DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJANASLOVNICA

Dan grada Slatine proslavljen svečanom sjednicom Gradskog vijeća – Goran Perkovac novi počasni građanin grada Slatine

U prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 724. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine na sam rođendan našega grada 1. rujna održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uoči same svečane sjednice polaganjem vijenaca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomenika u Parku 136. slatinske brigade gdje su vijence i zapaljene lampione položili predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te policije, zatim izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine.

Na početku svečane sjednice u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina Slatinčanke i Slatinčane i sve uvažene goste pozdravio je predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Damir Jakšić koji je istaknuo kako prošlost našega grada duga 724 godine mora biti naša snaga, učiteljica ali i misao vodilja kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

Bila je to prigoda da spomene sve ono što gradske vijećnike očekuje u ovom četverogodišnjem mandatu izrazivši nadu kako će se usprkos razlikama među vijećnicima stvoriti i politička tolerancija kao i suradnja u korist svih građana, bez obzira na političku pripadnost.

– Naš strateški cilj mora biti stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i naravno poljoprivrede. Naš cilj je, vidjeti u dogledno vrijeme nove pogone i investicije u industrijskim zonama. Želimo Slatinu koja će biti poželjno mjesto za ulaganje i u kojoj će se otvarati nova radna mjesta u realnom sektoru jer bez toga nema dugoročnog razvoja.

Ne treba izmišljati nešto novo, ponekad je dovoljno razmijeniti iskustva s našim susjedima i prijateljima, koji imaju uspješna rješenja i dobre rezultate u svom okruženju, savjetovati se i primjenjivati već isprobane recepte, kako privući u svoju sredinu investicije, novac i ulaganja.

Mnoge svoje zamisli, ideje i planove nećemo moći realizirati sami, pa se nadam da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje državnih i županijskih vlasti, dobiti stručnu pomoć državnih i županijskih institucija, a također dobiti i određena materijalna i financijska sredstva za ostvarenje naših planova i konkretnih projekata, – rekao je Jakšić, te dodao:

– Pred nama je težak rad na zaustavljanju iseljavanja, poboljšanju standarda života i stvaranju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, prijateljskog okruženja za investitore, boljih uvjeta za školovanje, kako osnovnoškolskog, tako i srednjoškolskog, a nadamo se od ove godine i visokoškolskog.

Znamo da će biti teških dana, ali znamo i da oni ne traju zauvijek.

U sljedećim godinama čekaju nas još mnoge teške odluke, uvijek su moguće i pogreške, no konačni ishod mora biti, i biti će, gospodarska obnova našeg Grada, grada kao mjesta istinski poželjnog za život, – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, te uputivši čestitku svim svojim sugrađanima zahvalio se svima koji na bilo koji način doprinose boljitku našega grada.

U svom je obraćanju gradonačelnik Denis Ostrošić govorio o brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi, a na samom početku je istaknuo kako je grad Slatina oduvijek bio ponosan hrvatski grad kojeg su stvarale generacije njegovih vrijednih ljudi.

– Iako je na neko vrijeme djelomično zaustavio uobičajeni gospodarski i društveni život, koronavirus nas nije spriječio da i dalje radimo na realizaciji projekata za poboljšanje standarda i kvalitete života u Slatini, a gradit ćemo ga i dalje, još jače i snažnije čuvajući svoju povijest, kulturu, tradiciju i ono najdragocjenije, ljude, vas, stanovnike našega Grada, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić, te dodao:

– U proteklom četverogodišnjem mandatu postavljeni su strateški ciljevi za preokretanje negativnih trendova koji su desetljećima kočili razvoj grada, a s kojima uspješno nastavljamo i u novom mandatu na što sam izuzetno ponosan jer ste prepoznali nova pozitivna strujanja koja donose napredak.

Poticanje investicija jedan je od glavnih prioriteta. Grad je razvio sedam poduzetničkih zona na 175 hektara građevinskog zemljišta te konstantno ulaže u njihov razvoj izgradnjom infrastrukture o čemu, između ostaloga, svjedoče radovi na uređenju poduzetničke zone „Turbina 2“  koji su u punom jeku, a projekt je vrijedan gotovo 16 milijuna kuna.

