NASLOVNICARADIO EMISIJE

“Dobre priče”: Od “Zova divljine” do “Zova Slatine” – Daniel Lacko i Vida Ungar

Televizijski serijal Zov divljine koji smo mogli pratiti na našim malim ekranima, zaintrigirao nas je svojim temama i pričama o ljudima, ali isto tako voditeljem Danielom Lackom koji nas je kroz njih vodio. Zbog toga smo ga poželjeli bolje upoznati i ispričati s njim njegovu “Dobru priču”.
Jučer nam se ta želja ispunila i Daniel nas je posjetio u studiju Radio Slatine, a pridružila nam se i njegova suradnica Vida Ungar.

Glavni povod za ovo radijsko druženje bio je serijal “Zov divljine” pa smo tako i započeli priču.

To je šest jako zanimljivih priča o ljudima koji su napustili svoj dosadašnji život i gradsku svakodnevicu urbane sredine zamijenili životom koji je bliže prirodi i u skladu s njom. Svi su napravili istu stvar, ali se njihove priče izrazito razlikuju i mislim da je dragocjeno poslušati njihove riječi i o njima razmisliti. Budući da sam zaljubljenik u prirodu, u njoj se trudim što više uživati, no uvijek sam se vraćao doma. S vremenom sam počeo “vagati” i sve više razmišljati o tome da odem baš živjeti u prirodu i tako se i rodila ideja za ovaj serijal – započinje Daniel svoju priču te nadodaje da taj korak nije lako napraviti. No kakvi god su bili izazovi pred ljudima koji su se na taj korak odvažili, nisu odustajali od svoje odluke.

Najveći izazov je egzistencija, ali za takav način života nije niti potreban neki novac, ako živiš u skladu s prirodom. Iz priča naših aktera serijala koji imaju djecu, ima i više izazova, ali ako su napravili tu jednu promjenu u životu, nemaju problem da kroz neko vrijeme naprave ponovni zaokret u životu i vrate se u civilizaciju – nadodaje Vida, a Daniel nadodaje kako su aktivno prilagodljivi i nije im problem napraviti promjenu. Većina njih ima potpunu kontrolu nad svojim životom i sretni su i mirni.

Daniel je novinar, urednik, konzultant, voditelj projekata, organizator na području pustolovnog turizma, sport i event manager, scenarist, maratonac, speleolog i kajakaš. Kroz šalu napominje da to ne smatra svojim uspjesima, već neuspjesima jer je imao puno početaka. Kroz svoju karijeru je uspio spojiti i svoju ljubav prema prirodi i sportovima. Izdvojili smo serijal “Treći sport” gdje je davao priliku manje poznatim sportovima.

To je bilo davno, ali iz toga se dvadesetak godina kasnije izrodio serijal “Sportsko srce” koji radim u suradnji sa Sinišom Hajdukom i nedavno smo dobili nagradu od Hrvatskog paraolimpijskog odbora za izuzetan doprinos i medijskoj promociji parasportova. Jer u našem serijalu uvijek se posvećujemo i parasportašima – nastavlja Daniel koji ne može sakriti ni svoju strast prema pustolovinama.

Tako je za poznatog austrijskog ekstremnog sportaša Felixa Baumgartnera organizirao i osmislio skok padobranom u jamu Mamet na Velebitu. Snimka tog skoka je doslovno obišla cijeli svijet, a Felixu je to jedno od najdražih i najljepših iskustava.

Kroz svoju strast prema pustolovinama Daniel sa svojim suradnicima, među kojima je i Vida, promovira ljepote naše zemlje, pa je tako kroz projekt “WELCOME – Hrvatska, zemlja s najvećom dobrodošlicom” uspio prijeći put dug 2500 kilometara od Savudrije do Prevlake.

– Put sam prešao nemotoriziranim načinima kretanja (hodanje, trčanje, bicikliranje, kajak, pedaliranje) i snimao GPS uređajem. Pratili su me fotograf i snimatelj. Trag mog putovanja je simbolična riječ WELCOME i fotografije su također kao promocija i poziv svima da upoznaju naše predivne krajeve.

Mi se zaista trudimo da kroz projekte što više promoviramo ne samo prirodne ljepote, već i bogatstvo naše povijesne i kulturne baštine, tradicije i običaja – napominje Vida, a Daniel ističe kako svi zajedno premalo znamo o našim krajevima iako su nam dostupni.

Daniel i Vida su s produkcijskim timom sudjelovali u jednom dijelu svjetskog serijala pustolovnih utrka i njihov film “Adventure Race Croatia” je prikazan u više od 100 zemalja.

To je prirodnjački višeboj pun pustolovnih izazova i jako je dinamičan i fotogeničan i jako smo ponosni na njega – ističe Daniel, a Vida nadodaje da je to ključno za promociju jer se sve događa na terenu i nije namješteno te da su te snimke neprocjenjive, autentične i neprocjenjive.

Daniel je kroz svoju karijeru bio dovoljno odvažan da u nekim pustolovnim utrkama i sudjeluje. Kao svoj osobni gušt izdvaja morsko kajakarenje u kojem vidi posebni gušt i žao mu je što kod nas to nije raširenija aktivnost.

Vida napominje da je nju uspio nagovoriti da vesla od Brača do Šolte i unatoč naporu veslanja, priznaje da je uživala te da je ponukana novim iskustvom čak kupila kajak.

Ovo dvoje ljudi sa svojim timom pokušava pokazati i dokazati sve ljepote prirode, sporta, pustolovine i sve bogatstvo Lijepe Naše koje nam je doslovno pred očima, a mi ih samo trebamo dobro otvoriti. Njihova poruka je da se odvažimo na iskorak, na promjenu, na izlazak iz “sigurne čahure” i da nas sigurno čeka samo naša “dobra priča”.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button