NASLOVNICAUDRUGE

Ciklus tribina o zdravlju za slatinske umirovljenike – Pozitivno razmišljanje

Jučer je u dvorani Hrvatskog doma u Slatini održano sedmo u nizu od devet planiranih zdravstvenih predavanja u organizaciji Udruge umirovljenika Slatina.

Nakon što je sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge umirovljenika Slatina Vladimir Domić, slatinskim je umirovljenicima na temu „Dobar život“ govorila prof. psihologije Ksenija Vujanović-Juras.

Svoje predavanje započela je s vječnom dilemom je li čaša napola prazna ili je napola puna, a na tragu odgovora koji se odražava u pogledu na život i stav svakog pojedinca prema samom sebi što uvelike ovisi i o tome da li ste pesimist ili optimist, što može utjecati na zdravlje.

Kako je istaknula psihologinja Vujanović-Juras, cilj je bio osvijestiti slatinske umirovljenike, koliko je u životu važno pozitivno razmišljati.

– I onda kada osvijestimo da je važno pozitivno razmišljati, načine na koje možemo poboljšati tu funkciju i kako će to onda blagotvorno utjecati na naš život, postigli smo osnovni cilj, što znači naučiti neke stvari koje će doprinijeti pozitivnijem razmišljanju, a u konačnici boljem rješavanju sukoba, boljim međuljudskim odnosima, boljoj komunikaciji i smanjenju stresa, ujedno boljem životu, – zaključila je psihologinja Vujanović-Juras uz poruku da je promjena načina na koji čovjek razmišlja jedini način postizanja pozitivnih promjena u njegovom životu. Obrazložila je tako učinke pozitivnog ali i negativnog razmišljanja, koje se može promijeniti jer vještine pozitivnog razmišljanja se mogu naučiti, te istaknula zdravstvene pogodnosti istog.

Na kraju im je uz nekoliko savjeta kako potaknuti pozitivno razmišljanje i zdrav, optimističan život, i primjere „sretnih“ poruka pozitivnih misli, ponudila i naslove literature u kojoj mogu pronaći više o spomenutim temama na predavanju.

Predavanje je zaključila jednom lijepom istinom, da je tehnički, čaša uvijek puna jer je u njoj pola vode, pola zraka, a za kraj je poručila „Život se ne mjeri brojem udisaja, već brojem trenutaka koji su nas ostavili bez daha.“

Sljedeći mjesec Udruga umirovljenika Slatina priprema tribinu na kojoj će predavanje održati ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj, a cijeli ciklus tribina bit će zaokružen u prosincu predavanjem stomatologa dr. Bojana Plantaka.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button