Iskorištavanjem europskih fondova Grad Slatina ulaže i u turističku infrastrukturu, nastavlja s uređenjem samog središta grada, ali i slatinskih prigradskih naselja.

Sve u svemu, Slatina je danas grad napretka uz brojne projekte koji su održivi, kojima će se otvoriti nova radna mjesta, te građanima učiniti život ljepšim i ugodnijim, ali isto tako zaustaviti proces iseljavanja i potaknuti trend povratka, – naglasio je gradonačelnik Ostrošić te nadalje govorio o demografskim mjerama i socijalnoj politici Grada kojima nastoji olakšati život svojih sugrađana, od vrtićaraca, školaraca, mladih obitelji, pa sve do umirovljeničke populacije.
Na kraju svog podužeg izlaganja svojim je sugrađanima uputio čestitku u prigodi Dana grada Slatine, 1. rujna, te im zaželio obilje uspjeha u privatnom i poslovnom životu i daljnji prosperitet i razvoj grada u zajedništvu.

Čelnicima i građanima Slatine Dan grada je potom čestitao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je tom prigodom podsjetio na županijske projekte kojima Županija nastavlja ulaganja u razvoj Slatine. Kao jedan od najvećih provedenih projekata istaknuo je Poduzetnički inkubator u Slatini kao primjer u cijeloj Hrvatskoj koji je popunjen mladim poduzetnicima, a projekt je bio vrijedan 10 milijuna kuna.
Spomenuvši županijska ulaganja u razvoj obrazovanja i zdravstva istaknuo je kako Slatina ima jedan od najboljih domova zdravlja koji je obnovljen i moderniziran, te nudi kvalitetnu skrb za stanovnike ovog područja i mnogima može poslužiti kao primjer na području cijele Hrvatske.

Isto tako izdvojio je projekt u sklopu kojega je Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina prijavljena na B komponentu STEM područja za regionalni centar izvrsnosti u vrijednosti 5 milijuna kuna, a koji će obuhvatiti rekonstrukciju potkrovlja i nabavu opreme, a uz niz daljnjih ulaganja u školstvo u planu je i dogradnja Industrijsko-obrtničke škole u Slatini.

– Sva ta ulaganja u obrazovanje, daju svoje rezultate, budući da unazad nekoliko godina, najbolji učenici na razini Virovitičko-podravske županije, velikim dijelom dolaze upravo iz Slatine, – rekao je župan Andrović te zaključio:

– Pred nama je jedno izazovno razdoblje i na svima nama je, kako Grada Slatine, mene kao župana i županijskih institucija, saborskih zastupnika, dužnosnika u ministarstvima, da zajedničkim snagama doprinesemo kvalitetnim projektima i još snažnijem razvoju grada Slatine i ovoga kraja, a time i Virovitičko-podravske županije.

Čestitku je uputila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković koja se u svom obraćanju putujući kroz povijest Slatine spomenula brojnih Slatinčana koji su njezino ime pronijeli svijetom. Posebno se prisjetila uloge, važnosti, hrabrosti i žrtve Slatine i njezinih građana u Domovinskom ratu.  

– Iako je pred vama još puno posla, danas je Slatina grad koji polako izgrađuje nove ili pak obnavlja svoje, vremenom izgubljene brendove i kao takav zauzima važno mjesto na današnjoj karti Virovitičko-podravske županije, ali i na karti suvremene, moderne, europske Hrvatske, koje Slatina svakako zaslužuje, – rekla je izaslanica Bedeković, pozvavši sve građane na odgovornost i da u što većem broju pristupe cijepljenju kako bi svi zajedno što prije mogli zaboraviti koronavirus i vratiti se na „staro normalno“.  

Čestitke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u prigodi Dana grada Slatine, Slatinčanima je prenijela njegova izaslanica, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.
Ujedno je čelnicima Grada Slatine čestitala na svim dobrim odlukama i potporama koje su imali u proteklom periodu te im u duhu uspješnog ostvarenja svojih razvojnih planova i programa, prenijela daljnju potporu predsjednika RH koji je od početka svojega mandata stavio naglasak na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

– Slatina nedvojbeno ima ulogu svojevrsnog razvojnog motora ovog dijela Virovitičko-podravske županije. Naime, u tim nastojanjima razvojne afirmacije pojedinih naših područja, uloga malih gradova, među kojima je i Slatina, nezamjenjiva je. Kao i drugdje, i ovdje podneblje, demografske značajke i stupanj infrastrukturnog razvoja u velikoj mjeri određuju mogućnost razvoja, no još više ih određuju vizija, provedivi razvojni programi, odlučnost i optimizam, te vjerujem kako ćete znati iskoristiti nove industrije i tehnologije, kao i turizam, koji otvaraju velike razvojne mogućnosti kroz ulaganje novca iz europskih fondova, – zaključila je izaslanica Žarković.

