NASLOVNICAŽUPANIJA

Djelatnici Dravske priče uspješno svladali primjenu dronova

U periodu od 20. do 22. travnja 2021. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa tvrtkom Prehnit d.o.o. iz Zagreba, u sklopu provedbe projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, akronim DaRe to Connect, provela je edukaciju Primjena dronova u analizi usluga ekosustava i kartiranju ekoloških koridora na kojoj su sudjelovali djelatnici Javne ustanove.

Prvog dana edukacije polaznici su upoznati sa pravilima letenja bespilotnom letjelicom, osnovnim načelima upravljanja, njihovim obvezama i odgovornostima. Nakon odrađenog tečaja Osposobljavanja za udaljene pilote za potkategorije A1/A3 otvorene kategorije, polaznici tečaja uspješno su položili ispit za navedene potkategorije koji propisuje Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA).

Drugog dana edukacije provedeno je terensko snimanje dronom. U tu svrhu izrađena je misija pomoću koje je dronom snimljeno područje Spomenika parkovne arhitekture – Park u Slatini. Prema dobivenim snimkama izrađen je digitalni elevacijski model i 3D prikaz područja. Poseban naglasak bio je na Spomeniku parkovne arhitekture Mamutovac (Sequoia gigantea Decs.) u Slatini. Izrađen je 3D model ovog impozantnog stabla, najvećeg predstavnika Conifera na zemlji. Ova vrsta, porijeklom iz Kalifornije za vrijeme tercijara bila je rasprostranjena po cijeloj Europi.

Trećeg dana, terenski dio edukacije je odrađen u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča, a zatim su analizirani podaci i snimke prikupljene na terenu. U tu svrhu korišten je program QGIS. Polaznici su upoznati sa alatima za mrežnu analizu i održavanje mrežnih skupova podataka (izračun najkraćeg ili najbržeg puta, izračun dosega), rad sa bazama podataka (mrežni servisi, preglednici), izradom atlasa i analiziranjem karata u geografskom informacijskom sustavu prema zadanim kriterijima, izradom i vizualizacijom osnovnih karata.

Trodnevnom edukacijom polaznici su uspješno savladali Primjenu dronova u analizi usluga ekosustava i kartiranju ekoloških koridora.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button