DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

DAN MAJKE MARIJE KRUCIIFIKSE KOZULIĆ

"Bila je majka mnogima koji majku nisu imali"

U slatinskom samostanu Gospe Lurdske svaki 29. dan u mjesecu posvećen je službenici Božjoj Majci Mariji Krucfiksi Kozulić i toga dana časne sestre Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, koja djeluje u slatinskoj Župi sv. Josipa, već godinama mole za uspješno okončanje postupka beatifikacije kojim će Riječka Majka, utemeljiteljica njihove redovničke zajednice, biti proglašena blaženom. Posebno je svečano bilo jučer, 29. rujna, na dan njezina preminuća (1922. godine), kad je u župnoj crkvi bilo cjelodnevno klanjanje i večernja svečana sveta misa, i kad su slatinske časne sestre slavile svoj dan.

Za proslavu Dana službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, u utorak, 26. rujna, započela je trodnevnica molitvom krunice Božjeg Milosrđa i svetom misom koju je predvodio msgr. Vladimir Škrinjarić, župnik u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini. U srijedu se molila krunica sv. Josipu, a misu je predvodio vlč. Patrik Alatić, župnik u slatinskoj Župi bl. Ivana Merza. U četvrtak se molila Gospina krunica, a misu je predvodio domaći župnik preč. Dragan Hrgić. Jučer, 29. rujna, je bilo cjelodnevno klanjanje od 8,30 do 18,30 sati, a svečanu svetu misu u 18,30 sati je predvodio vlč. Robert Medved, župnik u virovitičkoj Župi bl. Alojzija Stepinca. Nakon svete mise u pastoralnoj dvorani i dvorištu oko crkve upriličeno je prigodno druženje vjernika i večer župnog zajedništva.

Marija Kozulić rođena je u Rijeci 1852. godine. Nakon građanske i glazbene škole u Rijeci, završila je i učiteljsku školu u Goriciji u Italiji. Sav svoj život posvetila je odgoju i obrazovanju siromašne djece i mladeži. U Trstu je služila siromašne i napuštene djevojčice, u Rijeci je 1895. utemeljila Zavod Presvetog Srca Isusova za siromašnu djecu bez obzira na vjeru i narodnost, a zatim i dječji vrtić. Godine 1904. položila je zavjete i odjenula redovničko odijelo, uzela ime Krucifiksa (Raspeta) i nastavila skrbiti za siromašnu djecu do svoje smrti.

U Rijeci je 1899. utemeljila Kongregaciju Kćeri Presvetog Srca Isusova, a iz te laičke udruge pet godina kasnije razvila je hrvatsku autohtonu redovničku zajednicu, Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, kojoj pripadaju i časne sestre samostana u Slatini.

Postupak njezina proglašenja blaženom pokrenut je zbog svetačkog života kojim je živjela i velikih djela. Obitelj Marije Kozulić nesrećom je izgubila bogatstvo i postala siromašna, ali Marija nije upala u zamku materijalnog siromaštva, nego je oko sebe vidjela još potrebitije i počela se brinuti upravo o takvima.

“Možda je za nju najljepši naziv Riječka Majka, jer ona je bila majka tolikima koji na ovoj Zemlji majku nisu imali,” rekao je jednom prigodom župnik Dragan Hrgić.

tks( Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button