Sjednicu je svojim nastupom uljepšala bivša učenica Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Lara Vuk koja je u lipnju ove godine završila osnovnu glazbenu školu i upisala se u Srednju glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku.
Pod mentorstvom učiteljice Leonarde Dušak na gitari je izvela Rochovo djelo Habanera.

Svečanoj sjednici su uz već spomenute uvažene goste, te gradske vijećnike i slatinskog dogradonačelnika Iliju Nikolića sa suradnicima nazočili i saborski zastupnici u hrvatskom Saboru, Daniel Spajić koji obnaša i dužnost v.d. glavnog tajnika Domovinskog pokreta, te Ivan Penava koji je i gradonačelnik Grada Vukovara. Zatim počasni građanin Grada Slatine Vladimir Šeks, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, zamjenici virovitičko-podravskog župana Marijo Klement i Igor Pavković, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Hrvatske vojske Josip Černi, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, gradonačelnici susjednih i prijateljskih gradova, odnosno Grada Virovitice Ivica Kirin, Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, Grada Valpova Matko Šutalo, Grada Lipika Vinko Kasan i Grada Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, te zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak, zatim načelnici susjednih općina kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i vjerskog života grada Slatine i županije.

U nastavku svečane sjednice održana je svečanost uručivanja zahvalnica i plaketa dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja Grada Slatine, a u ime svih nagrađenih zahvalila se Zorica Varga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini koji je nagrađen Zlatnom plaketom Grada Slatine.

Ovogodišnji laureati su:

Odlukom Gradskog vijeća Zahvalnicom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Ivan Jadek, za iznimne školske uspjehe te doprinos promidžbi Grada Slatine
 2. Veronika Vilk, za iznimne uspjehe ostvarene na natjecanjima te promidžbu Grada Slatine
 1. Aleksander Kiš, za pomoć u provedbi mjera zaštite života građana Grada Slatine
 1. Dragan Arsin, za pomoć u provedbi mjera zaštite života građana Grada Slatine
 1. Stjepan Trevizan, za pomoć u provedbi mjera zaštite života građana Grada Slatine
 1. Josip Habl, za pomoć u provedbi mjera zaštite života građana Grada Slatine
 1. Stjepan Mudri, za više desetljeća predanog i nesebičnog volonterskog rada u uređenju područja Mjesnog odbora Vladimir Nazor
 1. Peter Logar, za poseban doprinos razvoju vatrogastva na području Grada Slatine
 1. Ivan Gerenčir, za ostvaren uspjeh na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH te promidžbu Grada Slatine
 1. Oliver Jukić, za poseban doprinos i rad na području znanosti, kulture, te društvene djelatnosti
 1. Mihaela Feldi, za dugogodišnju medijsku promociju značajnu za ugled i promidžbu Grada Slatine
 1. Udruga za održivi razvoj i rekreaciju MOTIV, za uspješan rad te doprinos unapređenju kvalitete života na području Grada Slatine
 2. Restoran „STARI PODRUM“ Slatina, vl. Vlade Kontića, za uspješno poslovanje, doprinos zapošljavanju i razvoju gospodarstva na području Grada Slatine
 3. te Stolarski obrt „MARJANOVIĆ“ Slatina, vl. Ljupka Marjanovića, za uspješno poslovanje, doprinos zapošljavanju i razvoju gospodarstva na području Grada Slatine.

