DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Članovi Savjeta mladih Grada Slatine sudjelovali na jednodnevnoj obuci u organizaciji Udruge gradova

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj provela je jednodnevnu obuku članova savjeta mladih s područja Virovitičko – podravske županije u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, u subotu, 17. studenog. Obuka je bila namijenjena županijskim, gradskim i općinskim savjetima mladih, ali i predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti, upravnim tijelima, službama, udrugama mladih i za mlade, vijećima učenika te zainteresiranoj javnosti općenito. Obuci su prisustvovali članovi Savjeta mladih Virovitičko – podravske županije, Grada Virovitice, Grada Slatine, Općina Suhopolje i Pitomača, a program se sastojao od tri modula, i to: Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakon o savjetima mladih te Odnosi izvršnih čelnika, predstavničkih tijela i savjeta mladih. Svrha provedene obuke je bila osigurati trajnu platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi koje mladi iz savjeta mladih, i brojnih organizacija koje rade s mladima, mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama.

Savjet mladih Grada Slatine koji broji 9 članova (isto toliko Zamjenika članova)  predstavljali su i obuku prošli: član Juraj Randelj, član Ivan Gribl i predsjednik savjeta Mario Đurinić.

“Ideja i cilj koji stoji iza ovakvih edukacija jest poboljšanje metoda funkcioniranja rada samih savjeta mladih, jačanje zagovaračkih pozicija mladih u odnosu na tijela koja donose odluke na lokalnoj i regionalnoj razini i jačanje samog utjecaja kojeg mladi mogu i trebaju imati na odluke koje se donose u njihovim zajednicama, a vezane su za njih same”. – rekao je predsjednik Savjeta mladih grada Slatine Mario Đurinić

Aktivnosti savjeta mladih uključuju svaki oblik političkog, ekonomskog ili društvenog sudjelovanja koje će naći plodno tlo u zajednici i odgovoriti na potrebe te težnje mladih osoba za afirmacijom. Rad savjeta mladih predstavlja dugoročan, odnosno strateški i planski pristup poticanja sveukupne participacije i kvalitete života mladih.

Vođeni sviješću za željama i potrebama mladih ljudi pozivamo sve zainteresirane predstavnike udruga ili građane da svojim angažmanom te konstruktivnim i izvedivim prijedlozima, a koji su od interesa za mlade jave iste na mail adresu savjeta mladih grada Slatine: savjetmladihslatine@gmail.com kako bi smo zajednički proširili vidike i potrebe mladih u gradu, te zastupali zajedničke interese radi boljeg i ugodnijeg  života mladih u Slatini.

Članovi savjeta mladih Grada Slatine nakon donesenog Programa rada za 2019. godinu kreću s zacrtanim aktivnostima, a jedna od značajnijih je svakako i participacija na projektu: Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitica, savjetom mladih Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i Udruge Veranda s globalnim ciljem: Osnaživanje samozaštitnih kapaciteta mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja na kojima je jedna od aktivnosti i edukacija postojećih savjeta mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u području prevencije ovisnosti i afirmacije zdravih stilova življenja, kako bi educirani članovi savjeta mladih mogli provoditi daljnje edukacije mladih.

Dobar odnos i podrška grada Slatine s savjetom mladih pretočen je i na državnu razinu u vidu omogućavanja sredstava za sudjelovanje članova na Koordinacijama SM i Nacionalnim konferencijama koje se održavaju tokom godine, a nadam se da će tako ostati i u budućnosti – ističe Đurinić. (mk /Foto: Savjet mladih Grada Slatine)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button