NASLOVNICAOPĆINE

Četvrte josipovačke ”Zagorske jeseni” privukle mnoštvo posjetitelja

Svečanim mimohodom folkloraša kroz Josipovo, jučer su započele 4. Zagorske jeseni. Manifestacija je to koju su ove godine organizirali Udruga žena Josipovo i Općina Sopje s partnerom Općinom Starin iz Mađarske sa željom njegovanja jezika i kulture svojih predaka koji su naseljeni u ovo selo iz Stubice, Bistre, Jakovlja i drugih mjesta Zagorja.

Udruga žena Josipovo je potom predstavila svoju novu zastavu, kojoj je na njihovu inicijativu kum bio virovitičko-podravski župan Igor Andrović te je tako postao i član Udruge, a zastavu je posvetio vlč. Stjepan Škvorc.

Sve nazočne, okupljene pod velikim šatorom, pozdravila je predsjednica Udruge žena Josipovo Marija Čupar, a posebnu zahvalu na dolasku uputila je saborskoj zastupnici Vesni Bedeković i županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću.

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš, uz pozdrave svim posjetiteljima i uvaženim gostima, naglasio je kako se ove godine po prvi put manifestacija ”Zagorske jeseni” održava u sklopu projekta ”Events of the Drava river” (Drava events II Interreg V-A program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.).

– Ova manifestacija, sada već mogu slobodno reći, postala je tradicionalna. Drago mi je što iz godine u godinu imamo sve više rukotvorina udruga, KUD-ova i svih onih koji žele promovirati ovu našu tradiciju, narodne običaje i kulturu na području općine Sopje. Ove se godine manifestacija održava uz sufinanciranje Europske unije u sklopu projekta ”Events of the Drava river”. Drago mi je što ovdje vidim drage prijatelje, goste koji do sada nisu bili na našim manifestacijama, a što je dokaz da naše manifestacije rastu, da imamo sve bolji utjecaj na okolinu kako bi se naša tradicija, kultura i narodni običaji održavali na životu. Općina Sopje će i nadalje podržavati ovakav vid manifestacija, ovakve događaje i svega onog što je dobro za općinu Sopje i naša naselja – rekao je u svom obraćanju nazočnima načelnik Androš.

Pozdrave nazočnima i pohvalu organizaciji ”Zagorskih jeseni” uputio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Prvo bih se htio zahvaliti Udruzi žena Josipovo što su me pozvale da budem kum zastavi. Četiri i pol godine sam župan i ovo je prvi put da sam kum jednoj zastavi s time da će mi ovo kumstvo ostati u dugom sjećanju, a i kad više na budem župan bit ću opet ovdje kao kum. Sada, dok sam župan, povodom ovog kumstva bit ću sve češći gost općini Sopje, a sada pogotovo ovdje u Josipovu. Čestitam načelniku Berislavu što je uspio kroz EU fondove prekogranične suradnje s Mađarskom napraviti ovakav jedan projekat i omogućiti Udruzi žena, ali i drugim udrugama koje djeluju i rade na području općine Sopje, da organiziraju ovakve manifestacije koje drže do običaja i okupljaju ljude. Zahvaljujem se na pozivu i želim vam svima ugodan provod – rekao je župan Andrović

Nakon uvodnih riječi, kulturno-umjetnička društva ”Zdenac” iz Zdenaca, ”Mikleuš” iz Mikleuša i ”Podravina” iz Čađavice, te Dječja folklorna skupina ”Neven” iz Donjih Meljana, djeca Područne škole Josipovo i domaćin Udruga žena Josipovo, predstavili su se pjesmom i plesom.

Također, posjetitelji su mogli obići izložbeno-prodajne štandove na kojima su svoje radove izložili, Udruga ”Poklonček” iz Koprivnice, Udruga žena ”Cer” iz Crnca, Udruga ”Rukotvorine Zdenac” iz Zdenaca i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama ”Vretenac” iz Slatine.

Nakon svečanog dijela manifestacije za sve goste pripremljena je zajednička večera i degustacija velike torte, poklon slatinske ”kraljice” kolača Sandre Jadek, a potom je uslijedio zabavni dio ovogodišnjih ”Zagorskih jeseni” uz TS Čokanj i Slavonia band.
mf (df/Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button