NASLOVNICAOPĆINE

Članovi KUD-a ”Podravina” Čađavica aktivni i u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom

Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli financijske potpore od strane Općine Čađavica i Virovitičko-podravske županije, KUD ”Podravina” Čađavica potpisao je Ugovor o financijskoj potpori i s Ministarstvom kulture te ovih dana kreće u realizaciju prijavljenih projekata.

Sredstvima Županije nabaviti će futrole kako bi zaštitili svoje vrijedne tambure, dok će sredstvima Ministarstva krenuti u izradu novih ženskih čađavičkih oplećaka.

– Nakon dugog perioda mirovanja, popuštanje mjera te odobrenje ponovnog održavanja proba dočekali smo s puno oduševljenja i spremni za nove izazove – ističe predsjednica KUD-a Valentina Predrevac te dodaje:

 – Kako ne bih baš posve neaktivno proveli proljetni period, aktivirali smo se na drugi način, organizirali radne akcije u svojim prostorijama u Domu udruga kao i na uređenju njegove okolice, prijavili smo našu podupiruću članicu Bernardu Erdec na 2. online izložbu pisanica koju je organizirala Udruga ”Čuvarice kulturne baštine” Kladare. Tu se radilo o 8. izložbi pisanica i matkanje pisanicama te o 1. međunarodnoj izložbi pisanica. Pisanica naše Bernarde pronašla je svoje mjesto u brošuri gdje je objavljena jedna fotografija prekrasne rukom oslikane pisanice. Također, naše najmlađe članice KUD-a Klara Bučanac i Magdalena Obšivač u narodnim nošnjama upriličile su i otvorenje Dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica, sudjelovali smo na obilježavanju projektnog dana Eko škole, odnosno na uređenju parka u Čađavici koji je obilježen u organizaciji naše Osnovne škole Davorin Trstenjak, Volonterskog centra Osijek i Zaklade Slagalica. Posljednja aktivnost bila je kulturna manifestacija pod nazivom ”Terezijana 2021.” koja je održana prošli vikend u Bjelovaru. Na navedenoj manifestaciji, točnije smotri zaprega pod nazivom ”Nak’ krenu konji gizdavi” i ”Svečanoj carskoj povorci-dolazak carice Marije Terezije”, sudjelovale su naše aktivne članice Nikola Molnar i Vanesa Grabar, zajedno s predstavnicima Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica Josipom Dugajom i Roberom Šomođijem, te smo svi zajedno još jednom uspješno prezentirali čađavičku narodnu nošnju – ispričala nam je Valentina Predrevac.

Najveće žaljenje ”kudovci” izražavaju što se zbog pandemije koronavirusom nisu uspjeli niti ove godine pripremiti i održati svoju tradicionalnu smotru folklora pod nazivom ”Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati”, ali se nadaju boljim nadolazećim danima i vjeruju da će uspjeti nadoknaditi sve propušteno.
mf (df, KUD ”Podravina” Čađavica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button