Odlukom Gradskog vijeća, Srebrnom plaketom Grada Slatine ove godine su nagrađena dva laureata,

 1. Vladimir Domić, za dugogodišnji nesebični predani rad i poseban doprinos u radu Udruge umirovljenika Slatina
 2. i Mario Petrak, za poseban doprinos razvitku hrvačkog sporta te promicanje sportskih vrijednosti među djecom i mladima

Odlukom Gradskog vijeća Grada Slatine, Zlatnom plaketom Grada Slatine ove je godine nagrađen:

 1. Ogranak Matice hrvatske u Slatini, za izniman doprinos kulturnom i društvenom razvoju Slatine

Gradsko vijeće Grada Slatine ove je godine dodijelilo i Povelju o proglašenju počasnog građanina Grada Slatine, te je počasnim građaninom Grada Slatine proglašen Goran Perkovac zbog iznimnog doprinosa u promicanju sporta te imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu.

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine prigodni domjenak je upriličen u novouređenom kompleksu Sequoie uz Suhopoljske tamburaše.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

Više o laureatima nagrađenim srebrnom i zlatnom plaketom te poveljom počasnog građanina grada Slatine doznajte ispod fotogalerije.

 

Odlukom Gradskog vijeća, Srebrnom plaketom Grada Slatine nagrađen je:

Vladimir Domić, za dugogodišnji nesebični predani rad i poseban doprinos u radu Udruge umirovljenika Slatina

Vladimir Domić rođen je 21. travnja 1946. godine. Stari Slatinčani znaju ga kao svestranog i zanimljivog čovjeka, dok su ga novije generacije upoznale kao vrlo aktivnog umirovljenika koji je svojim radom i djelovanjem u Udruzi umirovljenika Slatina od samog učlanjenja 1989. godine, uvelike doprinjeo rastu i razvoju iste.
2009. godine postaje njezinim predsjednikom i tu funkciju vrlo uspješno obavlja i danas. Osim toga član je Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske s kojom konstantno surađuje u raznim projektima. Isto tako predstavnik je svih udruga umirovljenika Virovitičko-podravske županije koje su članice Matice umirovljenika Hrvatske koja mu je svojedobno dodijelila zahvalnicu za nesebičan volonterski rad.

Sudjelovao je i u osnivanju Kuglačkog kluba Slatina, te od 2000. do 2003. godine bio kapetan istoga, dok je predsjedničku funkciju kluba obnašao od 2003. do 2007. godine.
Osim toga u Općinskom sudu u Slatini bio je porotnik punih 12 godina, sve do 2012. godine

Vladimir Domić već niz godina neumorno radi na unaprjeđenju slatinske Udruge umirovljenika i zalaže se za dobrobit svih članova u čemu je vrlo uspješan budući da konstantno radi na apliciranju i realizaciji projekata raspisanih od strane Grada Slatine, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Isto tako uz pomoć Gradske razvojne agencije Slatine i Grada Slatine uspio je ostvariti brojne projekte kojima je Udruga umirovljenika dobila bespovratna sredstva tijekom 2019., 2020., i 2021. godine.

Tako su slatinski umirovljenici kroz projekte kao što su „Vedri dani treće dobi“, „Vitalnost u zlatnoj dobi“ ili „Zlatne sedamdesete“, gotovo kompletno uredili svoj prostor, te uveli niz aktivnosti s ciljem uključivanja starijih osoba u društveni život zajednice te unapređenja njihovih znanja i vještina kroz brojne kreativne, edukativne, zabavne i sportske radionice.


Odlukom Gradskog vijeća, Srebrnom plaketom Grada Slatine nagrađen je:

Mario Petrak, za poseban doprinos razvitku hrvačkog sporta te promicanje sportskih vrijednosti među djecom i mladima

Mario Petrak rođen 30. listopada 1973. godine osnovnu i srednju školu završio je u Slatini, a sportom se bavi cijeli svoj život.

Hrvanjem se počeo baviti 1980.-te u Hrvačkom klubu Slatina u sklopu kojega je sudjelovao na brojnim natjecanjima punih 28 godina te vrlo uspješno ostvarivao zapažene rezultate na pojedinačnim natjecanjima što mu osigurava poziciju stalnog člana prve ekipe koja se natječe u prvoj hrvačkoj ligi Hrvatske.

S aktivnim hrvanjem prestaje 2008. godine, te u tom periodu polaže ispit za međunarodnog suca hrvanja gdje iz godine u godinu napreduje te je danas međunarodni sudac prve kategorije.
Sudio je veliki broj europskih i svjetskih prvenstava, a ove je godine otišao i korak dalje, te je polagao ispit za sudca prve superioriti (IS) kategorije tako da od ovog našeg Slatinčanina očekujemo da bi mogao suditi i slijedeće olimpijske igre u Parizu 2024. godine, što bi vrlo značajno bilo i za samu Slatinu čije ime ovaj vrhunski sportaš dugi niz godina pronosi diljem Hrvatske i cijeloga svijeta.

