DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Dan grada Slatine proslavljen svečanom sjednicom Gradskog vijeća

U prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 725. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine na sam rođendan našega grada 1. rujna održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Sjednica je započela himnom RH u izvedbi Gradskog pjevačkog društva Zrinski Slatina pod vodstvom predsjednice Snježane Žilavi i ravnanjem prof. Sare Mojzeš.
Potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nedavnom preminulom počasnom građaninu Grad Slatine Viktoru Žmegaču.

Na početku svečane sjednice u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina Slatinčanke i Slatinčane i sve uvažene goste pozdravio je predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Damir Jakšić koji se u svom govoru spomenuo i lijepih, i ne tako lijepih trenutaka u proteklih godinu dana, ali se prije svega zahvalio svima koji doprinose razvoju našega grada na svim poljima, od sporta, kulture, do gospodarstva.

– Prošle godine smo si zacrtali ciljeve na zaustavljanju iseljavanja, poboljšanju standarda života i kroz razvoj gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede stvaranju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, prijateljskog okruženja za investitore, boljih uvjeta za školovanje.

Koliko smo napravili na svemu tome najbolje će ocijeniti naši sugrađani, ali mogli smo zasigurno i više, – istaknuo je Jakšić te se osvrnuo na rad Gradskog vijeća.

– Iskreno sam vjerovao da ćemo usprkos razlikama među nama uspjeti stvoriti političku toleranciju kao i suradnju u korist građana, bez obzira na našu političku pripadnost. Nažalost to nije bilo tako. Političke borbe i nadmudrivanja nadvladala su nad svim drugim stvarima kojima smo trebali raditi na dobrobit našega grada. Jedno od mogućih rješenja, od kojeg ne treba bježati, zasigurno su i novi izbori. 

Usprkos svemu ovome, naš grad ima vrijedne ljude i mnoštvo ideja koje ga guraju svakodnevno prema naprijed i prema novim vrijednostima koje naši sugrađani stvaraju. Pokazali smo da smo otporni i da znamo biti solidarni, snažni u teškim vremenima i da se znamo radovati u dobrim prilikama, stoga nastavimo graditi, razvijati i unaprjeđivati naš grad zajedničkim snagama, da nam život u njemu bude još bolji i ljepši.

Nikada ne smijemo zaboraviti – Vrijeme prolazi, prolazimo i mi, ali Slatina ostaje!, – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić čestitavši još jednom svim građanima Dan grada Slatine.

U svom je obraćanju gradonačelnik Denis Ostrošić govorio o brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi, a na samom početku je istaknuo kako je grad Slatina oduvijek bio ponosan hrvatski grad kojeg su stvarale generacije njegovih vrijednih ljudi.

– Činimo to i u proteklih pet godina još snažnije čuvajući svoju povijest, tradiciju i kulturu nastojeći provoditi strateške ciljeve za preokretanje dugogodišnjih negativnih trendova koji su donedavno kočili razvoj našega grada.

Izuzetno sam ponosan jer svakodnevno uspješno realiziramo projekte za poboljšanje standarda i kvalitete života u Slatini. Ponosan sam jer su konačno prepoznata nova strujanja koja su donijela napredak vidljiv na svakom koraku na našim trgovima i ulicama grada i prigradskih naselja, u poduzetničkim zonama i realiziranim projektima, na licima naših sugrađana, u našim srcima i umu. Promjena je tu, no do nje ne dolazimo lako i do nje ne mogu odmah svi: kad je naš um zatvoren, ego i arogancija vode glavnu riječ. Kad je naš um otvoren – poniznost cvjeta. Samo i jedino tako možemo ići naprijed i rasti. A rast je tu, konkretan, mjerljiv i opipljiv, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te u nastavku svog podužeg izlaganja izdvojio najveće projekte, od Aglomeracije vrijedne preko 266 milijuna kuna i otvorenja Posjetiteljsko-interpretacijskog centra „EPIcentar Sequoia Slatina u travnju ove godine, dogradnje zgrade jaslica Dječjeg vrtića Zeko u Slatini, do radova vrijednih preko 8 milijuna i 600 tisuća kuna na izgradnji prometnica i javne rasvjete s hortikulturnim zahvatom u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone Turbina 2.

Spomenuo je brojne prijavljene i započete projekte koji će se realizirati u fazama, a među njima su svakako novoformirana Poduzetnička zona Turbina 3 ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna i projekt Turističko rekreacijskog kompleksa Jezero Javorica.

Zaključio je kako je ukupno u godinu dana prijavljeno 17 projekata ukupne vrijednosti preko 46 milijuna kuna s iznosom traženog sufinanciranja 28 i pol milijuna kuna, a od toga je do sada odobreno 8 projekata ukupne vrijednosti preko 22 milijuna kuna.

Istaknuvši Slatinu kao grad napretka uz brojne projekte koji su održivi, kojima će se otvoriti nova radna mjesta, te građanima učiniti život ljepšim i ugodnijim, gradonačelnik Ostrošić je govorio i o demografskim mjerama i socijalnoj politici Grada kojima se nastoji olakšati život svim građanima, od vrtićaraca, školaraca, mladih obitelji, pa sve do umirovljeničke populacije.

