CORONAVIRUS INFODOGAĐANJANASLOVNICA

Čuvajte se “lažnih vijesti” – O koronavirusu informirajte se samo iz službenih i pouzdanih izvora

Izmišljene priče o stotinama tisuća oboljelih, besmisleni savjeti o tome da se bolest ubija češnjakom i pijenjem vruće vode, teorije zavjere o širenju virusa i o cjepivu koje već postoji itd. itd. …

Jedino što se trenutno širi brže od koronavirusa su dezinformacije, tzv. „lažne vijesti“ tj. „fake news“.

Molimo vas za ozbiljnost. Trenutni problem ne smijemo podcijeniti ali isto tako ne smijemo dopustiti da nas odvede u kaos i bezvlađe koje će rezultirati samo većom anarhijom i širenjem virusa.

Razmišljajte svojom glavom i kritički, primijenite zdravu logiku, nemojte se prepustiti mentalitetu „mase“ i potrebi “samo da imam kilu brašna više od susjeda“ pod koju god cijenu. Zaliha prehrambenih proizvoda ima dovoljno! Dojam o nestašici i praznim policama stvara se iz jednostavnog razloga jer je došlo do poremećaja na tržištu, a trgovci imaju problem fizički stići napuniti police zbog pritiska na blagajnama.

Svjedočimo ovih dana, a nažalost situacija se intenzivira koliko čujemo s terena „haranju“ polica trgovačkih centara! Shvaćate li da upravo takvim neodgovornim ponašanjem i boravkom tolikog broja ljudi na jednom mjestu stvarate idealne okolnosti za ono što svi pokušavamo spriječiti – potencijalno širenje virusa i sve ono što nakon toga slijedi?

Zbog toga apeliramo još jednom na sve vas, informirajte se iz SLUŽBENIH I POUZDANIH IZVORA, slušajte naputke službi zaduženih za ovakve situacije, bez panike. (mk)

Važne upute za građane!

  • O koronavirusu informirajte se samo iz službenih i pouzdanih izvora
  • Ne nasjedajte na dezinformacije koje se u ovakvim slučajevima često šire društvenim mrežama, whatsapp grupama i slično
  • Ne širite neprovjerene poruke i informacije, ma koliko vam se uvjerljive činile
  • Ukoliko se potvrdi prisustvo koronavirusa u Hrvatskoj, javnost će odmah biti obaviještena na dnevnoj bazi, kao što svakodnevno imate priliku i osobno se uvjeriti u to.
  • Ni u slučaju potvrde prisustva virusa, nema nikakvog razloga za paniku
  • Slijedite upute nadležnih službi u vezi postupanja koja se tiču vas kao pojedinca, zaposlenika u svom poduzeću, u vezi odluka oko putovanja itd.
  • U slučaju sumnje na virus, ako primijetite neke od simptoma, bez panike pratite upute o postupanju i telefonskoj prijavi nadležnim službama, nemojte osobno odlaziti na hitnu ili kod svog liječnika

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button