KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

Dobre priče: “Samopouzdanje je ključ uspjeha” – Ivano Bocor i Martina Grundler Hrala

Jučer (srijeda, 22. 5.) smo se, nakon godinu dana, ponovno družili s Ivanom Bocorom i njegovom mentoricom Martinom Grundler Hrala. Povod za druženje je bio taj što je Ivano ponovno pomeo konkurenciju na državnom natjecanju iz povijesti za učenike osmih razreda. Prošle godine je bio prvak države i budući da je ponovio pobjedu, red je bio da ponovimo i našu emisiju.

U tih godinu dana, moramo priznati da se Ivano dosta promijenio, osim izgleda, u studio je došao mladić koji pršti od samopouzdanja i koji ne krije svoje široke interese za znanjem na cijeloj paleti područja. Ove je godine sudjelovao na natjecanjima iz fizike, biologije, engleskog, njemačkog, povijesti i geografije. Neupitno je da je ostvario zavidne uspjehe na svim poljima, ali iz povijesti je uspio obraniti naslov prvaka od prošle godine.
Razlika u pripremama od prošle godine je u tome što su ovaj puta krenule od božićnih praznika, a otežano je bilo to što tematika nije bila usklađena s nastavnim programom, a i teme na školskom, županijskom i državnom natjecanju su bile različite.

Podrška u pripremama je i mentorica Martina za koju Ivano kaže da je mentor ključan za uspjeh.

Bilo je dosta teško, ali su sve teme bile na svoj način zanimljive. Pripremao sam se puno više vremenski nego prošle godine, tako da sam, na neki način, bio i sigurniji u uspjeh. Natjecanje se održavalo od 17. do 19. travnja 2024. u Puli. Cijelim putem smo ponavljali gradivo, a 18. ujutro je počelo natjecanje. Puno veći stres je bio ove godine jer sam trebao potvrditi uspjeh od prošle godine, tako sam si bar zamislio. Naravno da sam prvo po svom običaju pojeo čokoladu sa 70% kakaa i krenuo pisati. Pregledavanjem pitanja, vidio sam da gotovo sve znam i onda sam se malo smirio – priča nam Ivano i nadodaje da odgovori, osim što moraju biti točni, moraju biti čitko napisani i gleda se i gramatička ispravnost.

Pod stresom i puna iščekivanja je bila i mentorica Martina koja ističe da joj je nervoza bila veća nego prošle godine. Ivano je ispunio test i s mentoricom i ekipom iz SŠ Marka Marulića prošetao Pulom. Predvečer su bili gotovi rezultati i trebalo je vidjeti kako je Ivano prošao.

Za razliku od prošle godine kada sam krenuo gledati od posljednjeg mjesta, ove godine sam gledao odmah na prvo i pročitao svoju šifru. Imao sam četiri boda više od drugoplasiranog i jednu pogrešku. Mislio sam da će biti manja razlika jer smo na županijskom bili svi podjednaki – ističe Ivano i nastavlja kako je taj trenutak otrčao do nastavnice da podijeli s njom zajednički trijumf. Naravno da sreći nije bilo kraja jer se sav trud i rad isplatio.

Ivanova želja je da poslije završenog osmog razreda upiše XV. gimnaziju u Zagrebu jer slovi za najjaču, ali mora proći prijemni ispit. Njegova budućnost mu se još nije iskristalizirala jer Ivana sve zanima. S natjecanjima planira nastaviti ako bude imao dobre mentore i zato zasluge za svoj uspjeh uvelike pripisuje i mentorici Martini.
Martina se nada da će i nakon Ivana neki učenik pokazati interes kao što je on jer u školi ima jako dobrih učenika i Martina im je uvijek na raspolaganju. Kroz šalu napominje da može Ivana i online pripremati za natjecanja u srednjoj ako bude potrebe.

Ivano jako pozitivno djeluje na okolinu i na druge učenike i mislim da je njegov uspjeh motivacija drugima – ističe Martina i poručuje da se uz rad i trud zaista sve može naučiti i uspjeti u tome.

Samopouzdanje je ključ uspjeha – kratko i jasno je poručio Ivano za sam kraj druženja. Priznao nam je da je poruku smislio odmah poslije natjecanja. To govori da se rado druži s nama, a to je naš uspjeh.
Ivano, uspio si i nas motivirati da budemo još bolji!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button