DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Dani smanjenja rizika od katastrofa

Danas su u Virovitici prigodno obilježeni Dani SROK – a (Dani smanjenja rizika od katastrofa).

Događaj je na Trgu Bana Jelačića organizirao Županijski centar 112 Virovitica.

Događaj su posjetili brojni učenici i zainteresirani građani, a podršku je došao pružiti i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Ispred organizatora okupljene su o navedenoj temi educirali voditelj Centra Zdenko Čapo i voditelj Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job

 

Inače katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi Projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u sklopu kojeg educira i podiže svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Cilj projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva, ali ne treba zaboraviti – smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog od nas.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni.

Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji.

Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.

Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

U sklopu projekta organizirana je i nacionalna kampanja „Usvoji znanja da šteta bude manja“ koja se upravo provodi diljem zemlje.

Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz Projekt te javnost navesti da se upozna s prijetnjama u svom okruženju.

Sve što nauče o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini njih, njihovu obitelj i zajednicu sigurnijom i otpornijom na katastrofe i pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe.

Smanjimo rizike i osjećajmo se sigurnije u svom domu i svojoj zajednici! – poručuju organizatori.

 

Foto: Robert Turkalj

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button