DOGAĐANJANASLOVNICA

„Čitanje ne dolazi u pitanje“: održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja – glavna nagrada pripala Ramoni Mikolić iz Slatine

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2017. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja, koji se ove godine održao pod naslovom Čitanje ne dolazi u pitanje. Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se od 1991. godine u narodnim i školskim knjižnicama širom Hrvatske te u školama i kulturnim društvima u iseljeništvu.

Iz svake školske narodne knjižnice širom Hrvatske izvučen je jedan pobjednik koji je točno riješio kviz te su u sklopu programa svečanosti izvučeni dobitnici nagrada. Glavna nagrada, koja se sastojala od pametnoga telefona, otputovala je u Slatinu, dok su ostali mladi natjecatelji dobili brojne utješne nagrade.

Okupljenu djecu, koja su u Knjižnicu pristigla u pratnji knjižničara, profesora i roditelja, u ime domaćina svečanosti pozdravila je djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dobrila Zvonarek. U ime Programskoga i Organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige posjetiteljima se obratila ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej. Okupljenima se obratila i izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske Jelena Glavić-Perčin te voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor. S obzirom na to da su u kvizu sudjelovali i učenici iz Subotice, veselom mnoštvu obratila se i Bernadica Ivanković, ravnateljica Hrvatske čitaonice iz Subotice.

U prigodnome programu Hrvatsko narodno kazalište izvelo je dio programa iz opere Nikola Šubić ZrinskiIvana plemenitoga Zajca. S mladim čitateljima i natjecateljima kviza družili su se pisci čije je knjige bilo potrebno pročitati za sudjelovanje na kvizu, i to Maje Brajko Livaković, autorice knjige Milijunaši,  Tihomira Horvata, autora knjige Mali ratnik, i Sanje Pilić, autorice knjige Pošalji mi poruku.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u sklopu nacionalnoga programa Mjesec hrvatske knjige, manifestacije koja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dulje od dvadeset godina promiče hrvatsku knjigu, čitanje i čitatelje.

Organizatori kviza, čija je završna svečanost ujedno označila i završetak Mjeseca hrvatske knjige 2017., bili su Hrvatski centar za dječju knjiguOdjel za djecu i mladež Gradske knjižnice te Medioteka Knjižnica grada Zagreba.(www.nsk.hr)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button