DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Djetinska ljubav“ se vratila u Slatinu

Otkrivena treća ovogodišnja muzejska tajna

Jučer navečer u slatinskom Zavičajnom muzeju otkrivena je i treća od četiri ovogodišnje muzejske tajne iz ciklusa predavanja slatinskog zavičaja naziva „Muzejske tajne“ o kojima nam, u povodu rođendana slatinskog muzeja i ove godine priča kustos muzeja Srđan Đuričić. Naime, tijekom veljače održava se novi ciklus koji donosi zanimljive priče i otkriva još neotkrivene zagonetke o predmetima, ljudima i davnom životu slatinskog kraja. U 39 godina muzej je prikupio na tisuće predmeta, a s njima i svjedočanstava, odnosno priče njihovih vlasnika.

Treća priča i tajna krila se pod nazivom „Djetinska ljubav“. Nakon prošle muzejske tajne u kojoj smo mogli čuti zanimljivu priču o našim kosturima kao ogledalu našeg tijela i kasnijim okolnostima tijekom postavljanja stalnog postava u našem muzeju, jučer smo imali prilike vidjeti novi predmet i njegovu priču a koja je vezana uz Slatinu, školu i muzej, a u jednom svom segmentu nastavak je prošle priče. Jučer nas je kustos Đuričić vodio kroz detektivski posao spajanja tragova koji su zapisani na komadić papira.

Jučerašnja muzejska tajna bila je knjiga, odnosno, pripovijest prema istoimenoj pripovijetki Hoffmanovoj prerađena za hrvatsku mladež, čiji tisak datira, pretpostavlja se iz 1903.godine. Radi se o hrvatskom, preuređenom izdanju prema jednoj od pripovijedaka njemačkoga pisca dječjih knjiga Franza Hoffmana.

Kroz svoje pripovijetke Hoffman na zanimljiv način preko glavnih protagonista predočava mladima koji je to moralno ispravan odabir kao i nagradu za isti izbor. Sličnu poruku pronalazimo i u ovoj knjizi. Ova didaktička knjiga je prikaz razmišljanja s kraja 19. i početka 20. stoljeća u kojima je odnos unutar obitelji naglašen emotivnom povezanošću i ljubavlju. Upravo ova knjiga je bila ponajbolji poklon mladom čovjeku koji je u fazi formiranja kako tjelesnog tako i emotivnog. Knjiga je svojim putovanjima prikupila sjećanja svojih čitatelja, njihova imena i na kraju se, nakon sto pet godina vratila na izvor nastanka, u Slatinu.

Nakon predavanja, prisutni su htjeli pogledati ovu staru knjigu koja je tijekom svojega postojanja prošla kroz brojne ruke. Također su imali i zanimljiva pitanja za kustosa Đuričića. 

Posjetite i posljednju večer u kojoj će biti otkrivena još jedna muzejska tajna, sljedećeg petka, 24. veljače u 20 sati. Cijena ulaznice je 1,30 eura.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button