DOGAĐANJANASLOVNICA

Danas je Uskrs – Najveći kršćanski blagdan kojim slavimo Kristovo uskrsnuće od mrtvih

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi.

Vazmeno bdjenje se slavi noć uoči uskrsne nedjelje, a mnogi smatraju da je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Prije toga su dani Velikog tjedna, u kojem Crkva slavi Isusovu posljednju večeru na Veliki četvrtak, Isusovu muku i smrt na Veliki petak, te dan Kristova otpočinka u grobu na Veliku subotu, koja je drugi dan vazmenog trodnevlja i početak vazmenog bdjenja.

Pučki uskrsni običaji uključuju molitve, procesije, obredne vatre, blagoslov jela i kolača u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa. Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili na svečano vazmeno bdjenje na Veliku subotu, nakon čega se tradicionalno blaguje šunka, domaći kruh, te slastice.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje ju svećenik blagoslivlja, a nakon toga vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicionalna uskrsna jela uključuju pincu, sirnicu, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhanu šunku i šunku pečenu u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhanu kokoš s domaćim rezancima, kuglof i rožatu.

Djeca se za Uskrs igraju tradicionalnim igrama s pisanicama poput tuckanja pisanicama, gađanja pisanicama kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće. Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće, a neke od najpoznatijih su “Kraljice neba”, “Uskrsnu Isus doista” i “Na nebu zora rudi”.

Blagdan Uskrsa se ne slavi svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Kako prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs se slavi unutar tog vremenskog raspona. Podrijetlo Uskrsa potječe iz židovskog blagdana Pashe, pa se u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranog naroda iz egipatskog sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button