KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Crtice iz života učenika zanimanja PRODAVAČ Industrijsko-obrtničke škole Slatina

„Sve mane koje su nekima dopuštene, trgovcu se nigdje ne dolikuju.“                                                                                                                                                    Benedikt Kotruljević


Industrijsko-obrtnička škola Slatina jedina je srednja škola u Virovitičko-podravskoj županiji koja još uvijek obrazuje učenike u zanimanju prodavač.

Trenutno učenici pohađaju 2. i 3. razred jer, na žalost, školske godine 2021./2022., nakon tradicije duge više od pola stoljeća, u Slatini prvi puta nije upisan 1. razred u kojem bi učenici imali priliku učiti i stjecati znanja i vještine dobrog prodavača.

Posao prodavača zahtjevan je, odgovoran, ali i vrlo kreativan. Svaki prodajni razgovor nova je prilika za prezentaciju prodajnih znanja i vještina.
Prodavač je savjetnik kupcu u rješavanju njegovih kupovnih potreba. Kupcu pruža informacije o robi koju prodaje te upoznaje kupca s prednostima i nedostacima iste.
U svakodnevnom je kontaktu s kupcima, prikuplja informacije o njihovim potrebama i željama te naručuje robu koja je tražena na tržištu.

Neki od mnogobrojnih poslova prodavača su: komuniciranje s kupcima, naručivanje, preuzimanje i skladištenje robe, zatim komisioniranje robe, provođenje inventure, vođenje poslovne dokumentacije, pakiranje robe, ukrasno zamatanje robe i slično.

Osim navedenih poslova, prodavač mora voditi računa da prodajni prostor i izložena roba uvijek budu besprijekorno uredni i čisti kako bi se kupci što ugodnije osjećali u prodajnom prostoru.

Kako bi bili što što spremniji za navedene poslove Industrijsko-obrtnička škola Slatina osigurala je prostor budućim prodavačima za improviziranu prodavaonicu u kojoj mogu vježbati svoje vještine. Naravno dio nastave posvećuje se i čišćenju i uređenju iste, tako su učenici početkom nove nastavne godine zajedno sa svojom mentoricom Ksenijom Som organizirali radnu akciju tijekom koje su uredili svoju improviziranu prodavaonicu.

– Svjedoci smo sve veće potrebe za stručnim prodavačima i zato, dragi naši osnovnoškolci, budite vi ti koji će nastaviti tradiciju lijepog ophođenja s kupcima i zadovoljavanja njihovih potreba na najbolji mogući način, – rekla je prof. Ksenija Som, te tom prigodom istaknula kako su učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina smjer prodavač do pojave pandemije koronavirusa na Međužupanijskim natjecanjima, susretima učenika Brodsko-posavske županije, Požeško-slavonske te Virovitičko-podravske županije, redovito zauzimali visoka, među kojima i 1. mjesta, te nas predstavljali na državnom natjecanju.

Tako je 2013. godine na Međužupanijskom natjecanju u zanimanju prodavač, Josip Štefanović osvojio 1. mjesto, iduće 2014. godine Valentina Fekete predstavljala je IOŠ na državnom natjecanju u Dubrovniku, te također na državnim natjecanjima 2017. godine Josipa Smolčić u Đakovu i 2018. godine Slaven Aust u Virovitici.

2015. godine, učenik zanimanja prodavač, Josip Lisak, bio je najučenik Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Josip je jedan od onih učenika koji su iz trogodišnjeg zanimanja prodavač nastavili s obrazovanjem i danas je uspješan student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Da bi učenici što bolje povezali teorijska i praktična znanja, proširili vidike i stekli nova iskustva, svake godine škola realizira i jednodnevnu stručnu ekskurziju u Osijek ili Zagreb. Tako su prodavači IOŠ-a posjetili Tehnički muzej u Zagrebu, prigodne manifestacije na Zagrebačkom velesajmu, posjetili poduzetnički inkubator BIOS u Osijeku, obišli trgovačke centre Arena, Avenue Mall i City Center one East u Zagrebu, te Portanovu i Metro u Osijeku.

Zbog velike potražnje za zanimanjem prodavač, učenici su dva puta posjetili i Sajam poslova u turizmu u Osijeku gdje su mnogi dogovorili poslove u turističkoj sezoni i vratili se puni pozitivnih dojmova.

Učenici zanimanja prodavač uključeni su i u rad Učeničke zadruge Obrtnik kroz Kreativnu sekciju pa su tako imali prigodu sudjelovati i na Međunarodnom sajmu gospodarstva Viroexpo, kao i na brojnim manifestacijama u Slatini.

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina djeluje i Volonterski klub u koji su također uključeni budući prodavači koji na taj način uče graditi povjerenje među ljudima, toleranciju i empatiju te poštovanje prema zajedničkom dobru.

– Čvrsto vjerujemo da će trenutna situacija smanjenih aktivnosti izazvana koronavirusom uskoro prestati i da ćemo opet moći realizirati jednodnevne stručne ekskurzije i izlete, a do tada sudjelujemo u uređenju i uživamo u najljepšem slatinskom školskom vrtu, – zaključila je prof. Ksenija Som.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button