NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Dani medijske pismenosti 2019. i u Slatini – u POU niz aktivnosti za školarce, Vretencima radionica

U sklopu drugog izdanja Dana medijske pismenosti, od 8. do 12. travnja 2019. u dvanaest neovisnih kina diljem Hrvatske održat će se poseban filmsko-obrazovni program namijenjen učenicima starijih razreda osnovne te srednje škole.

Projekt se održava u organizaciji Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a Hrvatska, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Kino mreže i Hrvatskog filmskog saveza.

Prvi Dani medijske pismenosti održani su prošle godine uz niz događanja, radionica, predavanja, prezentacija i projekcija po cijeloj Hrvatskoj, uključujući i u nekim neovisnim kinima, uz odličan odaziv škola, učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja.

Za ovogodišnje Dane pripremljen je program od deset zabavnih, poučnih i originalnih domaćih kratkometražnih filmova – igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda – koje prate metodički uručci koji će kinoprikazivačima i nastavnicima poslužiti za vođeni razgovor s učenicima nakon kinoprojekcije.

Učenici od 5. do 8. razreda moći će tako pogledati dokumentarnu zagonetku Sindrom 17 grupe autora (Škola medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, HFS), klasik Krste Papića iz 1971. Mala seoska priredba (Zagreb film), urnebesnu Mucicu Alda Tardozzija (Propeler Film), dokumentarnu komediju Ne vjeruj nikome Luke Čurčića (KKZ) i dokumentarno-eksperimentalnu stop-animaciju Plac Ane Hušman (Bonobostudio).

Srednjoškolski program čine humorna drama koja se odvija na roditeljskom sastanku, Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine (ADU), biografski dokumentarac Srećko Kramp – skica za portret Višnje Vukašinović (KKZ), ekperimentalni film Kartograf Darie Blažević (KKZ), zatim montažna zavrzlama Cijena tišine, još jedan film nastao na `Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ (HFS), te slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića (ADU).

Ovom projektu priključilo se i Kino Slatina koje je također pripremilo niz aktivnosti u suradnji sa slatinskim osnovnim i srednjim školama.
Tako će se od danas, 8. travnja pa sve do petka 12. travnja u slatinskom Kinu održati ukupno 8 projekcija – 4 za osnovnoškolce i 4 za srednjoškolce, a već je prvu grupu učenika pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac i zaželjela im ugodne trenutke u slatinskom Kinu gdje imaju prigodu naučiti nešto novo.


Isto tako u sklopu projekta Dani medijske pismenosti u prostorijama posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića Slatina u četvrtak 11. travnja od 17 do 18.30 sati održat će se i radionica pod nazivom “Link za društvo” za članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina.
Tijekom radionice članovi Vretenca imat će prigodu naučiti temeljne pojmove vezane uz društvene mreže i Internet, odnosno što sve Facebook kao aplikacija pruža i kako se ponašati na internetu.
Osim internetskog bontona, na radionici će se članovima ukazati i na problematiku društvenih mreža vezano uz zaštitu osobnih podataka i mogućnost lažnog predstavljanja.
Cilj radionice je upoznati članove Vretenca s temeljnim pojmovima društvenih mreža te ih osposobiti za njihovo daljnje korištenje, ali isto tako i upozoriti ih na negativne stvari koje internet i Facebook donose.

(mf)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button