DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Dašak modernog jazza uz Filipa Pavića i njegov kvartet

Sinoć je u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena u Slatini održan koncert Filip Pavić Quarteta koji je ujedno bio emitiran putem live streama na Youtube kanalu Filipa Pavića te prenesen na Facebook i Instagram stranicama Filipa Pavića i JazzHR-a, vodeće institucije hrvatskog jazza.

Program je inače sufinanciran putem natječaja za razvoj publike u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Filip Pavić Quartet, osim Pavića, sačinjavaju još trojica renomiranih jazz glazbenika koje spaja isti žanr, a razdvajaju različiti instrumenti: Zvonimir Šestak (kontrabas/bas gitara), Borko Rupena (bubnjevi) i Petar Ćulibrk (klavir). Sinoć su se našoj publici predstavili izvodeći Pavićeve autorske skladbe s albuma “Terra Incognita” (2019) i “Labyrinth Songs” (2022).

Izveli su skladbe Terra incognita i (Be A) Light Unto Yourself s albuma “Terra Incognita”, te skladbe Hope Springs Eternal, A Window of Opportunity, Bedouin, Pathways i Lost and Found s Pavićeva najnovijeg albuma “Labyrinth Songs”.

Ovaj kvartet odlikuje moderan pristup jazz glazbi jer utjecaj i inspiraciju pronalaze u različitim drugim žanrovima koje spajaju s jazzom, što zasigurno odražava širinu i svestranost ovih mladih glazbenika. Njihov projekt je promoviran u brojnim medijima, a dosad su održali i nekoliko vrlo uspješnih koncerata po cijeloj Hrvatskoj.

Filip Pavić je jazz gitarist i skladatelj s master diplomom jazz akademije u Grazu te dvostruki dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija – 2019. godine za mladu nadu jazz glazbe te 2020. godine za najboljeg jazz gitarista.

Debitantski album “Terra incognita”, s posebnim gostom Matijom Dedićem, s kojim Pavić inače usko surađuje, objavio je u listopadu 2019. godine u izdanju Croatia Recordsa. Izazvao je izvrsne reakcije kako publike, tako i struke i kritike, pa je tako uvršten i na nekoliko top lista najboljih albuma godine.

Drugi autorski album “Labyrinth Songs” (Croatia Records) objavljen je 2022. godine, a promoviran je vrlo uspješnim koncertom u Tvornici kulture u Zagrebu u sklopu JazzHR festivala, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja.

Ovaj odličan jazz koncert Pavić je zaključio jednom motivirajućom porukom upućenoj svim učenicima glazbenih škola:

– Nadam se da vam je ovo bilo nešto novo i zanimljivo što će vas potaknuti da sami dalje istražujete. Želim da istražujete glazbu, da eksperimentirate te da se igrate s glazbom jer ona prije svega treba biti igra, – rekao je Pavić.

Svi koji nisu mogli prisustvovati ovome koncertu ili pratiti live stream, mogu ga i dalje pogledati na Youtubeu putem ove poveznice.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button