DOGAĐANJANASLOVNICA

CRVENI KRIŽ SLATINA: Projektom „Sigurnost na vodi“ za plivanje osposobljeno 56 djece sa slatinskog područja

Hrvatski Crveni križ po svojim tradicionalnim zadacima vodi brigu o čovjeku u najširem smislu. Jedan od tih zadataka uključuje i mogućnost obuke neplivača.

Projekt „Sigurnost na vodi“ provodi se s ciljem osvješćivanja javnosti o opasnostima i rizicima povezanim s vodom i kodovima sigurnosti na vodi. Glavna je poruka projekta – zabavite se i budite na oprezu, a njegova su ciljna skupina djeca i mladež.

Na poduci plivanja za neplivače u periodu od 10. listopada do 17. studenog 2023. na bazenu GD CK Osijek u Orahovici (Merkur) bilo je 62 djece iz 5 osnovnih škola slatinskog područja (3. i 4. razredi) i to 35 djevojčica i 27 dječaka. To su: 17 djece iz OŠ Josipa Kozarca (3 je iz PŠ Kozice), 16 iz OŠ Mikleuš, 15 iz PŠ Ćeralije i po 7 iz OŠ Eugena Kumičića i Nova Bukovica. Njih 56 je prošlo finalno testiranje, a 6 nije jer su odustali. Poduku su vršila dva vrsna profesora kineziologije – Hrvoje Žunec i Hrvoje Kraljik, koji imaju dugogodišnje iskustvo s više od 20.000 djece koja su prošla poduku. Nastava se odvijala na bazenu koji je svojom dubinom i kapacitetom određivao i način te posebnu organizaciju poduke neplivača.

Glavna specifičnost ovog programa je ta što se s najvećim dijelom provodi učenjem kroz igru, a organizacija rada na bazenu bila je uvjetovana prezentnom stanju, odnosno brojem neplivača u svakoj grupi. Velika pažnja posvećena je sigurnosti djece te su tako s njima radili samo kineziolozi s višegodišnjim iskustvom i to u grupama do najviše 15 učenika po učitelju.

Više od 80 posto djece dobilo je ocjenu 10 i 11 (ocjena 10: Nakon samostalnog ulaska u vodu učenik prepliva bilo kojim načinom, uz disanje 20 – 25 metara; Ocjena 11: Nakon skoka na noge, u dubokom bazenu učenik prepliva bilo kojim načinom mimimalno 25m).

Djeca su na bazen u Orahovici prevožena s dva kombija (GD CK Slatina i DCK Virovitičko-podravske županije) koji su prešli oko 2.300 km. Djeca su svaki puta dobili osvježenje i sendviče i vrlo su zadovoljna što su imali priliku naučiti plivati i osloboditi se straha od vode.

Svim sudionicima poduke plivanja bit će uručene diplome za završen stupanj poduke (od 1 do 4) i znanja plivanja s ocjenom (od 1 do 11) u okviru projekta HCK „Sigurnost na vodi“.

U okviru ovog projekta do kraja godine predstoje prezentacija Opasnosti i kodovi ponašanja na vodi koje će učenicima od 3. do 8. razreda svih osnovnih škola slatinskog područja prenijeti četvero srednjoškolaca koji su prošli edukaciju kod Adama Šoltića iz GD CK Osijek, voditelja Službe spašavanja života na vodi za cijelu Slavoniju.

Zahvaljujemo Hrvatskom Crvenom križu koji je pokrenuo i financira ovaj projekt, GD CK Osijek na susretljivosti u ustupanju bazena i osoblju Crvenog križa Osijek iz Orahovice koji su brinuli za čistoću i zagrijanost bazena i pripadajućeg prostora – poručili su iz GD Crveni križ Slatina.

(nm/GD CK Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button