DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJEUDRUGE

DND Slatina u gostima na radiju

Povodom 70-e obljetnice Društva “Naša djeca” Slatina, u našem studiju je gostovala predsjednica udruge Ivana Strupar.

U protekle dvije godine, zbog COVIDA-19, udruga nije imala posebnih aktivnosti jer se pazilo na zdravlje djece. Ali u ovoj godini, točnije početkom ožujka, nakon redovne godišnje Skupštine Društva “Naša djeca”, nižu se brojne aktivnosti.

Na godišnjoj skupštini za predsjednicu je izabrana Ivana Strupar, za dopredsjednicu Renata Grahovac, a za tajnicu Tamara Dorić. Na sjednici je nazočio dugogodišnji član društva, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić,  koji je dao punu podršku rukovodstvu u njihovim aktivnostima.

Već s 12. ožujkom započinje realizacija projekta “Volonteri u parku” u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Jednom mjesečno (svake druge subote u mjesecu) se provode aktivnosti koje vode volonterke Renata Grahovac, Nikolina Ljekaj, Valentina Drokan i Elizabeta Taradej. 

U ožujku se pješačilo do Vidikovca gdje su djeca odigrala nekoliko štafetnih igara. U travnju se čistio park Ljudevita Jonkea, a zatim su se djeca zabavljala u igrama na otvorenom. 

Uvijek gledamo da sve naše aktivnosti budu kroz igru, na zraku i u prirodi, – napominje predsjednica Ivana Strupar.

Sljedeći projekt koji je u tijeku je “STEM – Budućnost za 5” čiji je provoditelj Centar izvrsnosti kompetencija – ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb. Nositelj projekta je Savez Društava “Naša djeca”, a učitelji koji sudjeluju u projektu su Ivan Drokan, Dragana Matić i Mario Jerbić. Učitelji se educiraju za buduće trenere u području popularizacije informatike, multimedije i robotike među djecom.

U posjet gradonačelniku 28. ožujka 2022. su se uputile tajnica Društva Tamara Dorić i predsjednica DND-a Slatina Ivana Strupar kako bi se zahvalile na podršci i zapečatile novu suradnju s Gradom Slatinom. Na sveopće iznenađenje, gradonačelnik je slatinskom DND-u omogućio novi prostor u EPIcentru Sequoia koji je kao stvoren za rad ove udruge. To im je dalo još veću motivaciju da se još više trude.

U travnju je Udruga odradila Uskrsne radionice, u suradnji s Gradom Slatina, Slatinskim informativnim centrom i Turističkom zajednicom. Uskrsna potraga za jajima je bila vrlo posjećena i zabave, igre i kreativnosti nije nedostajalo.

Također su sudjelovali u Zelenoj čistki sa slatinskim Odredom izviđača Lisice gdje se čistila cesta od Javorice prema Voćinu. Povodom  međunarodnog dana obitelji uz ostala događanja, obilježen je i već tradicionalni 7. obiteljski višeboj u suradnji s Atletskim klubom. Bilo je zabavno i veselo, a obitelji koje su se natjecale u igrama zaslužile su vrijedne nagrade.

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice tijekom svibnja i lipnja svakog četvrtka u 17 sati su radionice “Kako pripremiti dijete za školu”. Tu djeca kroz igru uče slova i ostale edukativne aktivnosti namjenjene predškolskom uzrastu.

21. svibnja priprema se svečano otvaranje novog prostora Udruge u EPIcentru Sequia, pa je Ivana Strupar ovom prilikom pozvala djecu na “Veseli sat” jer će stvarno biti zabavno.

U lipnju, uz redovite aktivnosti koje DND pokreće, organiziraju i “Eko projekt” u suradnji s Hrvatskim šumama gdje će korak po korak, od pripreme lončanica, zemlje i ostalog, doći do sadnje stabljike kako bi djeca uživala i sudjelovala u cijelom procesu sadnje. 

U kolovozu, povodom Dana grada, bit će organizirana 7. rolijada koja je već tradicionalna aktivnost za Dane grada Slatine.

U rujnu se planira izlet u Geo info centar Voćin, kao mala dnevna ekskurzija, u kojoj će djeca zasigurno uživati.

U listopadu, povodom Dječjeg tjedna, planira se posjetiti dječje vrtiće Zeko i Suncokret. 

Za studeni se priprema  obilježavanje Međunarodnog dana djeteta i Konvencije o pravima djeteta.

U prosincu slatinski DND sudjeluje u programu “Prosinac u gradu”, obilježit će Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece. I naravno s djecom će biti proslavljena Dječja Nova Godina.

Također je Udruga prisutna na društvenim mrežama putem kojih najavljujuju sve događaje.

Stvarno smo od naše sugovornice saznali puno informacija o događanjima koja su bila, a puno toga nas još očekuje. Poželjeli smo im puno sreće i uspjeha u radu i realizaciji svih predstojećih događanja.

Predsjednica Ivana Strupar nam se zahvalila na gostoprimstvu i još jednom pozvala djecu da u subotu 21. svibnja dođu na otvorenje novog prostora Društva “Naša djeca” u EPIcentru Sequia. U vremenu od 10.00 do 11.00 sati u Dječjem kutku je Veseli sat i bit će zaista veselo.

Društvo “Naša djeca” postoji zbog djece i čini sve za djecu. 

Svako dobro i puno uspjeha, do idućeg druženja!

Ratka Turk i Zvonko Štimac 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button