Home / NASLOVNICA / DANI OPĆINE ČAĐAVICA – Održana 12. međužupanijska izložba konja hladnokrvnjaka i kočija

DANI OPĆINE ČAĐAVICA – Održana 12. međužupanijska izložba konja hladnokrvnjaka i kočija

Jučer je u sklopu obilježavanja blagdana sv. Petra i Dana općine Čađavica održana 12. međužupanijska izložba hladnokrvnih konja i zaprega na nogometnom igralištu u Čađavici. U bogatom programu koje Općina i udruge pripremaju svojim sumještanima i posjetiteljima za Dane općine, izložba slavonskih hladnokrvnih konja i revija zaprega uvijek izazivaju najviše pozornosti. Tako je bilo i na ovogodišnjoj smotri konja i zaprega koju je otvorio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić je naglasio kako mu je uvijek drago doći na ovakva događanja, a posebno u Čađavicu jer se nalazi u njegovoj županiji. Rekao je i to, da su ovakva okupljanja dodatni poticaj mladima za ostanak na selu.

Nakon službenog otvaranja izložbe i obilaska uzgajivača i njihovih konja, kočije su prodefilirale kroz Čađavicu.
U Čađavici ima oko 11 konja autohtone pasmine konja hladnokrvnjaka, ali kad bi se zbrojili konji svih pasmina, kaže predsjednik Udruge slavonskih uzgajivača Ivan Dugaja koji ih sam ima 8, da Čađavica s više od sto konja drži rekord u Virovitičko-podravskoj županiji. Članovi udruge, koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, imaju oko 430 grla različitih kategorija (omica, ždrjebadi, kobila, pastuha), a na izložbu obično dovedu ili dopreme desetak posto toga broja. I ove godine na izložbi su bili i samostalni uzgajivači, pa je posjetiteljima pokazano oko pedeset konja svih kategorija.

Zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj izložbi svim uzgajivačima, kao i vlasnicima zaprega, uručili su saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, te predsjednik Središnjeg saveza Udruge uzgajivača konja hladnokrvnjaka RH Miško Šklempe. Zahvalnice za promociju uzgoja konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak, od strane Središnjeg saveza Udruge uzgajivača konja hladnokrvnjaka RH, uručene su potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, saborskom zastupniku Josipu Đakiću i virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću, te domaćinu općinskom načelniku Mirku Rončeviću.

Ovaj veličanstven događaj, svojim dolaskom na nogometno igralište, uveličali su motoristi moto-klubova iz cijele Hrvatske, koji su se okupili na poziv Moto-kluba ”Zvijeri” iz Čađavice. Svi sudionici i gosti počašćeni su voletinom s ražnja, a nije izostala ni zabava uz tamburaše.
(df/Foto: D. Fišli)

x

Check Also

Udruga UZOOR počinje s provedbom projekta „U redu je biti drugačiji“

Udruga za obrazovanje i održivi razvoj održala je prošloga tjedna radni sastanak vezan uz početak ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org