NASLOVNICAOD SVEGA POMALOOPĆINE

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ u OŠ V. Nazora Nova Bukovica

Posljednje srijede u veljači obilježava se „Dan ružičastih majica“ kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama. Tako su se mnogobrojni učenici i učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora Nova Bukovica uključili u ovu akciju te jučer, 24. veljače odjenuli ružičaste majice.

Osim toga učenici su sa svojim učiteljima i razrednicima imali poučne aktivnosti (predavanja, radionice, izrade plakata i sl.) na kojima su naučili nešto više o samom „Danu ružičastih majica“.

Obilježavanje „Danu ružičastih majica“ započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. 

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.  Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti.

Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Simbol borbe protiv uličnog nasilja u Hrvatskoj je Luka Ritz, rođen  u Zagrebu, maturant Grafičke škole koji je 1. lipnja 2008. godine vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno  pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. 
Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. 

UČENICI PODRUČNE ŠKOLE MILJEVCI

  1. i 4. razred PŠ Miljevci sa učiteljicom Marinom Kordi nakon razgovora o različitostima, o definiranju nasilja i vršnjačkog nasilja popunjavali su pripremljene listiće u kojima su iskazivali svoje stavove o nasilju.

             

Učenici 2. i 3. razreda PŠ Miljevci s učiteljicom engleskog jezika Nadin Cucom obilježili su Dan ružičastih majica izradom papirnatih ružičastih majica s porukom: “Stop nasilju!” Uz to su gledali priču kroz koju su naučili da različitosti treba prihvatiti. Za kraj su majčicama dopunili razredni pano.

UČENICI MATIČNE ŠKOLE

Učenici osmog razreda sa učiteljicom Silvijom Bašić u sklopu dodatne nastave iz kemije uređivali su školski pano na temu “Ružičastih majici”. Uz inspirativne poruke su obilježili Dan prevencije vršnjačkog nasilja.

U četvrtom razredu kod učiteljice Marije Peček, policajci u zajednici održali su predavanje. Policajka  Ljiljana i policajac Željko učenicima 4. razreda ispričali su poučne stvari o „Danu ružičastih majica“.  Osim korisnog predavanja učenici četvrtaši ispisivali su razredne poruke – isprike koje nisam rekao; izrađivali su i lanac prijateljstva, ispisivali su pozitivne poruke protiv nasilja na čestitke i pisali iste glagoljicom.

Učenici 3. razreda sa učiteljicom informatike Tatjanom Bistrović na nastavi su izrađivali stripove vezane uz širenje svijesti o “Danu borbe protiv vršnjačkog nasilja”, a učenici 2. razreda u digitalnim alatima izrađivali su ružičaste majice s popratnim pozitivnim porukama.

I ostali učenici razredne nastave obilježili su „Dan ružičastih majica“ uz prigodne aktivnosti primjerene dobi učenika.

 

I svi učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora odjenuli su ružičasto u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Budući da su učenici zbog epidemioloških razloga spriječeni napraviti jednu zajedničku fotografiju digitalnim alatima napravljen je kolaž s prošlogodišnjeg obilježavanja Dana ružičastih majica.

Zajednička fotografija iz 2020..

Tekst i fotografije zajednički su rad učitelja Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice i Područne škole u Miljevcima: Marija Peček, Tatjana Bistrović, Nadin Cuca, Silvija Bašić, Marina Kordi, Lidija Medved, Kristina Pintarić, Marija Vencl i Ruža Živković.
(mf/Izvor: OŠ V. Nazora Nova Bukovica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button