DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Dječji vrtić Zeko Slatina jedini vrtić na županiji koji provodi Cap program

Cap program, jedan je od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, a u Hrvatskoj se provodi već 20 godina. Cap program je jedan od rijetkih programa primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama za zaštitu od različitih vrsta zlostavljanja kao što su vršnjački napad, napad nepoznate odrasle osobe (otmica), napad poznate odrasle osobe (sexualno zlostavljanje)…

Cap program ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa, odnosno Predškolski Cap program, Osnovni Cap program, Teen Cap program i Cap program za djecu s poteškoćama u razvoju, te vrlo strukturirane aktivnosti i obaveznu procesnu evaluaciju.

Cap program je verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja i od Agencije za znanost i obrazovanje, a Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP-a za Hrvatsku.

Cap program provodi se putem mreže educiranih Cap pomagača među kojima se našlo i 7 odgojitelja Dječjeg vrtića Zeko koji su uspješno prošli edukaciju i položilo ispit, čime je DV Zeko dobio ne jedan, već dva tima Cap pomagača.

To su: Tamara Dorić, Kristina Cerovski, Danka Gojić Kajzer, Kristina Marček, Gordana Rakocija, Manuela Sejkora i Emina Bljakaj Vulić.

Ovaj veliki korak za DV Zeko, ali i za cijeli grad Slatinu omogućili su ravnateljica vrtića Sanela Valpovac Maurer i Grad Slatina koji su pokrenuli edukaciju Cap pomagača za Predškolski Cap program, a Grad Slatina je financirao i seminar ove edukacije.

Na području Virovitičko-podravske županije Cap program se provodi u 7 škola (Osnovni Cap) i u COOR-u u Virovitici (Cap za djecu s poteškoćama u razvoju), dok je Dječji vrtić Zeko iz Slatine jedini vrtić koji provodi Cap program, i to ove godine po drugi put.
Cap program započeo je edukacijom djelatnika i roditelja koju je uz podršku ravnateljice i Cap timova provela koordinatorica Tamara Dorić, a zatim su Cap timovi proveli 4 Cap radionice s djecom koja na jesen polaze u školu, te je ove godine Cap programom obuhvaćeno 110 djece.

– Cap radionice odvijaju se kroz tri uzastopna dana, djeca su izvrsno reagirala i usvojila sve segmente Cap programa te možemo sa sigurnošću ustvrditi da sva djeca odlaze iz našeg vrtića u školu SIGURNA, JAKA I SLOBODNA!, – zaključila je ravnateljica Sanela Valpovac Maurer.
(mf/Izvor: DV Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button