DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Demonstracija zlatne žutice vinove loze u kozičkom vinogorju

Udruga vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“ Slatina u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva danas je u kozičkom vinogorju organizirala terenski obilazak uz demonstraciju zlatne žutice vinove loze. Domaćini su bili Marin i Dražen Kokorić, a nakon prezentacije sve prisutne je u svojoj vikendici ugostio, također član udruge, Ivan Želežić gdje je pripremio prigodni domjenak.

Ova je udruga inače vrlo aktivna, osobito što se tiče edukacija koje se održavaju u kontinuitetu s ciljem upoznavanja njezinih članova s aktualnostima u vinogradima i voćnjacima, te pružanja savjeta o načinu održavanja istih.
Kako je zbog situacije s koronavirusom ove godine takvih edukacija bilo nešto manje, ova je demonstracija omogućila članovima da u vinogradu u kojemu se pojavila zlatna žutica direktno vide kako to izgleda na samom trsu i lišću, odnosno kako se manifestira na sam plod vinove loze.

– Kod pojave zlatne žutice ono najgore za vinogradara je krčenje vinograda jer šteta je velika ukoliko se utvrdi da je njegov veći dio zahvaćen bolešću, tada se mora iskrčiti kompletan vinograd. U ovoj situaciji procjena je da se takva drastična mjera neće morati primijeniti već će se ukloniti samo nekoliko panjeva, no to će utvrditi inspektor nakon obilaska terena, – rekla nam je predsjednica Udruge vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“ Tihana Bišćan, te dodala:

– Našim članovima ali i svim ostalim vinogradarima redovito apeliramo da prate situaciju u vinogradima i voćnjacima s naglaskom na tretiranje. Za sva otvorena pitanja na raspolaganju su im naši zaštitari koji su na terenu svakodnevno.
Kolegica Ivana Češek intenzivno prati američkog cvrčka na području od Orahovice i Čainaca do Slatine i slatinskog vinogorja unazad dvije godine s naglaskom na edukaciji s poljoprivrednicima gdje uvijek apelira na tretiranje zaštitnim sredstvima osobito kada se vinograd nalazi u okruženju gdje se nalaze zapušteni vinogradi koji predstavljaju opasnost. U takvim je vinogradima žarište bolesti koje se potom širi i na održavane vinograde kao što se pokazalo u ovom slučaju u Kozicama.
Svaki vinogradar poznaje svoj vinograd jer je u njemu svakodnevno, a kako poslovica kaže „vinograd treba slugu, a ne gospodara“, treba pratiti situaciju i kada se primijeti bilo što sumnjivo najbolje je savjet potražiti u uredu Ministarstva poljoprivrede koji se nalazi u zgradi iznad Fine u Slatini. Izlaskom na teren utvrdit će se prvobitno stanje, a potom ako je potrebno napraviti i laboratorijske analize te će se poduzeti daljnji koraci u suradnji s Agronomskim fakultetom i Zavodom iz Zagreba koji na mjesečnoj bazi također izlaze na teren na ovom području.

Ovom smo prigodom doznali i kako su s obzirom na situaciju berbe išle malo kasnije, a prema informacijama od samih članova urodi su ove godine bili izuzetni. Sladora je bilo nešto manje ali prema riječima člana udruge Damira Kufnera neznatno, a sve je zavisilo od trenutka kada je nastupila berba.

U narednom razdoblju za svakog vinara slijedi ono najbitnije, a to je njega u samome podrumu.

– Tu se ustvari vidi kako smo gospodarili tijekom godine u vinogradu i kako smo pripremili podrum i posuđe za njegu vina. To će se tek vidjeti na godišnjoj skupštini naše udruge koja se uobičajeno održava početkom kalendarske godine, naravno ukoliko situacija s koronavirusom dozvoli njezino održavanje. Na skupštini se tradicionalno organizira kušanje i ocjenjivanje vina gdje će naša dugogodišnja suradnica, enologinja iz PP Orahovica d.o.o. Ivana Nemet na licu mjesta svakom članu udruge reći kako je tko odradio podrumarenje, – zaključila je Bišćan.
(Mihaela Feldi/Foto Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button