DOGAĐANJANASLOVNICA

Dan ljubaznosti u prometu: Najljubazniji vozači u Slatini, 93% njih postupilo pravilno u odnosu na pješake

Na području Policijske uprave virovitičko–podravske, jučer su provedene preventivne aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti pješaka u prometu Dan ljubaznosti u prometu.

U provedbu ovih preventivnih aktivnosti su bili uključeni pripadnici školskih prometnih jedinica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina i učenici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a provodile su se uz najprometnije pješačke prijelaze u Orahovici, Slatini, Virovitici i Pitomači.

Mi smo neko vrijeme proveli sa učenicima školske prometne jedinice OŠ E. Kumičića i njihovim voditeljem Ivanom Drokanom. Oni su bilježili promet na pješačkim prijelazima na način da u evidenciju bilježe registarske oznake onih vozača koji propuste pješake ali i dodatno gestom, pokretom ruke pješaku daju do znanja da je primijećen i da sigurno može prijeći pješački prijelaz. Upravo taj dio „ljubaznosti“ Policijska uprava će nagraditi simboličkim poklonom te se na taj način zahvaliti nekima od tih savjesnih vozača.

Učenici prometne jedinice OŠ E. Kumičića bilježili su vozače  okviru ove akcije na četiri pješačka prijelaza u samom centru grada, kod kružnog toka i dva pješačka prijelaza ispred zgrade Gradske uprave.

Nakon analize prikupljenih podataka iz cijele Virovitičko-podravske županije spomenimo da su najljubazniji vozači su prema podacima ovog praćenja bili u Slatini gdje je njih 388, odnosno 93% postupilo pravilno u odnosu na pješake, pa na nekim pješačkim prijelazima u promatranom periodu od jednog sata nije bilo vozača koji nisu postupili sukladno zakonskim odredbama, a najproblematičniji u Pitomači gdje je pravo prednosti prolaska pješaka poštovalo svega 56 % vozača motornih vozila.
Relativno visoku razinu prometne kulture su pokazali i vozači u Orahovici gdje je njih 84 % postupilo pravilno, a nešto nižu u Virovitici na čijem području je 77 % vozača ustupilo prednost prolaska pješacima. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button