DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Dan narcisa – tribina za rano otkrivanje karcinoma dojke

Dana 26.03. 2022. Zajednica žena HDZ-a ” Katarina Zrinski” Slatina upriličila je javnu tribinu povodom obilježavanja Dana narcisa posvećenog borbi za rano otkrivanje raka dojke. Tribina je održana u Hrvatskom domu s početkom u 11.00 sati.

Prije početka tribine na Trgu sv.Josipa članice zajednice dijelile su narcise građanima.

Osim posjetitelja, tribini su prisustvovali  i župan Igor Andrović, gradonačelnik Denis Ostrošić,  predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić i predsjednik Gradskog odbora HDZ Slatina Igor Fazekaš. 

Tribinu je otvorila predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski ” Ivona Balić najavivši gošće dr.med.spec.radiologije subspec. ultrazvuka Alenku Borovčak Lovrenc, struč.spec.oec. i članicu Udruge “Nismo same” Tajanu Dorić, te ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljanu Randelj.

Doktorica Alenka Borovčak Lovrenc je govorila o bitnosti samopregleda, ultrazvuka i mamografije kako bi se što prije moglo reagirati na vrijeme. Rano otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi je izlječivo u 95 % slučajeva. Samopreglede bi trebali raditi jednom mjesečno, 5 dana prije ciklusa. Ženama do 40 godina preporučuje se ultrazvuk, a za žene iznad 40 godina mamografija. Odaziv za mamografiju u Hrvatskoj je svega 40% što je zabrinjavajuće. Pogotovo što znamo da su oboljenja sve učestalija i da svaka 11. žena oboli od karcinoma.

Pozvala je sve žene da se slobodno obrate doktoru, ginekologu ili radiologu kako bi im se moglo pomoći na vrijeme.

Priču je nastavila Tajana Dorić, naša Slatinčanka sa zagrebačkom adresom. Žena koja je vodila i vodi borbu sa ovom opakom bolešću i koja je članica Udruge Nismo same. Tajana je govorila o psihičkom suočavanju, bitnosti podrške i pozitivnom stavu koji uvelike pomaže u takvim situacijama. Uspjela je prenijeti emociju na posjetioce, ali onu pozitivnu. U takvim životnim situacijama je jako bitno voljeti sebe, boriti se i znati da niste same.

Ljiljana Randelj je govorila o naporima Centra za socijalnu skrb u prepoznavanju teških situacija i spremnosti na pomoć. Centar za socijalnu skrb može pomoći savjetima i sa psihološke strane, ali i ukazati na prava potrebitima. Upravo su tako prepoznali tešku situaciju obitelji Horvat iz Noskovaca. Obitelj Horvat uz teško imovinsko stanje i neprihvatljive uvjete življenja ima i još jednu poteškoću. Gospođa Adrijana Horvat boluje od karcinoma i trenutno je na liječenju u bolnici, te nije mogla prisustvovati tribini. Centar je u suradnji sa Crvenim križem pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za pomoć obitelji. Također je i ova tribina bila usmjerena na pomoć obitelji Horvat jer su posjetioci mogli dati humanitarnu pomoć pri ulazu ili izlasku gdje su članice Zajednice žena Katarina Zrinski  dijelile narcise.

Na kraju tribine je prikazan spot ” Ne odustajem” koji je Zlatan Stipišić Gibonni  prilagodio ženama iz Udruge Nismo same, a koji je izazvao još veću emociju kod posjetitelja. U spotu su upravo te žene koje se bore i ne odustaju. ”Nadamo se da smo napravili prvi korak na putu do osnivanja udruge u našem gradu” – rekla je na kraju Ivona Balić te se  zahvalila svim prisutnima. Nadamo se da je.

 

Ratka Turk  & Sunčica Novak Pavličević 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button