Uz sve to Petrak je i dalje vrlo aktivan u Hrvačkom klubu Slatina gdje radi i kao hrvački trener već dugi niz godina s mlađim dobnim skupinama, a zadnjih pet godina vodi grupu djevojčica koje su ove godine bile i ekipne prvakinje Republike Hrvatske u uzrastu kadetkinja.
Ponosan je na sve generacije hrvača i hrvačica koje je zajedno s ostalim trenerima kluba iznjedrio, a uz nekoliko prvakinja Republike Hrvatske ovom prigodom posebno ističe Europsku broncu Veronike Vilk koja je ove godine također jedna od laureata.


Odlukom Gradskog vijeća Grada Slatine, Zlatnom plaketom Grada Slatine ove je godine nagrađen:

 Ogranak Matice hrvatske u Slatini, za izniman doprinos kulturnom i društvenom razvoju Slatine

Ogranak Matice hrvatske u (Podravskoj)  Slatini osnovan je 27. lipnja 1971. godine na nogometnom igralištu uz sudjelovanje oko pet tisuća ljudi. Tada je u Ogranak učlanjeno nekoliko tisuća članova, a djelovao je kratko vrijeme, – do sloma Hrvatskog proljeća.

Rad Ogranka obnovljen je 6. prosinca 1990., a Obnoviteljska skupština održana je 3. ožujka 1991. godine, te je nastavljena započeta djelatnost Ogranka – promicanje narodnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.

Svojim je radom tijekom postojanja dugih 50 godina Ogranak Matice hrvatske u Slatini obogatio kulturni i društveni život grada Slatine i njegovih sugrađana. Ogranak je ostvario dragocjenu suradnju s mnogim institucijama u Slatini, a značajna je i njegova suradnja s mađarskim gradom Sigetvarom i postavljanje dvojezične spomen – ploče posvećene braći Nikoli i Petru Zrinskom u tvrđavi Zrinskih u Sigetvaru.

Slatinska je Matica potaknula osnivanje Međunarodnog glazbenog festivala “Dani Milka Kelemena” i Dane Mirka Jirsaka, izdavanje prvog Plana grada Slatine, izdavanje kalendara, gostovanje Opere iz Osijeka s operom Nikola Šubić Zrinski, i Zagrebačke filharmonije, brojnih kazališnih predstava, koncerata ozbiljne glazbe, tribina, izložaba, brojnih predavanja i predstavljanja knjiga poznatih i priznatih autora: Slatinčana Viktora Žmegača, Milka Kelemena, Mirka Jirsaka i Zorana Grijaka te Dragutina Tadijanovića, Nedjeljka Fabrija, Stjepana Tomaša, Ivana Aralice, Nives Opačić; mnogih znanstvenika i humanitaraca, poput dr. Slobodana Langa i drugih.

Pored već uhodanih programa Ogranak je 1995. godine pokrenuo izdavačku djelatnost pod nazivom Mala slatinska biblioteka u čijem je nakladništvu izdano 20 knjiga različite tematike, a u pripremi su još tri.

U suradnji s osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske županije Ogranak je pokrenuo projekt  “Matica i mladi” koji se sastoji od nekoliko aktivnosti kao što je literarni natječaj “I dok je srca, bit će i Kroacije” u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Učenici najuspješnijih radova nagrađuju se knjigama  iz Matičine edicije “Stoljeća hrvatske književnosti” i to već 12 godina.

Matica hrvatska potiče i glazbeno stvaralaštvo mladih organiziranjem godišnjih koncerata „Mladih slatinskih glazbenika“ u koje su uključeni najbolji učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, srednjih glazbenih škola i muzičkih akademija i to je tradicija duga 23 godine.

Uglavnom, svi su Matičini programi popraćeni nastupima mladih glazbenika jer lijepa riječ i lijepa glazba dva su, gotovo, neraskidiva elementa.

