NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Dan planete Zemlje obilježio slatinski Dječji vrtić Zeko

Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja, a ovogodišnja tema je „Obnovimo našu Zemlju“ čiji je fokus na prirodnim procesima, novim zelenim tehnologijama i inovativnim razmišljanjima koja mogu obnoviti svjetske ekosustave.

Polaznici Dječjeg vrtića Zeko u Slatini ove su se pedagoške godine ozbiljno prihvatili ekologičnog razmišljanja i djelovanja te svojim ponašanjem mogu biti primjer odraslima.

Posadili su svoje male eko vrtove, začinsko i ukrasno bilje te drveće u prostoru vrtića, Eko patrola redovito sakuplja i razvrstava otpad, a provodi se i kompostiranje.

U sklopu eko projekta imena „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“ „zečiči“ cijelu pedagošku godinu aktivno surađuju s roditeljima i svim gradskim institucijama, a njihova se eko suradnja proširila sve do Općine Murter – Kornati gdje upravo raste jedan slavonski orah, dok slatinski mališani u svom vrtu njeguju dalmatinsku maslinu.

Ekologični „zečići“ današnji su dan proslavili posebnim prigodnim programom i aktivnostima u kojima su ponovili stečena praktična znanja i vještine o Ekologiji u kojima su već vrlo vješti i osviješteni.

„Vrtić Zeko od najranijeg djetinjstva potiče i razvija ekologično razmišljanje i djelovanje. Ova pedagoška godina je za sve bila vrlo specifična i imala puno ograničenja. Mi koji radimo s djecom naučili smo, upravo od njih, da ne postoje prepreke za igru, učenje i stvaranje. Zatvoreni od svijeta okrenuli smo se upravo prirodi.
Djeca borave, igraju se, istražuju i uzgajaju biljke na svježem zraku i samim tim aktivno uče o svijetu oko sebe. Zasaditi biljku, cvijet, reciklirati, razvrstavati otpad, kompostirati veliki su koraci kojima ovi mali ekolozi sigurno koračaju prema ekološkoj osviještenosti i njenoj primjeni u kasnijem životu.

Ponosni smo na svakog od njih.

Želja nam je osmisliti i izgraditi parkiralište za bicikle kako bi potaknuli i eko promet u okolici vrtića. Na taj bi način roditelji s djecom, ali i djelatnici vrtića mogli dolaziti biciklima u vrtić, čuvajući time naš planet Zemlju ali i svoje zdravlje.“ – rekla je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić.
(mf/Izvor: DV Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button