Uz zahvalu svim djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki na izuzetnom angažmanu tijekom cijele godine, kao i svim suradnicima na izvrsnoj suradnji i angažiranosti, svojim je sugrađanima uputio čestitku u prigodi Dana grada Slatine, 1. rujna, te im zaželio obilje uspjeha u privatnom i poslovnom životu i daljnji prosperitet i razvoj grada u zajedništvu.

Čelnicima i građanima Slatine čestitke u prigodi Dan grada potom su uputili saborski zastupnik i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pomoćnica savjetnika predsjednika RH za ekonomiju Martina Ciglević.

– Iz izlaganja gradonačelnika Ostrošića vidjela se energičnost, želja za borbom za bolju Slatinu, za uspješniji ambijent, bolju perspektivu mladima i mislim da ta kombinacija, jedne dubine, osjećaja i melankolije prema svome gradu koju je iskazao u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Jakšić i ove jedne srčanosti i operativnosti kroz iskazanih 17 projekata na koje se apliciralo, je nešto što treba njegovati i davati potporu. Ovakvim iskoracima Slatina će se nastaviti razvijati, – istaknuo je Penava pohvalivši čin otkrivanja biste prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Slatini nakon 30 godina, rekavši kako je to jedan spoj suprotnosti, prošlosti i budućnosti, izveden bez ekstrema, poštujući tko smo, što smo i odakle dolazimo, ali jednako tako i znajući kuda idemo nastojeći se izboriti za što bolju budućnost, kako Slatine, Slavonije, tako i cijele Hrvatske.

– Želim se zahvaliti na pozivu i prigodi da ja Slatinčanin koji sam vezan za ovaj grad mogu svim Slatinčankama i Slatinčanima kao i svim žiteljima prigradskih naselja čestitati 725. rođendan i zaželjeti vam sretan Dan grad.
Kako je to i red na svečanoj sjednici, iz izlaganja gradonačelnika čuli smo da su brojni projekti odrađeni u svim segmentima društva, od školstva, zdravstva, komunalne infrastrukture i svega onoga što doprinosi boljem standardu življenja i na tome vam čestitam. Drago mi je da u realizaciji pojedinih projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županija kroz ulaganja u slatinske škole i zdravstvene institucije, – rekao je dožupan Klement zaželjevši da što prije profunkcionira rad Gradskog vijeća što je jako bitno i za gospodarstvo i sve žitelje grada Slatine.

– Moram priznati da me ugodno iznenadilo koliko projekata je već realizirano i koliko ih je u tijeku. Predsjednik Republike od početka svojega mandata stavio je naglasak na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Za krajeve poput Slatine to znači potrebu pojačanih ulaganja i svakako veće državne skrbi, a Slatina ima ulogu razvojnog motora ovog dijela županije. Vjerujem da ćete europske fondove dobro iskorištavati jer provedbeni program Grada Slatine do 2025. godine pokazuje pohvalnu ambiciju razvoja pametnog grada i usklađivanja vlastitog razvoja s najvišim europskim i nacionalnim razvojnim standardima, – istaknula je izaslanica Ciglević, te uz želju uspješne realizacije razvojnih planova i programa uz koje je naglasila i potporu predsjednika RH, Gradu Slatini u svim onim segmentima koji ističu njegove tradicije i čuva zavičajni kulturni identitet.

Svečanoj sjednici su uz već spomenute uvažene goste, te gradske vijećnike i slatinskog dogradonačelnika Iliju Nikolića sa suradnicima, nazočili i saborski zastupnici u hrvatskom Saboru, Daniel Spajić i Stipe Mlinarić, počasni građanin Grada Slatine Vladimir Šeks, dožupan Igor Pavković, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević i njegov zamjenik Nenad Križić sa suradnicima, roditelji poginulih hrvatskih branitelja na čelu s predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, zatim prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Hrvatske vojske Josip Černi, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, gradonačelnici susjednih i prijateljskih gradova, odnosno Grada Valpova Matko Šutalo, Grada Lipika Vinko Kasan i Grada Szigetvara Petar Vass, te zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac, zatim načelnici susjednih općina kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i vjerskog života grada Slatine i županije.

S obzirom na trenutačnu političku situaciju uslijed koje slatinski gradski vijećnici nisu izglasali određene odluke, po prvi puta je na svečanoj sjednici Grada Slatine izostala svečanost dodjele zahvalnica i plaketa javnih priznanja Grada Slatine.
Tako je svečanost, koju su u izravnom prijenosu mogli pratiti i slušatelji Radio Slatine, završila nastupom puhačkog orkestra Glazbene škole Milka Kelemena Slatina pod ravnanjem dirigentice Jelene Škvorc.

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća upriličen je prigodni domjenak u novouređenom restoranu EPIcentra Sequoia.
(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button