DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICAPOLJOPRIVREDAŽUPANIJA

Dobitnici „Zlatne kune“ za 2022. godinu su – IIC Intelligent Industrial Concepts, Jukić d.o.o. i Hrvatski duhani d.d.

U prostorima HGK Županijske komore Virovitica, održana je svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Virovitica, na kojoj su nagrađeni najuspješniji gospodarstvenici s područja Virovitičko-podravske županije za ostvarene rezultate u 2022. godini, kao i za uspješnost u poslovanju i doprinos županijskom gospodarstvu, a samim time i hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

O gospodarskim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu, na početku je govorio Zlatko Pleša, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica.

– Priznanje Zlatna kuna označava posvećenost, stručnost i naporan rad tvrtki koje su se istakle svojim izvanrednim rezultatima u protekloj poslovnoj godini. Tvrtke koje su usmjerene na kvalitetu svojih proizvoda, koje su spremno prihvatile izazove i hrabro pokrenule rast i razvoj, a kao rezultat imaju ostvarene dobre poslovne rezultate. Upravo takve tvrtke su i današnji dobitnici Zlatnih kuna HGK – Županijske komore Virovitica – kazao je na početku svog obraćanja Zlatko Pleša.

Statistika je jasna. Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije u 2022. godini zabilježilo je pozitivne pokazatelje.

– Rast ukupnih prihoda, naših poduzetnika rastao je za 26.6 posto i on je u 2022. iznosio 7.1 milijardu kuna, a broj poduzetnika rastao je za četiri posto, bilo ih je ukupno 1.300 od čega je njih 98 posto mikro ili malih poduzetnika – naglasio je predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša.

Najbolji financijski rezultat ostvaren je u kategoriji srednjih poduzetnika.

– Najveći prihodi ostvareni su u prerađivačkoj industriji čiji je udio u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije 39 posto. On je u 2022. godini bio 2.8 milijardi kuna – dodao je Pleša.

Na tom pozitivnom tragu je i 2023. godina.

– Od 1. siječnja na području Virovitičko-podravske županije, bilježimo 89 novoosnovane tvrtke.

Ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva jedna je od glavnih zadaća Virovitičko-podravske županije, a to je potvrdio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Vjerujem da su ove nagrade velik poticaj za još bolji rad, ali i veliki imperativ drugima da budu još bolji. Veseli činjenica da su ove godine dobitnici neka nova lica što znači da imamo širok spektar gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije i mogu reći da, slušajući ove rezultate, možemo biti izuzetno sretni. Upravo su ljudi ključ uspjeha, jer onda i mi možemo biti uspješna sredina. Kao Županija smo mjerama pomagali poduzetnicima da budu produktivniji. Izdvojili smo 150 tisuća eura za potpore male vrijednosti za poduzetnike, dobilo ju je njih 46, a izdvojili smo i 100 tisuća za potpore u poljoprivredi koju je dobilo 96 poljoprivrednika. Važno je napomenuti i naše potpore poduzetnicima početnicima, ulaganje u poduzetničke inkubatore, projekte navodnjavanja… Sve to donosi pozitivne priče i pozitivne ekonomske pokazatelje Virovitičko-podravske županije – istaknuo je župan Igor Andrović.

Izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, istaknuo je važnost ove nagrade.

– Zlatna kuna najznačajnija je nagrada u Hrvatskoj i sve tvrtke koje dobiju nagradu znaju da su morale proći stroge kriterije. Također, u zadnjih nekoliko godina, počevši od pandemije, dodjela ove nagrade je svojevrsno priznanje za krizni menadžment jer je u takvim uvjetima i teškom situacijama trebalo očuvati poslovanje i postići vrhunske rezultate. Vladini paketi mjera bili su važni, sada je i kreditni rejting povećan, ušli smo u Schengen, a što nas očekuje u budućnosti tek ostaje za vidjeti. Istaknuo bi ovu priliku i pohvalio podatak da imamo rast industrijske proizvodnje u preradi duhana na ovom području i vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti s potporama ovoj specifičnoj proizvodnji – naglasio je Dragan Kovačević.

“Zlatna kuna”, koja se dodjeljuje na temelju ekonomskih pokazatelja, ali i ugleda pojedinih tvrtki te njihova doprinosa županijskom gospodarstvu u cjelini, dodijeljena je u tri kategorije. U kategoriji “Malo trgovačko društvo” priznanje je pripalo tvrtki IIC Intelligent Industrial Concepts d.o.o iz Slatine, najbolje “Srednje trgovačko društvo” bilo je Jukić d.o.o. iz Čađavice, a u kategoriji “Veliko trgovačko društvo” “Zlatna kuna” je dodijeljena Hrvatskim duhanima d.d. Virovitica. Nagrade u prve dvije kategorije dodijelili su izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, dok je nagradu u kategoriji “Veliko trgovačko društvo”, uz navedene, uručio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Svečanoj sjednici, između ostalim, nazočili su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk, pročelnik Odjela za turizam pri Veleučilištu u Virovitici Božidar Jaković, potpredsjednica Nadzornog odora obrtničke komore VPŽ Ivana Sajdenšajf, članovi Gospodarskog vijeća HGK ŽK Virovitica…

nm (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button