NASLOVNICAŽUPANIJA

Djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu na teren izlaze baš svakoga sata, a njihov vozni park prijeđe više od milijun kilometara godišnje

Oni su ovdje kada je riječ o ozbiljnim, opasnim stanjima, kada je doslovno život u pitanju. Na svim su terenima, u svim situacijama i u svim uvjetima. Dolaze k nama prelazeći ceste, kanale, pješačeći po šumi i livadi, ovdje su kada nas zadesi najveća nesreća. Njima odlazimo kada naši liječnici ne rade. Na raspolaganju su drugima za svaki praznik, blagdan i vikend. Riječ je o službi hitne medicinske pomoći, konkretno Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, u okviru kojeg se za pacijente od Kladara do Orahovice brine 30 timova, a koji u svakom trenutku izlaze na teren i zbrinjavaju životno ugrožene građane.

Osim njih za hitne prijevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove skrbi i 11 timova sanitetskog prijevoza. Županijski Zavod za hitnu medicinu danas ima svoje ispostave u Virovitici, Slatini, Pitomači i Orahovici, te pripravnost u Voćinu i na usluzi je 24 sata dnevno.

Na taj način, kaže ravnateljica Lahorka Weiss, cijelo područje Virovitičko-podravske županije pokriveno je hitnom medicinskom pomoći. A nju su, pokazuju podaci, unatoč pandemiji koronavirusa građani prošle godine trebali više nego ikada.

– Samo tijekom 2020. godine bilo je 7083 hitnih intervencija na terenu i 8844 hitnih pregleda u ambulantama, a obavljeno je i 17.850 sanitetskih prijevoza. Prošla godina bila je izazovna za sve nas, a pogotovo za naše zdravstvene djelatnike Zavoda za hitnu medicinu, koji su bili prvi na braniku pandemije uzrokovane koronavirusom. I bez obzira na to, Covid-19 i povećani pritisak, svi hitni pacijenti imali su dostupnost liječnika od 0 do 24 sata u svim ispostavama Zavoda, što je rezultat sluha lokalne politike prema plaćanju nadstandarda kako bi svojim stanovnicima pružila što kvalitetniju zdravstvenu skrb – kaže Lahorka Weiss.

Analiziramo li navedeno, dolazi se do zaključka kako je hitna prošle godine izlazila na teren jednom u svakih sat vremena, a jednak broj hitnih pregleda imali su i u ambulantama. Zdravstveni djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu zbrinjavali su tako na terenu i Covid-19 pozitivne pacijente, prevozili pacijente u virovitičku Opću bolnicu, a teško bolesne Covid-19 pacijente prevozili u respiracijske centre.

– Naši djelatnici su sudjelovali i u uzimanju uzoraka za PCR testiranje, a jedan dio radio je i u Općoj bolnici Virovitica na odjelu s Covid-19 pozitivnim pacijentima – ističe L. Weiss, objašnjavajući da je bilo uistinu mnogo posla zbog čega se s pravom može reći da je za ovu službu, kao i druge medicinske službe, prošla godina bila izazovna i naporna.

Prošla godina je bila i u znaku nastavka ulaganja u opremu i u vozni park Zavoda, o kojima su ovisni.

– Odnedavno je vozni park Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije bogatiji za 5 novih vozila, za koji se sveukupno utrošilo 1,9 milijuna kuna. Budući da je Zavod i u 2018. godini nabavio sedam novih vozila, moram reći da se kontinuirano ulaže u obnovu voznog parka. To je itekako potrebna investicija jer naš vozni park u prosjeku prijeđe i više od milijun kilometara godišnje – ističe L. Weiss.

Izdvojila je pritom kupnju specijaliziranog vozila za potrebe hitne medicinske pomoći s pogonom na sva četiri kotača, a koje je posebno prilagođeno zahtjevima specifičnog geografskog područja općine Voćin. To vozilo, koje omogućuje timu da brže i kvalitetnije stigne i do onih pacijenata koji se nalaze na teško dostupnim područjima, kupljeno je uz sufinanciranje Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

Novi koronavirus nametnuo je i nabavu suvremene opreme koja se može osim za Covid-19 pacijente koristiti i za prijevoz pacijenata sa svim drugim visokozaraznim bolestima. Zavod je tako prošle godine nabavio posebnu izolacijsku jedinicu, tzv. bio bag.

Riječ je o opremi koja pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa (bakterija, virusa, patogena), a koja uz maksimalnu zaštitu pacijenta prilikom prijevoza ujedno štiti i zdravstveno osoblje budući da njenom uporabom izbjegavamo svaku moguću kontaminaciju. Može se koristiti za Covid-19 pacijente, pacijente s opeklinama, ali i za svakog pacijenta koji ima oslabljeni imunološki sustav i koji treba imati posebne uvjete prijevoza. Prednost ove izolacijske jedinice je u tome što se može koristiti u standardnom prijevozu, ali i prijevozu zrakoplovom ili helikopterom.

– Ova oprema bit će nam dio vrijedne zdravstvene nadogradnje i nakon što pandemija koronavirusa završi – kaže L. Weiss.

Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije prošle godine nastavio je ulagati i u kadar. Sufinancirali su, kaže L. Weiss, više u obrazovanje tehničara u djelatnosti hitne. Prošle godine imali su i popunjenu ugovorenu mrežu hitne medicine s liječnicima, što je ostvareno zapošljavanjem novih liječnika.

Uz svakodnevno spašavanje života i skrb o pacijentima, županijski Zavod za hitnu medicinu u ovoj godini čeka i niz drugih ozbiljnih zadaća. Jedna od najvećih je izgradnja nove zgrade Zavoda na lokaciji unutar kruga Opće bolnice Virovitica, projekt za koji je već ishođena građevinska dozvola.

– Neće izostati ni nova ulaganja u potrebnu opremu i kadar, koji je od svega najvažniji – napomenula je L. Weiss.

– Zahvaljujem svim djelatnicima u hitnoj medicinskoj pomoći, sanitetu i Upravi koji su protekle godine bili suočeni sa sasvim novim uvjetima rada i koji su usprkos svemu pokazali vrlo visok stupanj spremnosti i zalaganja u pandemiji COVID-a – zaključila je ravnateljica L. Weiss.
(www.vpz.hr, www.icv.hr, mlo)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button