Home / CORONAVIRUS INFO / Civilna zaštita u krizi zbog korone i potresa pokazala svoju važnost – Gradonačelnik.hr provjerio koji gradovi za nju najviše izdvajaju

Civilna zaštita u krizi zbog korone i potresa pokazala svoju važnost – Gradonačelnik.hr provjerio koji gradovi za nju najviše izdvajaju

Gradonačelnik.hr analizirao je proračunske podatke o izdvajanju za civilnu zaštitu koja je i u ovim krizama koje smo prošli pokazala svoju važnost.

U istraživanju Gradonačelnik.hr-a Grad Slatina je među gradovima koji izdvajaju najviše sredstava za civilnu zaštitu.

Na temelju proračuna iz 2018. godine analiza je pokazala, da je najviše sredstava za civilnu zaštitu u toj godini izdvojio Grad Hrvatska Kostajnica – 4,41 posto, a slijede Otočac, Solin, Kutjevo, Makarska, Duga Resa, Ludbreg, Slatina, Vrlika te Rovinj.
Po stanovniku također je vodeća Hrvatska Kostajnica – 117,20 kuna, a slijede Otočac, Solin, Makarska, Rovinj, Kutjevo, Vrlika, Ludbreg, Križevci i Duga Resa.

Kao što se i očekivalo, najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti za travanj itekako odražavaju prve efekte korona krize, tako da se na burzu prijavilo gotovo 16 tisuća ljudi koji su zbog krize ostali bez posla. Nakon ožujka, u kojemu je više od polovice gradova bilježilo pad nezaposlenosti, u travnju se taj trend nastavio samo u Buzetu, dok pad nezaposlenosti u odnosu na travanj prošle godine bilježi tek sedam gradova – Obrovac, Kutjevo, Glina, Duga Resa, Zlatar, Beli Manastir i Čazma.

Kao što i zakon predviđa gradovi su dužni jačati i nadopunjavati spremnost postojećih operativnih snaga sustava civilne zaštite sukladno procjeni rizika od velikih nesreća i planu djelovanja civilne zaštite, a po potrebi dužne osnovati dodatne postrojbe civilne zaštite. Inspekcije, razminiranje, zaštita i spašavanje… dio je aktivnosti civilne zaštite koja je u vrijeme korona krize posebno došla do izražaja. Njihovi stožeri – državni, županijski i gradski – postali su glavni izvori informacija, oni u koje se gledalo kao glavne rukovoditelje za otklanjanje i saniranje posljedica bolesti koje je taj virus izazvao.

Odmah kako je bolest dobila zamah gradovi su organizirali svoje stožere i prihvatili se posla. Svi su stožeri okupili vatrogasce, policiju, zdravstvene djelatnike, HGSS-ovce…

Prvo su bili okupirani izdavanjem propusnica, kontrolirali su pridržavaju li se svi mjera opreza – građani i tvrtke, odgovarali na neprestane upite zabrinutih građana, izvještavali medije, ali i djelovali u zajedništvu i razumijevanju. No mnogi su i priznali da je spremnost mogla biti bolja i upozoravali da ubuduće civilna zaštita mora biti drugačije organizirana, kako bi odmah bila spremna u ovakvim, nenadanim situacijama biti u pomoći građanima.

Budite i dalje odgovorni, čuvajte sebe i druge!

(mf,gradonačelnik.hr)

x

Check Also

Pedaliranjem do zdravlja – Udruga AUM organizirala rekreativnu vožnju biciklom od Slatine do Višnjice

Povodom Hrvatskog olimpijskog dana Udruga AUM joga Slatina organizirala je danas uz pokroviteljstvo Grada Slatine ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org