KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

DMK – potpisan Sporazum s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku

Danas je u prostorijama Grada Slatine održana svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u sustavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Glazbene škole Milka Kelemena Slatina u cilju jačanja buduće suradnje i razvijanja kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, nastavnih i znanstvenoistraživačkih iskustava, aktivnosti i zajedničkih interesa.

Sporazum su potpisali ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i ravnatelj festivalskog odbora DMK Antonio Brzica i dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić u nazočnosti gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i prodekanice za nastavu i studente Akademije Antoanete Radočaj-Jerković.

Dekanica Sablić Tomić tom je prigodom istaknula dosadašnju dobru suradnju u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, te naglasila kako je ovogodišnji jubilarni 25. festival izuzetna prigoda za potpisivanje Sporazuma s nadom da će Akademija postati trajni partner festivala.

– S obzirom na našu glazbenu scenu i na ostale odsjeke koje imamo: likovni, glumački, kreativnu tehnologiju, primijenjenu umjetnost… možemo se uklopiti s različitim sadržajima, – rekla je denanica Helena Sablić Tomić zahvalivši se ravnatelju Brzici na inicijativi što je u Akademiji prepoznao zanimljivog partnera, te dodala:

– Zahvalila bi se i Gradu Slatini koji bi, nakon što je prije nekoliko tjedana otvorena nastavna baza u Gradskom kazalištu Virovitica, mogao postati nova nastavna baza u kojoj bi Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera moglo biti vezano uz glazbenu školu, ali i neke druge sadržaje.
Mislim da se na taj način grad Slatina otvara jednoj znanstveno-umjetničkoj sceni koja ipak diže razinu od lokalnog prema nacionalnom pa i europskom i zato pozdravljam podršku gradonačelnika, jer bez lokalne uprave ne možemo ništa i to je jedan dobar splet gdje ćemo usmjeravati naše sadržaje.
Ovim sporazumom Sveučilište se upisalo i u mapu grada Slatine te vjerujem da ćemo ostati trajni partneri i pomoći vam u organiziranju nekih vaših manifestacija povodom Dana grada i Dana Milka Kelemena
, – zaključila je dekanica Sablić Tomić.

Prema riječima ravnatelja Antonija Brzice, bilo je do sada u ovih 25 godina lijepih suradnji kroz niz održavanja koncerata, sudjelovanja studenata u okruglim stolovima, pa čak i prezentiranje doktorskih radova.

– Zahvalio bih se Umjetničkoj akademiji i Sveučilištu što su prepoznali ovu našu inicijativu te smatram da je prirodno i logično, s obzirom da se Međunarodni glazbeni festival DMK održava u Slatini, odnosno Slavoniji, da se na neki način moramo povezati, te zajedno pokušamo podignuti festival uz pomoć Ministarstva kulture na nacionalnu razinu što bi između ostaloga uz dodatnu financijsku potporu donijelo još veću kvalitetu.
Nadam se da će na tragu ove suradnje i Ministarstvo prepoznati značaj festivala kako bi i slavonsko područje u prigodi 25. godišnjice DMK dobilo svoj nacionalni festival
, – zaključio je Brzica.

Zadovoljstvo mi je što danas mogu prisustvovati ovom svečanom činu u kojemu krstimo jednu suradnju koja vjerujem da će biti dugogodišnja, – rekao je gradonačelnik Ostrošić pozdravljajući gošće, te dodao:

– Grad će apsolutno podržati ovu suradnju jer imamo kapacitete, od naših mladih do onoga što grad ima i što će imati u idućem periodu, odnosno infrastrukturu kojom ćemo osigurati ovu kulturnu suradnju. Vjerujem da je ovo prvi korak iza kojega se nadam daljnjoj uspješnoj suradnji s puno sličnih susreta, prije svega studenata i svih onih koji participiraju našemu gradu, – zaključio je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Suradnja će se manifestirati kroz sudjelovanje studenata i profesora u samim programima budućih festivala, a osim glazbe koja je primarna suradnja će se manifestirati najvjerojatnije i kroz scenski i likovni dio.
Jako je bitno što će Akademija kroz svoj nastavni plan i program uvrstiti i Dane Milka Kelemena koji će biti jedan od važnijih projekata kroz akademsku godinu, pojasnio je Brzica, na što je prodekanica za nastavu i studente Akademije za umjetnost i kulturu, na odsjeku za glazbenu umjetnost, Antoaneta Radočaj-Jerković dodala:

– Nas posebno veseli ova suradnja budući da je ona u neformalnom smislu bila već i ranije prisutna, a evo sada u ovom formalnom smislu smo već kroz radni sastanak planirali aktivnosti s našim studentima, prvenstveno za aplikaciju za sljedeći festival uz koji imamo planove, ali iz uz obilježavanje rođendana Milka Kelemena tako da će naši studenti biti značajnije uključeni u programe prvenstveno kao izvođači, a plan je proširiti suradnju i na posjete, okrugle stolove, ali i organiziranje nekih događanja u Osijeku, – rekla je prodekanica Antoaneta Radočaj-Jerković.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button