Slatinska se Matica ponosi svojim brojnim kulturnim i umjetničkim, obrazovnim i inim aktivnostima, koje su obilježile njezin rad tijekom ovih pedeset godina. Raznolikost i uspješnost ovih događanja nose vrijedno kulturno nasljeđe naše Slatine, slatinskog kraja i hrvatske domovine i upravo zato je Ogranak Matice hrvatske u Slatini u ovoj, za Ogranak jubilarnoj godini, nagrađen Zlatnom plaketom Grada Slatine koju je primila predsjednica Ogranka Zorica Varga.


Gradsko vijeće Grada Slatine ove godine dodjeljuje i Povelju o proglašenju počasnog građanina Grada Slatine ,   te se počasnim građaninom Grada Slatine proglašava Goran Perkovac zbog iznimnog doprinosa u promicanju sporta te imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu.

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti izrazito bogatom poviješću i brojnim legendama koje su obilježile rukomet. Jedna od njih je i Goran Perkovac, naš sugrađanin koji je u Slatini i rođen 16. rujna 1962. godine.

Začeci Goranove rukometne karijere leže upravo u Slatini koja je to vrijeme, zapravo, bila grad rukometa jer je imala izuzetnu ekipu, a ona je bila motivacija  budućim mladim rukometašima.

Za sport se počeo zanimati još u četvrtom razredu osnovne škole, a prvi, koji ga je usmjeravao rukometu, kojim će kasnije dosegnuti vrhunac, bio je njegov nastavnik tjelesne kulture (Milan Mataija). U Slatini su i u Goranovo vrijeme postojale dvije škole, imale su one svoje ime, ali uvriježio se naziv „stara “i „nova škola“. Goran je pohađao „novu školu“.  Već je tada zaigrao svoju rukometnu igru i pobjedu nad „starom školom“ na igralištu iza crkve ističe kao svoju prvu rukometnu pobjedu.

Slijedilo je još bezbroj utakmica i pobjeda, ali samo je jedan Goran Perkovac, dječak s rukometnog igrališta, popularno nazvanog „Staroškolsko“ koji je već u dječačkoj dobi znao da će mu rukomet biti životni poziv.

Slijedeći svoju rukometnu zvijezdu, postao je član Rukometnog kluba Slatina, zatim je otišao u Medvešćak i Slovan, a nakon igračke karijere preselio se u Švicarsku, ostao uz rukomet, vodio ponajbolje švicarske klubove, a kao trener radio je u njemačkoj Bundesligi.

Ipak, njegovi najveći uspjesi vežu se uz igračku karijeru. Ima dvije medalje s Olimpijskih igara, srebro osvojeno s bivšom državom 1988. godine u Seulu i zlato osvojeno s Hrvatskom 1996. u Atlanti, zatim svjetsko srebrno odličje koje je osvojio 1995. u Islandu i europsku broncu osvojenu 1994. u Portugalu.           

Goran Perkovac bio je kapetan Hrvatske reprezentacije za olimpijsko zlato u Atlanti 1996.

Slovio je kao veliki igrački autoritet, čovjek koji je puno puta podmetnuo leđa za najveće dosege. Tada su hrvatski sportaši ispisali povijest popevši se na postolje s najsjajnijim odličjima. Atlanta će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti rukometa kao i generacija koja se te godine našla na igrama i vinula do vrhunca, a svoje oduševljenje pokazala „nezaboravnom gusjenicom“ koju je poveo njezin kapetan Goran Perkovac.

Nakon osvajanja Zlatne medalje, zlatnom je olimpijcu organiziran veličanstveni doček u središtu Slatine 7. kolovoza 1996. godine, gdje su ga dočekali brojni prijatelji i sugrađani. 

„Volim dolaziti, tu mi je majka i svi prijatelji iz mladosti. Slatina je moj grad!, – rekao je u jednom intervjuu.

Zato što je dao izuzetan doprinos hrvatskom sportu, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu, kao najbolji primjer da i ljudi iz malih sredina, kao što je Slatina, mogu biti uspješni na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, Goran Perkovac proglašen je počasnim građaninom grada Slatine.

Budući da Goran Perkovac nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanoj sjednici, Povelja o proglašenju počasnim građaninom Grada Slatine i ključ Grada Slatine uručit će mu se naknadno nekom drugom svečanom prilikom.

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button