NASLOVNICAOPĆINE

Članovi Udruge starih sportova Sloga Vaška „svjetski prvaci“ u spremanju bošpora

Jučer je okupljanjem natjecatelja i gostiju u sopjanskom mjesnom domu započela 5. Bošporijada, koju je službeno otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a pozdrave svim okupljenima uputio i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Miris bošpora iz posuda za kuhanje jedanaest ekipa širio se prostorijom mjesnog doma. Kuhalo se uz opuštenu atmosferu, pravu domaćinsku, a nisu izostale niti šale i vicevi.

Kako je to ipak bilo natjecanje, oformljena je stručna komisija u sastavu: Igor Andrović, Marijo Klement, Berislav Androš, Božo Grgić i Sandor Matoricz, koja je na koncu, iako teško, donijela svoj sud o ”svjetskom prvaku” u kuhanju bošpora. Tako je naslov ”svjetskih prvaka” ove godine podnijela ekipa Udruge starih sportova Sloga Vaška, druga je bila ekipa Udruge sportske rekreacije Sport za sve Podravac Sopje, treća je bila ekipa 3u1 (Gornje Prijedrevo, Sopjenska Greda i Patoš). Valja napomenuti da je razlika između te tri ekipe bila samo jedan bod.

Zahvalnice svim ekipama, te medalje i pehare najuspješnijima uručili su općinski načelnik Berislav Androš i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Slobodno možemo reći da se danas, kod nas u Sopju, održalo svjetsko prvenstvo u kuhanju bošpora. Bošpor je naše, sopjansko, tradicionalno starinsko jelo i nekada se pravilo najmanje dva puta tjedno, a danas sve manje, ali mi se trudimo održati tradiciju i upravo je Bošporijada jedan od načina kako bi ga oteli zaboravu. Nekada je bošpor bio doručak prije odlaska naših ratara na njivu. Sopje i sopjanski kraj poznati su po tom jelu i s razlogom nas nazivaju bošporašima, što nama ne smeta, štoviše, ponosni smo na to naše jelo – ispričao nam je načelnik Berislav Androš, koji je, kako kaže, i sam na bošporu odrastao.

Nakon dodjele nagrada, svi posjetitelji 5. Bošporijade uživali su u ovome, u Hrvatskoj i svijetu, jedinstvenom jelu uz taktove članova KUD-a Podravac Sopje.

Bošpor 

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso kao što su suha rebra ili, pak, meso zatopljeno u masti. Gustoću određuju kuharice, a kažu da je pravi bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka od rajčice. U varijanti bijelog bošpora tu su još bijeli luk i rasol.
(df,mf/Foto: D. Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button