Home / CORONAVIRUS INFO / Civilna zaštita u krizi zbog korone i potresa pokazala svoju važnost – Gradonačelnik.hr provjerio koji gradovi za nju najviše izdvajaju

Civilna zaštita u krizi zbog korone i potresa pokazala svoju važnost – Gradonačelnik.hr provjerio koji gradovi za nju najviše izdvajaju

Gradonačelnik.hr analizirao je proračunske podatke o izdvajanju za civilnu zaštitu koja je i u ovim krizama koje smo prošli pokazala svoju važnost.

U istraživanju Gradonačelnik.hr-a Grad Slatina je među gradovima koji izdvajaju najviše sredstava za civilnu zaštitu.

Na temelju proračuna iz 2018. godine analiza je pokazala, da je najviše sredstava za civilnu zaštitu u toj godini izdvojio Grad Hrvatska Kostajnica – 4,41 posto, a slijede Otočac, Solin, Kutjevo, Makarska, Duga Resa, Ludbreg, Slatina, Vrlika te Rovinj.
Po stanovniku također je vodeća Hrvatska Kostajnica – 117,20 kuna, a slijede Otočac, Solin, Makarska, Rovinj, Kutjevo, Vrlika, Ludbreg, Križevci i Duga Resa.

Kao što se i očekivalo, najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti za travanj itekako odražavaju prve efekte korona krize, tako da se na burzu prijavilo gotovo 16 tisuća ljudi koji su zbog krize ostali bez posla. Nakon ožujka, u kojemu je više od polovice gradova bilježilo pad nezaposlenosti, u travnju se taj trend nastavio samo u Buzetu, dok pad nezaposlenosti u odnosu na travanj prošle godine bilježi tek sedam gradova – Obrovac, Kutjevo, Glina, Duga Resa, Zlatar, Beli Manastir i Čazma.

Kao što i zakon predviđa gradovi su dužni jačati i nadopunjavati spremnost postojećih operativnih snaga sustava civilne zaštite sukladno procjeni rizika od velikih nesreća i planu djelovanja civilne zaštite, a po potrebi dužne osnovati dodatne postrojbe civilne zaštite. Inspekcije, razminiranje, zaštita i spašavanje… dio je aktivnosti civilne zaštite koja je u vrijeme korona krize posebno došla do izražaja. Njihovi stožeri – državni, županijski i gradski – postali su glavni izvori informacija, oni u koje se gledalo kao glavne rukovoditelje za otklanjanje i saniranje posljedica bolesti koje je taj virus izazvao.

Odmah kako je bolest dobila zamah gradovi su organizirali svoje stožere i prihvatili se posla. Svi su stožeri okupili vatrogasce, policiju, zdravstvene djelatnike, HGSS-ovce…

Prvo su bili okupirani izdavanjem propusnica, kontrolirali su pridržavaju li se svi mjera opreza – građani i tvrtke, odgovarali na neprestane upite zabrinutih građana, izvještavali medije, ali i djelovali u zajedništvu i razumijevanju. No mnogi su i priznali da je spremnost mogla biti bolja i upozoravali da ubuduće civilna zaštita mora biti drugačije organizirana, kako bi odmah bila spremna u ovakvim, nenadanim situacijama biti u pomoći građanima.

Budite i dalje odgovorni, čuvajte sebe i druge!

(mf,gradonačelnik.hr)

x

Check Also

Od 6. srpnja zatvara se promet u slatinskoj Ulici Potočani zbog radova na sanaciji nogostupa

Grad Slatina u sklopu redovitog održavanja komunalne infrastrukture na slatinskom području, nastavlja s projektima uređenja ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org