DOGAĐANJANASLOVNICA

DAN VATROGASACA – Virovitičko-podravski vatrogasci obilježili Dan sv. Florijana, 4. svibnja

Iako zbog situacije s pandemijom Covid-19 nije bilo tradicionalnih manifestacija, proslava i velikih okupljanja virovitičko-podravski vatrogasci obilježili su svoj dan, Dan vatrogasaca 4. svibnja i blagdan svog zaštitnika svetog Florijana na simboličan način.

Tako su vatrogasci iz DVD-a: Dugo Selo Lukačko, Voćin, Veliki Rastovac i Čačinci, odnosno zapovjednici i predsjednici na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem u Zagrebu nazočili svečanoj primopredaji novih vatrogasnih vozila. Vozila su kupljena financijskim sredstvima iz Ministarstva poljoprivrede te su odlukom Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije pripala navedenim postrojbama. Osim spomenutih, stiglo je i novo terensko zapovjedno vozilo za županijsku zapovjednicu.

Za vrijeme svečanosti u Zagrebu, na području Virovitičko-podravske županije ujutro su u 8:30 sati vatrogasci upalili svijeće ispred svih vatrogasnih postrojbi te uključili zvučne vatrogasne sirene na vatrogasnim domovima u trajanju od 1 minute. Tako su se na simboličan način prisjetiti svih umrlih i poginulih vatrogasaca te hrvatskih branitelja. Počast su odali i povorkom vatrogasnih vozila, koja je krenuvši iz Kladara, prošla uz policijsku pratnju u koloni glavnom magistralom, te kroz centar gradova Virovitice i Slatine sve do Orahovice.

U ovom su događaju sudjelovali i vatrogasci JVP Slatina, VZG Slatine i svih DVD-a sa slatinskog područja, a dabar Virko razveselio je Slatinčane spustivši se iz vatrogasne korpe, te u kratkoj šetnji po zelenom otoku kružnog toka u centru Slatine veselo pozdravio znatiželjne prolaznike. Pozdravima maskote virovitičko-podravskih vatrogasaca pridružila se i vatrogasna zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

Gotovo u isto vrijeme gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka i voditelja Odsjeka za komunalni sustav pri Upravnom odjelu za razvoj grada Vjekoslava Hessa posjetio je dežurne vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe u Slatini.

Uz prigodno darivanje gradonačelnik je čestitao vatrogascima njihov dan kako glavnim operativcima Javne vatrogasne postrojbe tako i članovima gradske Vatrogasne zajednice, odnosno svim ostalim vatrogascima koji daju veliki doprinos u svojim DVD-ima.

Ujedno je čestitao novoizabranima i onima koji su produžili svoj mandat u odborima Vatrogasne zajednice Grada Slatine na nedavno održanoj skupštini, te svima zaželio dobro zdravlje, uz što manje požara i drugih intervencija.

U ime dežurnih vatrogasaca gradonačelniku se na darovanim knjigama „Župna crkva svetog Josipa u Slatini – Spomenik trajniji od mjedi“ Žarka Španičeka i „Priča o NK Slatina“ Olivera Jukića, koje će im svojim štivom kvalitetno skratiti vrijeme dežurstva, zahvalio voditelj vatrogasne grupe Ivan Venus.

Tom smo prigodom saznali kako se njihovo dežurstvo samo na „oko“ čini mirnim, no o ozbiljnosti ovoga posla svjedoči činjenica da je samo u četiri mjeseca ove godine slatinska Javna vatrogasna postrojba izašla na 34 intervencije od kojih je njih 15 bilo na gašenju požara, 13 tehničkih i 6 ostalih intervencija.
(mf/Foto: Marijo Kokorić, Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button