DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Članovi Udruge Ličana „Vila Velebita“ iz Slatine sudjelovali na 25. jubilarnoj manifestaciji „Jesen u Lici“ u Gospiću

Manifestacija Ličko-senjske županije „Jesen u Lici“, ove je godine proslavila veliki jubilej, te je 25. obljetnica održana krajem rujna i početkom listopada pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjoj manifestaciji održanoj u Gospiću, a na inicijativu Udruge Ličana „Vila Velebita“ Zagreb, Ličko-senjske i Virovitičko-podravske županije, predstavila se i Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina te se tako našla u društvu svih ličkih udruga s prostora RH.

Osim njih ovogodišnja je manifestacija okupila i 350 izlagača te ponudila niz izložbi, koncerata i brojnih drugih događanja edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja.

Slatinski su Ličani, odnosno predsjednik Željko Šnjarić, dopredsjednik Martin Rukavina i članovi Mladen Graovac i Domagoj Janković tom prigodom predstavili aktivnosti svoje udruge koja aktivno djeluje već gotovo 15 godina i trenutačno broji oko 250 članova koji sudjeluju u brojnim aktivnostima kojima njeguju ličke običaje, tradiciju i kulturu.

– Naša udruga svoje djelovanje nastoji uskladiti s poveznicom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a otvorena je ne samo Ličanima već svima koji kroz različite suradnje i prijateljstva žele doznati nešto više o našim korijenima i nastojanjima da ličke običaje, tradiciju, kulturu, jezik, gastronomiju…, očuvamo i prenesemo novim generacijama.
Na tom tragu prisutni smo na gotovo svim manifestacijama na slatinskom području i šire, od proslave Dana grada Slatine do sajmova, natjecanja u kuhanju čobanca ili fiša i drugih događanja, te kroz vlastite projekte nastojimo dati svoj doprinos „Drugoj strani očekivanja“ koju kao brend promoviraju Grad Slatina i slatinska Turistička zajednica.
Upravo zahvaljujući njima, kao i Virovitičko-podravskoj županiji te odličnoj suradnji s Ličko-senjskom županijom i županom Ernestom Petryem, te Gradom Gospićem i gradonačelnikom Karlom Starčevićem, našoj je udruzi omogućen bogat i plodonosan rad kroz predstavljanje knjiga, izložbe, gastro prezentacije i druga događanja, ali i putovanja i gostovanja u našu rodnu Liku, – rekao je predsjednik slatinske „Vile Velebite“ Željko Šnjarić.

Osim toga govorio je o projektu izgradnje Ličke kuće u Slatini, te inicijativi slatinskih Ličana da se u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održi koncert „Večer Ličana“, a najavio je i brošuru kojom će iduće godine u prigodi obilježavanja 15. obljetnice osnutka Udruge Ličana „Vila Velebita“ Slatina predstaviti svoj rad.

– Drago nam je što smo sudjelovali na 25. jubilarnoj manifestaciji „Jesen u Lici“ u Gospiću jer su upravo ovakve manifestacije vrlo važne te smo našim prijateljima u Lici o ovoj velikoj obljetnici željeli iskazati svoju potporu, – dodao je dopredsjednik slatinskih Ličana Martin Rukavina pohvalivši organizaciju manifestacije u čijim su sadržajima uživali, a i sami su bili sudionicima brojnih događanja ove trodnevne manifestacije među kojima i radnog sastanka predstavnika svih udruga Ličana gdje su dogovorene i neke nove suradnje u sklopu koje bi se u Slatini trebao održati susret Ličana, odnosno promocija ličkog jezika, kulture i običaja s naglaskom na ličku povijest.  

Tom se prigodom ujedno zahvalio Udruzi Ličana „Vila Velebita“ iz Zagreba koja im je na čelu s predsjednikom Josipom Milinkovićem osigurala smještaj, a zahvala je osim Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji  otišla i svima ostalima koji podupiru i pomažu njihov rad pa tako i Radio Slatini na medijskom pokroviteljstvu.
(Mihaela Feldi; Foto: Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button