DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALOZABAVA

Četvrt stoljeća ljetovanja s Crvenim križem Slatina

Već davne 1997. godine Crveni križ Slatina počeo je organizirati ljetovanja za djecu, mladež i sve odrasle mlada duha na Jadranu. U 9 godina i 14 grupa na otoku Visu u bivšoj vojarni Samogor ljetovalo je 1.117 osoba. U razdoblju od 2001. do 2007. u hotelu “Issa” na Visu 1.036 učenika 4. razreda OŠ u 9 grupa s područja cijele Virovitičko-podravske županije provelo je sa svojim nastavnicama “Školu u prirodi”. Na otok Čiovo se krenulo 2006. i u ovih 16 godina u 19 grupa (osim 2020. zbog pandemije Covida-19) ljetovanje u kampu Crvenog križa Solin na Okrugu Gornjem ostvarilo je 910 osoba. Sveukupno 3.063 osobe, većinom mlađe od 15 godina u 42 grupe koristilo je organizirane i povoljne usluge Crvenog križa Slatina ljetovanja na Visu i Čiovu.

Prvo ljetovanje u neovisnoj Hrvatskoj odradili su 1993. s 36 djece stradalnika rata na planini Krkonoše koje je sponzorirao Češki Crveni križ. Od 1961. do 1990. (s prekidima) Crveni križ općine Podravska Slatina organizirao je besplatna ljetovanja za djecu lošijeg socijalnog statusa u ljetovalištima drugih društava Crvenog križa: Šibuljine kraj Starigrad-Paklenice, Duće kraj Omiša, Bačvice, Poreč i dr. Znakovito je da je tijekom lipnja 1991. Crveni križ Slatina bio organizator i domaćin boravka 120 djece iz šire regije Černobila u Ukrajini koja su bila kontaminirana nakon oštećenja nuklearnog reaktora u toj nuklearki. Ona su sa svojim nastavnicima i liječnikom bila smještena u 10-ak mjesta šireg slatinskog područja. Od 20. ožujka 2022. CK Slatina skrbi na svoj način o 42 izbjeglica iz Ukrajine nakon što je Rusija vojno napala i uništava njihovu državu.

Ove godine u periodu od 25. srpnja do 2. kolovoza 2022. na ljetovanju na Čiovu bila je 61 osoba, od kojih 19 izbjeglica iz Ukrajine smještenih na Pustari Višnjica kraj Slatine. Dio ljetovanja za Ukrajince sponzorirala je prijateljska engleska udruga Living Life iz grada Eastbournea. Uz ravnatelja CK Slatina Vladimira Jelenčića, voditelj je bio i rukometni trener Vladimir Gojković – Goja.

CK Slatina se srdačno zahvaljuje sadašnjoj ravnateljici CK Solin – Bugi Blažević i dosadašnjem Željku Grubišiću na svesrdnoj pomoći u organizaciji i povoljnoj cijeni. Velike zahvale idu i izvrsnoj kuharici Tanji i momcima za sve – Jošku, Martinu, Marku i Damiru. Večeru na ukrajinski način pripremala je Julija, kuharica na Višnjici.

Pored izleta u Split i na plažu Bačvice, slatinski turisti su bili i na koncertu Kuzme i Shaka Zulu, posjetili Trogir u više navrata, uživali u moru i životu u kampu gdje ih je lovila prava dalmatinska fjaka. Održan je i tradicionalni rat na mom otoku. Dobar broj djece po prvi put je putovao brodom, ali i vlakom. Ocjena za organizaciju ide od 3 do 5. Puno njih je reklo da će i dogodine poći.
Neka fotografije ilustriraju napisano.

(nm/Izvor: CK Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button