NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Dječji vrtić Zeko: Nije smeće sve za vreće

Mališani Dječjeg vrtića Zeko u Slatini ovaj radni tjedan kreću vrlo marljivo. U proteklom periodu sakupljali su različite vrste otpada i učili o načinu odvajanja otpada, a danas su starije skupine Zvjezdice i Leptirići ugostili zanimljive gošće.

Naime, Dubravka Repić i Lara Nenadović iz Slatina koma upravo su na tu temu za njih pripremile malu edukaciju kako bi im prenijele svoje znanje i iskustvo vezano uz odvajanje otpada, a obradovale su ih i prigodnim darovima. 

Nedavno je Vrtić u suradnji s Gradom Slatinom i tvrtkom Slatina kom dobio dva kompostera, a danas su na dar donijele plastične spremnike i vrećice za razvrstavanje otpada.

Djecu su upoznale sa načinom na koji se razvrstava otpad u našem gradu. Objasnile su kako se u vrećice odvaja 5 vrsta otpada i da svaka vrećica ima svoju boju u koju ide određena vrsta reciklabilnog otpada, te da ostali otpad ide u zelenu kantu za smeće. Cilj je postići da u zelenoj kanti završi što manje smeća. Djeca su također dobila i savjet kako smanjiti otpad iz vrećica. Tako su doznali da odjeću i obuću koju su prerasli mogu podijeliti s nekim kome pristaje, a staklenke, limenke i kutije mogu pretvoriti u nešto drugo korisno. Djeca su iznenadila gošće svojim idejama jer ako netko zna kako od otpada napraviti igračku, dvorac, zvečku ili glazbenu kutiju to su onda djeca iz vrtića i njihove odgojiteljice.

Gošćama je dobrodošlicu zaželjela zamjenica ravnateljice Tamara Dorić te im se zahvalila na darovima.

– Dobro došli u naš Eko projekt koji je jedan od važnijih ciljeva u ovoj pedagoškoj godini, odnosno rana ekološka osviještenost i djelovanje upravo najmlađih. Odgojiteljice skupina ulažu jako puno ljubavi, truda i vremena kako bi ostvarile taj cilj na djeci zanimljiv, poticajan i primjeren način uz pomoć roditelja koji su, kao i u svakom našem projektu, jako važan čimbenik.
Iz tog razloga važan nam je kontakt i sa gradskim institucijama i širom društvenom zajednicom.

Hvala Vam na darovima i na znanju koje ste došle podijeliti s nama. Kad zajedno djeluju mali i veliki ekolozi to je siguran znak da je ekološka osviještenost našeg grada na pravom putu, – rekla je zamjenica ravnateljice.

Gošće su sa skupinama Zvjezdice i Leptirići odigrali i eko igru odvajanja otpada te otpjevale prigodnu ekološku pjesmu.
(mf/Izvor: DV Zeko)

                Samo stani, razmisli,

                Zdravu Zemlju zamisli,

                Iskoristi svoja prava,

                Da nam Zemlja bude zdrava.

                Eko, eko, ekologija,

                To je naša filozofija,

                Eko, eko, ekologija,

                Nek nam Zemlja bude zdravija!

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button