DOGAĐANJANASLOVNICA

Danas je svečano u slatinskoj župi bl. Ivana Merza

Danas je svečano u slatinskoj župi bl. Ivana Merza koja proslavlja blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Proslava je započela 1. svibnja devetnicom bl. Ivanu Merzu, a nastavljena je trodnevnicom bl. Ivanu Merzu.

Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958., a od 1986. nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Ivana Merza blaženim na svečanoj misi u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. Istoga dana požeški biskup, mons. Antun Škvorčević potpisao je dekret o osnutku nove župe u Slatini pod zaštitom blaženog Ivana Merza. Time je nova župa u Slatini postala prva župa u Hrvatskoj i svijetu koja u svome titularu nosi ime novoproglašenog blaženika.

Danas na sam blagdan bl. Ivana Merza, u istoimenoj slatinskoj župi na rasporedu su tri svete mise od kojih su dvije već održane, misu u 8 sati služio je župnik, preč. Nikola Jušić, središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Perica Matanović, župnik iz Velimirovca, a večernju misu u 19 sati će služiti preč. Dragan Hrgić, župnik Župe sv. Josipa u Slatini i dekan Slatinskog dekanata.

Na središnjem misnom slavlju velečasni Matanović je podsjetio na sve ono što je bitno jednom kršćaninu i vjerniku, kako živjeti vjeru i u skladu s njom. Spomenuo se potom samoga Ivana Merza po kojem ova slatinska župa nosi ime.

Znam da već puno znate o Ivanu Merzu, godinama slušate propovijedi vašega župnika, ali na ovaj dan važno je podsjetiti se nekih važnih podataka o Ivanu Merzu da se ne zaborave.

Ivan Merz bio je laik u svjedočenju Evanđelja, profesor, književnik i časnik sa znanjem i osobinama svećenika. Školovao se u Zagrebu, Beču i Parizu, a govorio je deset jezika.

Njegov kratki život od nepune 32 godine bio je posvećen Crkvi i znanosti, a osobito radu s mladima kroz Hrvatski Orlovski Savez, organizaciju koja teži odgajati mladež u vjerskom, intelektualnom, moralnom i tjelesnom pogledu.

Unatoč zdravom načinu života i vrijednostima katoličke vjere koje su bile smisao njegova života, sve češće pobolijeva. Svjestan da će umrijeti mlad, Ivan Merz prikazuje na samrti svoj život kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Tisućama mladih postao je uzor i ideal kršćanskog života, a njegovo ime značilo je program života i rada brojnim mladim kršćanima.

Ivan Merz poslije neuspjele operacije dobiva meningitis i umire 10. svibnja 1928. godine, s blagoslovom koji mu je dan ranije poslao Sveti Otac.

Posvećene su mu skladbe, ustanove i župne crkve, a prva među njima u Hrvatskoj i svijetu proglašena je nova župa u Slatini i stavljena pod zaštitu blaženog Ivana Merza,- podsjetio je velečasni Matanović .

Župnik Jušić na kraju mise je istaknuo svoju zahvalnost:

Dvadeseta je godina kako postoji naša župa. Župa je ustanovljena na sam dan proglašenja Ivana Merza blaženim,22.lipnja 2003.godine. Zahvalni smo za sve divote koje smo primili u ovih dvadesetak godina. Pozdravljam danas sve vas koji ste na svetoj misi, župljane, te župljane druge župe, hodočasnike, posebno pozdravljam našeg gradonačelnika i njegovog zamjenika Denisa Ostrošića i Iliju Nikolića, pozdravljam i svećenike slatinskog dekanata na čelu s dekanom prečasnim Draganom Hrgićem i arhiđakonom monsinjorom Vladimirom Škrinjarićem.  Hvala čitačima, pjevačima i ministrantima i svima koji su ovih dana pripravljali proslavu naše svetkovine.

Neka nam svima blagdan Ivana Merza bude dobar i blagoslovljen!,- rekao je Jušić.

Večernja sveta misa u povodu današnjeg blagdana započinje u 19 sati, a prije nje svima koji to žele biti će omogućena ispovijed.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button