NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

DANI POSVEĆENI ZAŠTITI ŠUMA I VODA: Krčenjem šuma i zagađivanjem voda čovjek ugrožava svoju budućnost i cijeli planet

NOSKOVCI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sa sjedištem u Noskovcima jučer je, 21. ožujka, na Međunarodni dan šuma, ukazala na potrebu održivoga gospodarenja svim vrstama šuma jer je to jedini način da se šumama osigura trajni i postojani opstanak i očuvanje šumskih ekosustava.

Na trećini kopna našega planeta šume predstavljaju biološki najrazličitije ekosustave s više od 80 posto poznatih vrsta kopnenih biljaka i životinja, a općekorisne funkcije šuma vezane su uz održavanje ravnoteže kisika i ugljikova dioksida u zraku, zaštitu vodotoka i izvorišta vode, zaštitu od erozije i drugo. Prekomjernim krčenjem šuma nastaju ekološke promjene sa štetnim posljedicama, koje utječu na smanjenje bioraznolikosti određenog područja. U hrvatskim šumama prevladava autohtona (zavičajna) vegetacija pa su one stabilni ekosustavi, a u Virovitičko-podravskoj županiji, osim izuzetnih šumskih ekosustava Papuka i Bilogore, posebnu vrijednost imaju rijetke i ugrožene poplavne šume u području rijeke Drave koje su sastavni dio Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a.

„Naš zajednički cilj treba biti očuvanje velikog bogatstva zavičajne flore i faune koju nalazimo u našim šumama, jer na taj način čuvamo prirodu i pozitivno utječemo na kvalitetu života svih nas“, ističu u noskovačkoj ustanovi.

Samo dan nakon općeg ukazivanja na potrebu očuvanja šuma, 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda, kako bi se u cijelom svijetu ukazivalo na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Tema ovogodišnjega Svjetskog dana voda je Podzemne vode – učini nevidljivo vidljivim.

Naime, podzemne vode su nevidljive, ali njihov utjecaj vidljiv je posvuda. Podzemna voda je skriveno blago koje obogaćuje naše živote, jer gotovo sva tekuća slatka voda u svijetu porijeklom je podzemna voda. Značenje slatke vode osobito dolazi do izražaja ako se sjetimo na potrebu opskrbe pitkom vodom za sav živi svijet, sanitarne sustave, poljoprivredu, industriju i ekosustave. Zato je potrebno izbjegavati zagađenja podzemnih voda, čije obnavljanje kad je zagađena može potrajati desetljećima ili čak stoljećima.

A kad je riječ samo o čovjeku, voda ima nezamjenjivu ulogu u našem svakodnevnom životu – važna je za kulturu življenja, zdravlje, ekonomiju, poljoprivredu i očuvanje našega prirodnog okoliša. Zanemarivanje bilo koje od tih vrijednosti i loše upravljanje tim resursom može imati trajne posljedice za cijeli planet, ističu u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije: virovitica-nature.hr)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button