DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

DMK – Sead Muhamedagić vrlo zanimljivo predstavio „Kelemena i književnost“

Brojnim događanjima u sklopu programa povodom 25. međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena sinoć se pridružilo još jedno zanimljivo događanje koje je u slatinskom Zavičajnom muzeju okupilo popriličan broj zainteresiranih posjetitelja.
Naime, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slatina predavanje na temu „Kelemen i književnost“ održao je Sead Muhamedagić, književnik prevoditelj, publicist i pjesnik koji je govorio o književnim aspektima skladateljskog opusa Milka Kelemena.

Ovo nije prvi susret Seada Muhamedagića sa Slatinom i slatinskom publikom, koja ga je imala priliku upoznati na predstavljanju knjige Dušanke Janković Jablanović, koja je također prisustvovala sinoćnjem predavanju.
Muhamedagić je izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Slatinu, osobito na Dan bijeloga štapa, koji mu je, unatoč sljepoći, omogućio krstarenje kroz Kelemenov svijet zajedno sa slatinskom publikom.

Nazočne je pozdravila predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga te ih upoznala s radom gosta predavača kojega je između ostaloga predstavila kao jednoga od najboljih učenika našeg sugrađanina, akademika Viktora Žmegača, kao prevoditelja koji je most koji spaja narode i kulture, a lukovi tog mosta poniru duboko, čak u vrijeme prije ere koju zovemo našom.
Predstavljajući Seada Muhamedagića o njegovom životu i djelu govorila je prof. Ivana Strupar.

Muhamedagić je na vrlo zanimljiv način, pa i kroz stihove pokušao publici opisati koji su to bili veliki uzori za Kelemena, te na koji su način pomogli ovom velikom glazbeniku da stvori svoj glazbeni svijet, svoj svjetonazor, te sav onaj opus koji će ostati iza njega.
Tako je kao njegove uzore, kojima se bavio cijeli život, uglazbljivao njihove stihove…, naveo Friedricha Nietzschea i Carla Gustava Junga. Govorio je i o Kelemenovim profesorima, Stjepanu Šuleku, Olivieru Messiaenu, Wolfgangu Fortneru, ali i o pojedinim pjesnicima koji su ga poticali u njegovom glazbenom stvaralaštvu gdje je uz Nietzschea spomenuo Johanna Wolfganga von Goethea, Heinricha Heinea, a posebno se osvrnuo na Kelemenovo cjeloživotno bavljenje Waltom Whitmanom kojega je smatrao svojim najznačajnijim životnim učiteljem.
Njegovo životno djelo oratorij „Salut au monde“ odnosno dokumentarno-glazbena priča „Kelemenov pozdrav svijetu“ nastalo je upravo na stihove američkog književnika Walta Whitmana čija se 200-ta obljetnica rođenja slavi ove godine. I upravo je ta Whitmanova poema postala nit vodilja Kelemenovih lutanja po svijetu.

Likovna umjetnost, glazba, književnost… omogućuju nam da vidimo, da dobijemo neke impulse za bolji svijet koji je priželjkivao Whitman te svojom poezijom imao veliki utjecaj na Kelemenov san koji ga je usmjeravao u životu, a kako bi dočarao taj upliv, Muhamedagić je citirao Kelemenove riječi:
– Whitman je prvi vizionar koji je shvatio naš planet kao globalno selo, te me naučio voljeti taj planet premda ga razdiru besmisleni ratovi. On je učitelj koji je moju ličnost formirao u duhovnom smislu. Mnogo sam u životu putovao, mnogo toga doživio, ali nije to bila samo znatiželja ili turistički provod nego čini mi se da me svuda nekom magičnom rukom vodio Walt Whitman. „Salut au monde“ je stalno živio u meni i Whitman kao učitelj uvijek je otvarao nove horizonte sa starim etičkim principima u uvijek novim oblicima, – riječi su maestra Kelemena o kojima je govorio Muhamedagić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org