit će upriličene i radionice starih zanata od kojih predsjednik Šomođi ističe predstavljanje kovačkog zanata.

Zanat će predstaviti kovač iz Pitomače, gospodin Trstenjak koji je već četvrta generacija kovača u obitelji. Na sajmu će raditi ručni rad i ukrase, a posjetitelji će imati priliku i probati kovati – nastavlja Šomođi te ističe da je priređen veoma bogat fond nagrada naših obrtnika te će za sve posjetitelje koji sudjeluju u nagradnim igrama biti upriličeno izvlačenje nagrada.

U poslijepodnevnim satima će biti upriličena i modno-frizerska revija učenika frizera i krojača Industrijsko-obrtničke škole Slatina pod vodstvom nastavnica Paole Kukuljević Idek i Kornelije Zubčević.

Izuzetno bogat i sadržajan program ovogodišnjeg sajma nije bilo lako organizirati.

Osim poduzetnika i obrtnika, tu su dale doprinos i naše škole i udruge s područja našega grada, tako da ovakav jedan događaj Udruženje obrtnika Slatina priprema već mjesecima. Tu smo uskočili svi mi koji smo na raspolaganju našim obrtnicima i nadam se da će i ovaj sajam biti uspješan kao i dosadašnji – ističe Culej te nadodaje da Obrtničko-gospodarski sajam ima jako velik značaj za naš grad. Okupljanje niza gospodarstvenika i poduzetnika iz, možemo reći, cijele Slavonije i na jednom mjestu možemo čuti njihove želje i potrebe. Vidjeti prezentaciju njihovih proizvoda i kroz to vidjeti aktualnosti iz različitih područja naše regije vezano za gospodarstvo. Također se kroz neposrednu komunikaciju mogu naći kvalitetni odgovori na pitanja i unaprijediti poslovanje upravo naših obrtnika i poduzetnika koji će biti izlagači na sajmu. Ovaj sajam ima izuzetno važno značenje i u turističkom smislu jer je centar događanja naše županije. Nadamo se da ćemo zaista bogatim programom privući od onih najmlađih do najstarijih.

Do sada je prijavljeno 60 izlagača i to s područja Đakova, Rešetara, Požege, Vinkovaca, Virovitice i Pitomače i naravno iz Slatine i okolice. Prijave još nisu zatvorene te svi zainteresirani obrtnici izlagači još uvijek imaju vremena da se prijave i budu dio ove zaista bogate i sadržajne manifestacije.

Pred kraj našeg druženja predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi se još jednom zahvalio svim pokroviteljima sajma i svima koji su svojim doprinosom i zalaganjem pomogli u organizaciji ove manifestacije, a v. d. ravnatelja GRAS-a Jurica Culej je nabrojao sve moguće proizvode i slatke i slane delicije koje će biti prezentirane na ovom bogatom 9. po redu sajmu.

Sadržaji poput vožnje kočijom, radionica i bogatih sadržaja za one najmlađe, a sve to uz ples folklora i zvuke tamburice se jednostavno ne smije propustiti. Veselimo se ovoj našoj tradicionalnoj manifestaciji i vidimo se svi u nedjelju, 5. svibnja u Parku 136. slatinske brigade na 9. Obrtničko-gospodarskom sajmu.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button