NASLOVNICARADIO EMISIJEUDRUGE

“Dobre priče” s lovkinjama LU “Fazan” Sopje-Kapinci

Na vrata emisije “Dobre priče” jučer su nam zakucale lovkinje LU “Fazan” Sopje-Kapinci.

Ova udruga ima čak pet lovkinja koje ravnopravno sudjeluju u svim obvezama lovačke udruge i isto tako uživaju u lovu i prirodi.
To je bio više nego dobar razlog za ispričati dobru lovačku priču s Brankom Marić, Larom Golubić, Kristinom Šantak i Miroslavom Kokorić.

– Mi smo se sve, ustvari, rodile s tom ljubavlju prema lovu i prirodi. Sve potječemo iz obitelji gdje je lov prisutan oduvijek. Naši djedovi i očevi su bili lovci i to je nešto uz što smo odrastale – započinje priču Miroslava te nadodaje da je ta želja da postanu lovkinje prisutna oduvijek, no uz malu djecu i ostale obveze, to prije nije bilo moguće. Sada je došlo neko njihovo vrijeme kada mogu odvojiti trenutke samo za sebe i guštati u lovu. Izuzetak je Lara koja je još uvijek djevojka i ona je trenutno najmlađa ženska članica udruge.

Kristina Šantak je prva probila led i učlanila se u lovačku udrugu, a kasnije su joj se priključile i ostale kolegice.
– S obzirom na to da mi je muž lovac kao i ostalim kolegicama, bio mi je puna podrška. Rekao je kako ću konačno moći sama u lov, a ne da me on mora voditi – sa smiješkom nam priča Kristina te nadodaje da je danas sve više žena u lovu. Posebno ih vesele Damski lovovi gdje se imaju prilike družiti s lovkinjama iz ostalih udruga.

– Prije četiri godine smo krenule u damske lovove u Bapsku i Ilok, pa u Međimurje i upoznale smo dosta lovkinja i stekle prijateljstva. Baš uživamo u tim našim druženjima. Željela bih i istaknuti da i mi organiziramo damski lov koji će se održati 9. prosinca 2023. u našem lovištu. Pozvali smo njih 25, a iskreno se nadamo da će se većina odazvati i veselimo se druženju – ističe Kristina koja je i članica LU Slavonske lovkinje Vinkovci.

Na naše pitanje kako uz brojne obveze ipak nađu vremena za lov, Lara ističe da se sve stigne i da je lov, ustvari, svojevrsna terapija i odmor od stresa i svakodnevnih obveza.
– Mi koje imamo djecu moramo biti jako organizirane da bi si priuštile odlazak u lov i često pripreme i izvršavanje brojnih obveza oko kuće, djece i posla budu dosta zahtjevne, ali je i izvedivo – nadopunjavaju se Branka i Kristina.

Kada kažemo da su ravnopravne članice svoje lovačke udruge, to doista i je tako jer nema obveze niti posla koje one, kao žene, ne mogu obaviti. U početku je njihova obveza bila samo održavanje lovačkog doma, ali su se pokazale i dokazale i sada jednako s ostalim članovima sudjeluju u radnim akcijama koje se obavljaju u lovištu.

– Mi smo dosta fizički spremne jer svaka od nas radi i na svojim obiteljskim gospodarstvima tako da uz volju imamo i dosta energije – ističe Lara.

Njihovi odlasci u lov većinom započinju dogovorom i zajedničkom kavom i prijavkom na zborno mjesto. To druženje i zajedništvo i međusobna podrška nam otkrivaju da među njima nema onog natjecateljskog duha i da se vesele međusobnim uspjesima. Sve četiri ističu da je prošle i ove godine najviše uspjeha u lovu imala Branka i ostale kolegice su ponosne na nju.

– Mi sve lovkinje smo uspješne i moram istaknuti da sve imamo trofejne jelene. Nama odstrel nije samo odstrel, već biramo da to bude uspješan odstrel. Međusobno smo si velika podrška i oslonac, tako da se iskreno veselimo uspjehu bilo koje od nas – priča nam Miroslava te nadodaje kako je u udruzi jako izražena obiteljska crta tj. da su cijele obitelji u udruzi.

– Ja imam tri kćeri i sina, dvije kćeri će ove godine postati lovkinje, najmlađa kćer i sin jedva čekaju, ali moraju postati punoljetni. U našoj udruzi kad stasaju sva djeca bit će i više nego dovoljno članova, tako da smo svi ustvari jedna velika obitelj – ponosno priča Miroslava.

Budući da je ovim damama lov i više od običnog hobija, one kroz svoju udrugu sa svojim kolegama aktivno sudjeluju u aktivnostima koje organizira Općina Sopje: Dravsko proljeće, tradicionalna Bošporijada, vjerske svečanosti i sve ostale aktivnosti ne mogu proći bez sudjelovanja članova lovačke udruge.

– Također aktivno surađujemo s ostalim udrugama koje su na području naše općine, a ove godine je bilo posebno lijepo kada smo bile gosti na Zagorskim jesenima koje organizira Udruga žena Josipovo – priča nam Branka i ističe poseban trud načelnika Općine Sopje Berislava Androša koji prati i pomaže njihovu lovačku udrugu u svim njihovim aktivnostima.

Želje i planovi ovih lovkinja i prijateljica su da uvijek ostanu kolegijalne i da se međusobno podržavaju. Da uvijek imaju isti žar i prema poslu na ovoj zemlji i prema lovu. One su zadovoljne, životi su im ispunjeni i ne bi ništa mijenjale.

– Ako volite prirodu, ako volite lov, odvažite se, bez straha i uživajte – bila je poruka svim slušateljicama i slušateljima na kraju ove emisije.

Razgovor pun smijeha i žara pokazao nam je kako je lijepo raditi nešto što voliš i kako je to dovoljno da budeš ispunjen i sretan. Drage dame, želimo vam dobru kob!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button