NASLOVNICARADIO EMISIJEUDRUGE

“Dobra priča” i “Matejeva priča” s Vretencima

UOSIT “Vretenac” iz godine u godinu sve više pokazuje i dokazuje da su njeni korisnici ravnopravni, samostalni i vrijedni članovi zajednice. Također se mogu pohvaliti i uspjesima s različitih natjecanja i radovima koje rade na svojim svakodnevnim radionicama.

Ovo predblagdansko vrijeme je bilo idealno da ih pozovemo u naš studio, a dodatni povod su bile i “Matejeve priče” kojom smo “začinili” našu “Dobru priču”.

U goste su nam došli Helena Dereš, administratorica u UOSIT “Vretenac” i Matej Teglović koji je član udruge, a zajedničkim snagama stvaraju “Matejeve priče”.

Na samom početku nam je Helena prezentirala koje sve dodatne usluge i aktivnosti planiraju realizirati u idućoj godini.

Od nove godine krećemo s uslugom osobne asistencije i uslugom poludnevnog boravka s kojima će se znatno povećati opseg i kvaliteta rada udruge. Također planiramo povodom Dana osoba s intelektualnim poteškoćama (16. svibnja) ponovno održati veliku priredbu za građane našeg grada i nadamo se da će nas, kao i uvijek svi podržati u tome. Također ćemo povodom različitih prigoda i blagdana postavljati izložbene štandove s unikatnim radovima naših korisnika, a također ćemo i dalje njegovati izvrsnu suradnju s ostalim udrugama kako bi se što bolje povezali sa zajednicom i upoznali ih s našim radom i djelovanjem – započinje Helena te nadodaje da su izrazito ponosni na uspjehe svojih korisnika koji su ove godine osvojili visoko treće mjesto na natjecanju osoba s intelektualnim poteškoćama u Bjelovaru te na međužupanijskim igrama koje su se održale u Pakracu, također su osvojili treće mjesto.

Bilo nam je žao što nam u goste nije mogla doći i Ana Teodorović koja je izvoditeljica projekta CRES jer je bila spriječena zbog bolesti. Poželjeli smo joj putem etera brzo ozdravljenje te nas je Helena s par riječi malo pobliže upoznala s projektom.

Projekt CRES je usmjeren na odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i osobe s invaliditetom. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. Ovo je prva godina provedbe u kojoj su planirane i ostvarene četverosatne okupacijske aktivnosti koje pridonose stvaranju i očuvanju radnih navika, stjecanju vještina i stvaranju novih. Glavni ciljevi projekta su da se korisnike aktivno podrži u organizaciji samostalnog življenja, da se kvalitetno integriraju u lokalnu zajednicu i šire te da razvijaju svoje emocije i kognitivne vještine – pojašnjava nam Helena te nadodaje da udruga trenutno ima 20 aktivnih korisnika koji svakodnevno i rado dolaze na radionice i potiču i razvijaju svoju kreativnost.

Pokraj Mateja Teglovića koji je s nama u studiju, aktivni korisnici su Maja Rastija, Mario Nuić, Goran Grahovac, Goran Radočaj,Dado Marincel, Petina Buba, Anamarija Šomođi,Aleksandra Buti, Senka Jung, Josip Miter i svatko od njih je doista poseban i unikatan. Neki vole pjevati, plesati a neki obožavaju sport ili su likovnjaci i kreativci.
Ono što nas je ustvari potaklo na druženje su “Matejeve priče”, literarni uradci koje svaki mjesec možemo pročitati na stranici naših Vretenaca.

Prošle godine smo imali priče korisnice Senke Jung, a ove godine smo predstavljali Matejeve priče – započinje Helena te ističe kako ona i Matej započnu neku temu i kada Matej ispriča svoje misli i ideje, ona ih samo zabilježi.

S Helenom pričam o nekoj temi, razmišljam što bih joj mogao reći i kada joj ispričam što mislim, ona to malo uredi i tako nastane priča – govori nam Matej koji je za našu emisiju pripremio svoje tri, po njemu, najbolje priče.

Prva priča “Nešto o ljubavi” nam je dočarala što je za Mateja ljubav i njegove želje.
Druga priča “Isti, a drugačiji skroz” je na nas ostavila poseban dojam, a nadamo se i na naše slušatelje. Priča govori o različitosti i poteškoći kao posebnosti i mislimo da su svima proradile emocije.

Planovi udruge za sljedeću godinu su da se prijave na što više projekata i da ostvare još više aktivnosti. Da nastave kao i do sada dobru suradnju s ostalim udrugama, Gradom Slatina i Virovitičko-podravskom županijom. Također pozivaju sve zainteresirane da dođu u udrugu i da se priključe njihovim radionicama i druženju. Svima dobro znana adresa udruge je Šetalište Julija Burgera 10 i naši Vretenci su tamo svakog radnog dana od 11. do 15 sati.

Za sam kraj emisije Matej nam je pročitao svoju najdražu priču “Zašto volim autobus” jer je žarki obožavatelj autobusa i volio bi u njemu obići cijeli svijet.

Na samom kraju emisije Helena je poručila slušateljima ma gdje god bili da uvijek prihvate svoju teškoću i prigrle ju kao posebnost. Nismo svi isti niti trebamo biti. Svatko je od nas različit i poseban i to treba cijeniti. Također je bitno da smo jedni prema drugima ljudi, a različitosti su tu s razlogom da bi svijet bio zanimljiviji.

Mi se ne osjećamo različitima jer možemo sve kad hoćemo. Treba nas malo više motivirati, nekad smo lijeni. Pa što? Zar nisu svi to ponekad? Na kraju dana svejedno postignemo nešto, unatoč onome “neću” i “ne mogu”. Budite svoji i budite sretni – bila je Matejeva poruka upućena svim slušateljima i svim ljudima dobre volje.

Možda smo malo razdraganiji i emotivniji u ove blagdanske dane, ali mi smo u ovom druženju zaista uživali, a nadamo se i naši slušatelji.
Našim Vretencima želimo da im se ostvare sve želje i velike i male i da nam se ponovno vrate do godine.

(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button