DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Dijabetička udruga Slatina i Udruga umirovljenika Slatina obilježili Svjetski dan šećerne bolesti i proslavili novu zajedničku suradnju

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Dijabetička udruga Slatina u suradnji s Udrugom umirovljenika Slatina danas je organizirala akciju mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka.
Prva je to zajednička akcija kojom su ove dvije udruge proslavile svoju prijateljsku suradnju.

Naime, Udruga umirovljenika Slatina u suradnji s Gradom Slatinom na svom je Izvršnom odboru donijela odluku da će svoje prostorije u Kolodvorskoj ulici 18 dijeliti s Dijabetičkom udrugom Slatina.

– Dio naših članova isto su tako i članovi Dijabetičke udruge jer na žalost boluju od dijabetesa. Mi smo inače svestrana udruga koja je do sada ostvarila brojna prijateljstva i suradnju s različitim dionicima naše zajednice stoga nas veseli što smo stekli nove prijatelje te ćemo ubuduće još čvršće surađivati, – rekao nam je predsjednik Udruge umirovljenika Slatina Vladimir Domić koji je tom prigodom zaželio dobrodošlicu članovima Udruge dijabetičara Slatina kao i svima koji su se odazvali akciji mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka te najavio nove zajedničke aktivnosti koje će uskoro krenuti sa satima tjelovježbe.

Ujedno je dodao kako će ova suradnja biti od velike pomoći i s druge strane jer će obje udruge sada dijeliti troškove režija i nabave materijala i opreme koju će zajedno koristiti.

Dijabetička udruga Slatina uselila se u prostor slatinske Udruge umirovljenika krajem listopada te također pozdravila novoostvarenu suradnju.

– Do sada smo koristili prostorije Centra nevladinih organizacija koji je zaista prometan, stoga nam ovaj prostor više odgovara. Radujemo se zajedničkoj suradnji sa slatinskim umirovljenicima i već smo započeli s prvim aktivnostima. Današnjom smo akcijom obilježili Svjetski dan šećerne bolesti koji se inače svake godine obilježava 14. studenog, ali smo ujedno proslavili i sklapanje prijateljstva s Udrugom umirovljenika Slatina s kojom ćemo od sada dijeliti prostor, te 41. rođendan Dijabetičke udruge Slatina koja je osnovana 1981. godine, – istaknula je predsjednica Dijabetičke udruge Slatina Doris Mlinarić uz koju su u akciji mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka sudjelovale također članice Dijabetičke udruge Slatina i sestre Patronažne službe Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Neda Dušak, Vesna Kizivat i Greta Perković.  

Akcija se pokazala vrlo uspješnom budući da je odaziv građana bio izuzetno dobar. Od 41 osobe kojoj je preventivno prekontroliran šećer i tlak samo su kod njih četiri zabilježeni povišeni parametri te su upućeni svojim liječnicima na daljnje pretrage, a svi su sudionici akcije dobili i kratke savjete o pravilnoj prehrani, uzimanju terapije, tjelovježbi…

Osim toga nešto više o dijabetesu mogli su saznati i na predavanju koje je održala viša medicinska sestra Greta Perković na temu Samokontrola kod dijabetesa.

Tom je prigodom istaknula kako je samokontrola kod dijabetičara vrlo važna jer svaki bolesnik koji vodi brigu o svom zdravlju mora znati osnovne principe samokontrole. Samokontrola šećera u krvi, krvnoga tlaka, tjelesne težine, terapije…, obavezna je kako bi se mogla napraviti dobra kontrola nad šećernom bolesti te pratiti ciljne vrijednosti šećera koje su natašte ispod 6 mmol/l, a poslije obroka 9 mmol/l.
Pojasnila je kako sve akcije oko samokontrole dijabetesa oboljeli od ove bolesti dogovaraju sa svojim nadležnim liječnicima u čemu uvelike pomaže dnevnik samokontrole u koji se redovito upisuju svi potrebni parametri, odnosno kada je mjeren šećer, nakon kojih aktivnosti, obroka i sl. Na taj način liječnik ima kompletan uvid u tegobe svoga pacijenta te mu lakše može pojasniti u čemu eventualno griješi i dobrim savjetima ili promjenom terapije ponovno staviti dijabetes u granice normale.

– Samokontrola kod dijabetesa je jedan način života koji bi svaki dijabetičar trebao provoditi jer na taj način će smanjiti i odgoditi pojavu kroničnih komplikacija, a u konačnici i same smrtnosti, – istaknula je vms. Greta Perković što je potkrijepila višegodišnjim studijama koje pokazuju kako je nastanak kroničnih komplikacija smanjen za više od 30%, a smrtnosti za 51%.

Kroz svoje je predavanje dijabetičarima ponudila niz odličnih savjeta naglasivši kako im gotovo ništa nije zabranjeno samo moraju dobro količinski kontrolirati unos određenih namirnica kao i vrstu tjelesne aktivnosti te na taj način imati kvalitetan i ispunjen život bez komplikacija.

Nakon edukacije druženje je nastavljeno uz prigodnu zakusku i rođendansku tortu koju je donirala slatinska slastičarna Tena, uz koju je i ovoga puta financijskom potporom pomogla Agencija za zastupanje u osiguranju Paun Slatina, vl. Zdenka Paunovića, kao i tvrtka Roche d.o.o. Zagreb koja je donirala trakice, aparatiće i lancete za mjerenje glukoze u krvi.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button