KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

Dobre priče: “Kad konkurenciju ostaviš u prašini” – Gabrijel, Maik i Mihael s učiteljicom Anjom

Jučer (utorak) smo u studiju Radio Slatine ugostili učenike posebnog razrednog odjela Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, Maika Gumbarevića, Gabrijela Švarcingera i Mihaela Mudrog te njihovu učiteljicu Anju Majdenić.

Razlog ovog radijskog druženja bilo je Državno prvenstvo učenika s intelektualnim poteškoćama koje se ove godine u ožujku održalo u Poreču u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Na prvenstvu se učenici osnovnih i srednjih škola natječu u različitim disciplinama. Natječu se u atletici, tenisu, štafetnim igrama i pikadu. Naši su se učenici ove godine natjecali u atletici. Ovo natjecanje posjećujemo već treću godinu zaredom i to je odlična prilika da se učenici natječu, ali i upoznaju i druže – započinje učiteljica Anja te ističe kako je to zapravo trodnevna ekskurzija i kako to učenicima pričinjava posebno zadovoljstvo. U pravilu, mogu se prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju intelektualne teškoće. Međutim, moraju imati dozvolu, odnosno odobrenje liječnika za sudjelovanje na prvenstvu.

Gabrijel nam je ispričao kako se oni kroz cijelu godinu pripremaju za natjecanje.

Na svakom satu tjelesnog odgoja mi se zagrijavamo, trčimo i bacamo vortex – govori Gabrijel te pojašnjava kako je vortex sličan maloj raketici koja pri izbačaju “fićuka”, te tko ga jače i snažnije baci taj i postiže bolji rezultat.

Osmaši Maik i Gabrijel su već posjećivali ovo prvenstvo, tako da je Maik već treći put u Poreču, a Gabrijel je također bio i prošle godine. Ovoga puta im se pridružio i Mihael koji pohađa sedmi razred.

Prvenstvu je prisustvovalo 359 učenika iz 19 škola i konkurencija je bila vrlo žestoka – ističe Mihael.

Maik se natjecao u trčanju na 80 metara i od starta je bio među prvima. Osvojio je drugo mjesto i izrazito je ponosan na svoj rezultat.

Tijekom objave rezultata, stalno je osluškivao hoće li pročitati njegovo ime, kao da je imao nekakav predosjećaj. Kada su pročitali “drugo mjesto: Maik Gumbarević” sreći nije bilo kraja – ističe učiteljica Anja.

Gabrijel je osvojio prvo mjesto u trčanju na 60 metara i prvo mjesto u bacanju loptice 200g.

Od početka utrke sam bio prvi i ostavio konkurenciju u prašini, a odlično sam bacio i lopticu – kroz šalu će Gabrijel te ističe kako je loptica od 200g ispunjena pijeskom i da ju nije teško baciti.

Mihael Mudri se natjecao u skoku u dalj i bacanju vortexa. Iako nije osvojio visoka mjesta, dao je sve od sebe i samo sudjelovanje na natjecanju mu je dalo motivaciju da još više i jače trenira.

Osim samog natjecanja, ono što je neprocjenjivo su poznanstva i druženje koje učenici ostvaruju na ovakvim natjecanjima na koja već treću godinu putuju s učenicima i učiteljima Osnovne škole Eugena Kumičića.

Družili smo se s ostalim natjecateljima, bili smo na plaži, a neki su prvi puta probali more i stvarno je slano – priča nam ovaj šaljivi trojac.

Učiteljica Anja ističe kako su takvi susreti jako korisni za učenike posebnih odjela i da su se već prijavili za natjecanje u Češkoj za osobe s intelektualnim poteškoćama i čekaju rezultate da vide hoće li biti primljeni.

Trebate se truditi i tako ćete postići dobre rezultate – poručio je Gabrijel na kraju našeg druženja i s tom porukom smo se svi složili.
Iz te poruke možemo shvatiti da kroz želju i trud možemo postići i ono što nam je na prvi pogled nedostižno i da eventualne prepreke mogu biti izazovi i dodatna motivacija na putu do uspjeha.
Želimo im puno natjecanja, puno uspjeha i da nam dođu ponovo.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button