DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Čišćenjem vodotoka potoka Javorice učenici OŠ E. Kumičića Slatina obilježili Svjetski dan voda

Učenici 7.a, 7.b, 7.c i 8.c Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina s učiteljicama Rajkom Avirović Gaća, Silvijom Mađarić, Tomislavom Medvedović i Ivanom Strupar obilježili su Svjetski Dan voda čišćenjem vodotoka potoka Javorice.

Učenici su čisteći na obali potoka pokupili veću količinu smeća koje su potom djelatnici tvrtke Slatina kom adekvatno zbrinuli.

Osim toga učenici GLOBE izvannastavne aktivnosti proveli su i mjerenja fizikalno-kemijskih parametara kako bi utvrdili temperaturu vode, pH vrijednost, količinu kisika, količinu nitrata, nitrita i amonijaka u vodi potoka Javorice. Dobivenim rezultatima uvidjeli su da je potok u znatnoj onečišćen jer je povećana koncentracija nitrata, nitrita i fosfata te je smanjena koncentracija kisika.

Istu akciju proveli su i prošle godine i utvrdili kako je količina otpada nešto manja nego prošle godine, ali se još uvijek pojedini građani neodgovorno ponašaju i bacaju otpad izvan koševa za smeće, ali i u potok Javoricu, našu jedinu gradsku tekućicu.

Učenici su svojim primjerom građanima Slatine željeli pokazati što znači odgovorno ponašanje prema okolišu i nadaju se da će i ostali građani slijediti njihov primjer.

(mf; Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, učiteljica Rajka Avirović Gaća)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button